Λάσκαρης Π. Ζαράρης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Λάσκαρης Π. Ζαράρης γεννήθηκε στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας το 1969 και εργάζεται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κασσαβετείας.
Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων της Αθήνας. Παρακολούθησε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εξ’ αποστάσεως προγράμματα συμπληρωματικής εκπαίδευσης: «Πρακτικές Ασκήσεις Δημιουργικής Γραφής» το έτος 2015 και «Διαπαιδαγώγηση στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία» το έτος 2016.
Με αγάπη για τη λογοτεχνία και τη διακίνηση των πολιτιστικών αγαθών, δημοσιεύει σε έγκριτες εφημερίδες και αξιόλογα λογοτεχνικά περιοδικά: ποιήματα, διηγήματα και άρθρα, καθώς και στο προσωπικό του ιστολόγιο: «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ», εκτενείς κριτικές αποτιμήσεις για νέους λογοτέχνες (ποιητές και πεζογράφους). Μέχρι τις 12 Μαρτίου 2017 έχει γράψει συνολικά 61 κριτικά δοκίμια (κριτικά σημειώματα και κριτικές παρουσιάσεις) για τους ποιητές: Θεόδωρο Σαντά, Μαρία Σκουρολιάκου, Νίκο Μπατσικανή, Χρυσούλα Μαστοροδήμου, Αναστασία Καλλία, Ευαγγελία-Αγγελική Πεχλιβανίδου, Γιάννη Διογένη, Μαρούλλα Πανάγου, Μαρία Γ. Τζανάκου, Ρένα Τζωράκη, Νίκο Κυριακίδη, Μαρία Κολοβού-Ρουμελιώτη, Χάρη Μελιτά, Δήμητρα Καραφύλλη, Θάνο Αθανασόπουλο, Κωνσταντίνο Παρδάλη, Κατερίνα Βεργετάκη, Νίκη Βλάχου, Άθω Χατζηματθαίο, Νίκη Ταγκάλου, Δρ. Γεώργιο-Κάρολο Μ. Τσιλεδάκη, Μαρία Τζίκα, Δημήτρη Α. Δημητριάδη, Άννα Ζαράρη, Μίκα Μαυρογιάννη και Μαρία Πασχαλίδου, για τους πεζογράφους: Παναγιώτα Χριστοπούλου-Ζαλώνη, Μαρία Αρφέ, Κώστα Θερμογιάννη, Άθω Χατζηματθαίο, Χάρη Μελιτά, Ιωάννα Γκανέτσα, Θόδωρο Καλαμπούκα, Γιάννη Φαρσάρη και Σοφία Κανταράκη, για τους συγγραφείς παιδικών και εφηβικών βιβλίων: Γιώτα Κούγιαλη, Διονύση Λεϊμονή, Έλενα Νταβλαμάνου, Αργυρώ Μουντάκη, Ελένη Μυλωνά-Χατζημιχαήλ, Μάρω Αισώπου, Φωτεινή Βασιλείου, Βασίλη Κουτσιαρή.
Το παιδικό του μυθιστόρημα: «Το νησί και το αθάνατο νερό» βραβεύτηκε ως ανέκδοτο έργο από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το έτος 2010, ενώ παρουσιάστηκε στο τεύχος 16, του Ηλεκτρονικού Περιοδικού Παιδικής Λογοτεχνίας «Κείμενα» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την ιστορικο-ανθρωπολογική προσέγγιση του καθηγητή Κατελή Βίγκλα, Ιστορικού – Θεολόγου (ΜΑ, Δρ.).
Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει βραβευτεί επανειλημμένα από Φιλολογικούς Συλλόγους, Ενώσεις Λογοτεχνών, Πολιτιστικές Εταιρείες και Λογοτεχνικά Περιοδικά σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς σε διαφορετικά είδη του λόγου: ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, νουβέλα και παιδικό μυθιστόρημα. Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών αξιολόγησης σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς Ποίησης, Διηγήματος, Παραμυθιού και Δοκιμίου. Τον Απρίλιο του 2015 επισκέφτηκε πέντε σχολεία του Νομού Μαγνησίας, συμμετέχοντας εθελοντικά στη δράση του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού βιβλίου (Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα – IBBY): «Ακτιβιστές Αναγνώστες – Διαβάζω στην πόλη, για την πόλη». Από τις 30 Αυγούστου έως και τις 1 Σεπτεμβρίου 2018 συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο 36ο Διεθνές Συνέδριο της IBBY το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και έλαβαν μέρος 65 χώρες ανά την υφήλιο.
Έχει το όμορφο blog: Παράθυρο στα όνειρα.
Ποίηση
Παράθυρο στα όνειρα και Το Καφενείο των Ιδεών (2010), Ζαράρης, Λάσκαρης
Τριάντα σταγόνες τ’ ουρανού και Η φλεγόμενη πόλη (2015)

