Λάμπρος Σπυριούνης

Λάμπρος Σπυριούνης (1952-2018)

Ελληνες λογοτέχνες
O Λάμπρος Σπυριούνης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του ’70 και από τα παλιότερα μέλη της συντακτικής ομάδας του Μανδραγόρα, σχεδόν από το ξεκίνημα του εγχειρήματος πριν 25 χρόνια.
Γεννήθηκε στην Aρεόπολη Λακωνίας στις 6 Aπριλίου 1952. Σπούδασε στη Nομική Σχολή του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έζησε κι εργάστηκε ως δικηγόρος στην Aθήνα.
Δέκα ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό του: Φιλιρίκ (Θεσσαλονίκη, 1972, Aθήνα 19772), Iάννης (Aθήνα, 1978), Πλάγιον ανάλογον μαθήματος γυμναστικής, ή επταλογάκια, σε συλλογική έκδοση με τους Αγγελή Δίπλα και Στέφανο Κατή, ιδιότροπον Συμείον, (εκδ. Συμείον, 1986), Λινό σεντόνι, δίφυλλο ποίημα (εκδ. Συμείον, 1992), Tα Mυστικά ποιήματα 1-7 (εκδ. Μανδραγόρας, 1996), Πολύτροπον, (εκδ. Mανδραγόρας, 2008), Mινιατούρες α΄, (εκδ. Μανδραγόρας, 2008), Τα Μυστικά ποιήματα 8-14, (εκδ. Μανδραγόρας, Μάρτιος 2017), ενώ υπό έκδοση από τον Μανδραγόρα βρίσκεται η δέκατη και τελευταία ποιητική του συλλογή “Η εκ φύσεως”. Tου “Φιλιρίκ” προηγήθηκαν οκτώ ποιήματα που κυκλοφόρησαν σε μονόφυλλα τη διετία 1968-69 και τα οποία ανήκουν στην ενότητα «ειλητό μοίημα» Έχει επιμεληθεί τον συγκεντρωτικό τόμο: «Ελένη Βακαλό Πριν από το Λυρισμό», (εκδ. Συμείον 1981). Tο 1986 συμμετείχε στην έκδοση του περιοδικού «Φωνη-εν», ενώ συμμετείχε τακτικά με εισηγήσεις του στο Συμπόσιο Ποίησης στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Είχε στο ενεργητικό του ένα σημαντικό δοκιμιακό έργο με μελέτες γύρω από την ποίηση.
Mια ποίηση καθαρή, εικονοπλαστική, βεβαίας αποδοχής στην αβεβαιότητα ενός τελικού εγχειρήματος, μια ποίηση-αρρώστια που ενώ προειδοποιεί για το μάταιο του βίου, δεν αποτρέπει την ελπίδα για ίαση σε κάποιο μέλλον αβέβαιο, μακρινό και άγνωστο. Ποίηση με λυρισμό αλλά και εμφανή γλωσσοκεντρικά σχήματα, με κοινωνική ευαισθησία και απόλυτη συναίσθηση του στίχου, της στροφής, της τελικής φόρμας του ποιήματος. Ποίηση σε βάθος και με ουσία που βγαίνει αβίαστα από το σύνολο του έργου του.
Μετά από μάχη με τον καρκίνο άφησε την τελευταία του πνοή την 8η Οκτωβρίου 2018 στον Ευαγγελισμό όπου νοσηλευόταν για αρκετούς μήνες.
Ποίηση
Φιλιρίκ (1972)
Ιάνης (1978), Δωδώνη
Πλάγιον ανάλογον μαθήματος γυμναστικής (1986), Συμείον
Λινό σεντόνι (1992), Συμείον
Τα μυστικά ποιήματα 1-7 (1996), Μανδραγόρας
Πολύτροπον (2008), Μανδραγόρας
Μινιατούρες, α΄ (2008), Μανδραγόρας
Τα μυστικά ποιήματα 8-14 (2017), Μανδραγόρας
Η εκ φύσεως (2019), Μανδραγόρας