Διηγήματα
Η θάλασσα που μας ενώνει (2013), Ήρα Εκδοτική

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το νησί και το αθάνατο νερό (2012), Ήρα Εκδοτική
Μία σημαντική αποστολή (2013), Ήρα Εκδοτική

Συλλογικά έργα
Το ταξίδι ενός χαρτονομίσματος (2013), Εκδόσεις Σαΐτα

Βραβεία-Διακρίσεις
Α΄ έπαινος στο διήγημα: «Μια γυναίκα, μια Πατρίδα, μια Κληρονομιά» από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος το έτος 2008, ο οποίος άνοιξε τα διστακτικά φτερά του στο όμορφο αλλά και δύσβατο μονοπάτι της λογοτεχνίας.
Α΄ βραβείο ανέκδοτης μικρής ποιητικής συλλογής από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό «Το Καφενείο των Ιδεών», στη Σαλαμίνα το έτος 2010.
Β΄ βραβείο στο λαογραφικό διήγημα: «Το αλμυρότερο δάκρυ» από το πολιτιστικό περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» το έτος 2010.
Β΄ βραβείο στη νουβέλα: «Η άγνωστη ιστορία του Στέλιου Ιγνατιάδη» από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το έτος 2011.
Α΄ μετάλλιο στην επιστολή αγάπης από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διοτίμα και Μούσες» το έτος 2011.
Β΄ μετάλλιο στο διήγημα: «Στη χαράδρα» και Γ΄ μετάλλιο στο παιδικό διήγημα: «Ο Ντόναλντ ξέρει τι κάνει…» από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διοτίμα και Μούσες» το έτος 2011.
Τον μοναδικό έπαινο στο πεζογράφημα (παιδικό μυθιστόρημα): «Το νησί και το αθάνατο νερό» από τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» το έτος 2011.
Β΄ βραβείο στο ιστορικό αφήγημα: «Οι κύκλοι του φωτός και της ελευθερίας» από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων της Αθήνας το έτος 2011.
Β΄ βραβείο σε τρία ποιήματα από το Ωδείο Φουντούλη το έτος 2011.
Β΄ βραβείο στο ελευθερόστιχο ποίημα: «Ο όρκος» και Γ΄ βραβείο ποιητικής συλλογής σε διαφορετικές ποιητικές φόρμες από το λογοτεχνικό περιοδικό «Κελαινώ» το έτος 2011.
Βραβείο αφιερωμένο στον αρχαίο λυρικό «Ιβύκος» για το ποίημα: «Η μάνα όλης της ανθρωπότητας· η ελπίδα» από την Αμφικτυονία Ελληνισμού το έτος 2011.
Β΄ βραβείο στο κοινωνικοπολιτικό διήγημα: «Μία αναπάντητη ερώτηση» από το πολιτιστικό περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» το έτος 2011.
Β΄ βραβείο στο ποίημα: «Της θάλασσας τραγούδι» από το πολιτιστικό περιοδικό «Δευκαλίων ο Θεσσαλός» το έτος 2011.
Γ΄ βραβείο στο δοκίμιο: «Η έλξη του εφήμερου και ο καθαγιασμός της αιωνιότητας» από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών το έτος 2012.