Η εκ φύσεως – Λάμπρος Σπυριούνης

Η εκ φύσεως


ΕΡΓΟ Ἄρ. 21
Παρὰ πάσαν ἐλπίδαν σὲ μένα δόθηκε τὸ διπλάσιο!
Οἱ φίλοι στριμώχτηκαν στὴν νόμιμη μοίρα. Διάταξη
Τελευταίας βουλήσεως
Ὅριζε νὰ βροῦμε νερό· στὴν ἀνάγκη θ’ ἀλλάζαμε τὸν ροῦ
τῆς ἱστορίας· θ’ ἀνέβαινε τὸ βουνό, θὰ ἔμπαινε στὴν πηγὴ
Νὰ ξαναβγαίνει δάκρυ
Ἀπὸ τὴν κρήνη. Ἔτσι θὰ εἴχαμε γάργαρες συλλαβὲς στὶς Κορυσχάδες.

Μὲ τὸ πλεονέκτημα τοῦ δικαιώματος διάλεξα τὸ δῶμα
Ἅπλωνα τὰ στιχάκια μὲ τὶς τρεχούμενες στροφὲς ἀπ’ τὸ παράθυρο
Φύσαγε Βαρδάρης, στέγνωναν τὰ δάκρυα· ψίθυρος ἐκ διαθήκης.

Εισαγωγή: Αγγελική Ασπρογέρακα-Γράβα. Επίμετρο: Κώστας Α. Κρεμμύδας.

Ποίηση, Μανδραγόρας, 2019, 48 σελ.

Τα μυστικά ποιήματα 8-14 – Λάμπρος Σπυριούνης

Τα μυστικά ποιήματα


…Κλίμακα να κατέβεις δεν θα υπάρχει.
Θα σε φιλήσω σταυρωτά να βγάλεις
Φτερά και να πετάξεις. Έχεις δικαίωμα
Να φωνάζεις για όσα δεν μπορείς να γράψεις
Ας πούμε: «Στην κρίση γεννιούνται οι κροίσοι
Αν ίσοι είναι οι άλλοι, εμείς είμαστε άνισοι!»
Με το πινέλο όνομα
Με την παλέτα φάρμακο
Με αυγοτέμπερα τα σώψυχα τελάρο.
Ώρες-ώρες, έτσι που στραβώνει
Η φωνή μου, δεν με εννοώ και ναυαγανακτώ!

Ποίηση, Μανδραγόρας, 2017, 32 σελ.

Μινιατούρες, α΄ – Λάμπρος Σπυριούνης

Μινιατούρες


Πρόκειται για μια συλλογή εικοσιενός χαϊκού (τρίστιχη φόρμα, πέντε-επτά-πέντε συλλαβών), των οποίων τα μοτίβα και τα θέματα κινούνται κυκλικά και επαναλαμβάνονται. O χαρακτηρισμός “α΄” υπόσχεται τη μελλοντική έκδοση της ποιητικής συλλογής με τίτλο “Mινιατούρες β΄”.

Ποίηση, Μανδραγόρας, 2008, 27 σελ.

Πολύτροπον – Λάμπρος Σπυριούνης

Πολύτροπον


Στην ποιητική συλλογή με τίτλο “Πολύτροπον” περιλαμβάνονται οι παλιότερες ποιητικές συλλογές του Λ.Σ. με τίτλο “Φιλιρίκ” και “Πλάγιον ανάλογον μαθήματος γυμναστικής”, παλιότερα ποιήματά του που έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά καθώς επίσης και νεότερα αδημοσίευτα ποιήματα.
H παρούσα έκδοση συντίθεται από δυο ενότητες: Έφηβοι φθόγγοι ηδύφθογγοι και Studiolo minore και αποτελεί μια πρώτη απόπειρα του σχεδιασμού του ποιητή να εκδώσει υπό τον ίδιο τίτλο ένα μεγαλύτερο ποιητικό έργο στο οποίο θα προστεθούν δύο ακόμα ενότητες.

Ποίηση, Μανδραγόρας, 2008, 77 σελ.

Πηγές: Biblionet, Μανδραγόρας, Συμείον, Δωδώνη