Μία σημαντική αποστολή -Λάσκαρης Π. Ζαράρης
“Η ξαφνική εξαφάνιση του κυρίου Μιχάλη, της κυρίας Κατερίνας, του μικρού Νίκου, της μικρής Χριστίνας γέμισε την ασφάλεια του γάτου μ’ ένα τεράστιο γιατί…; ΓΙΑΤΙ!

Ο γάτος Αριστείδης είχε μείνει μονάχος και ελεύθερος να κάνει οποιαδήποτε αταξία στο σπίτι χωρίς να τον μαλώσει κανείς!”

Όμως αυτό δεν αρκεί για τον συμπαθητικό γάτο που τρέχει στον σοφό Λυκούργο, τον Πρόεδρο των αδέσποτων ζώων της γειτονιάς για να του εξηγήσει πόσο υποφέρει που έχασε ξαφνικά “τους δικούς του ανθρώπους”. Με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ζώων του χωριού οργανώνεται ένα μακρινό ταξίδι που θα κάνει τους τετράποδους φίλους μας να ζήσουν θαυμάσιες περιπέτειες. Θα καταφέρουν άραγε να φτάσουν όλοι στον προορισμό τους και να συμπαρασταθούν στον τραυματισμένο φίλο τους τον Νίκο;
Eικονογράφηση: Ηριδανός

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2013, 43 σελ.

Η θάλασσα που μας ενώνει – Λάσκαρης Π. Ζαράρης

Συλλογή σύντομων πεζογραφημάτων


Είκοσι διηγήματα ολοκληρώνουν το παζλ του συγγραφικού αυτού έργου κι αναμοχλεύουν ιστορικές στιγμές που έχουν χαθεί στα βάθη των αιώνων, ιστορίες ανθρώπων του μόχθου που αναζητούν μια καινούργια ζωή, έναν φωτεινό ήλιο που θα τους ζεστάνει και θα αναπτερώσει την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο…

Διηγήματα, Ήρα Εκδοτική, 2013, 191 σελ.

Το νησί και το αθάνατο νερό – Λάσκαρης Π. Ζαράρης
Το παιδικό μυθιστόρημα αυτό εξιστορεί τις γοητευτικές εμπειρίες και περιπέτειες δύο παιδιών του εντεκάχρονου Πέτρου που έχει κλίση στις κατασκευές, στις εφευρέσεις και γενικά στην τεχνολογία και της γλυκιάς Ελενίτσας, της ευαίσθητης γειτονοπούλας του. Και οι δύο μαζί «κλέβουν» το μυστικό της μηχανούπολης, ένα παλιό μαχητικό αεροπλάνο που ονομάζεται γέρο Τομ. Ο Πέτρος καταφέρνει να πιλοτάρει το αεροπλάνο μέχρι να φτάσουν σ’ ένα άγνωστο νησί, στο «Νησί της Ελπίδας» που βρίσκεται στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό…

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2012, 146 σελ.

Παράθυρα στα όνειρα – Λάσκαρης Ζαράρης
Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Μια φορά κι έναν καιρό σε μια πολιτεία
ένας μάγος ερωτεύτηκε μια κοπέλα.
Κοιτούσε ώρες τα μάτια της,
ανίχνευε τα συναισθήματα της.
Ολοένα και περισσότερο έβλεπε τα όνειρα της.
Μα στην καρδιά της τα πάντα
γκρεμιζόταν μαζί με την ευτυχία.
Σκέφτηκε ότι κάτι έπρεπε να κάνει γι’ αυτήν.
Πήρε το μαγικό ραβδί του κι άρχισε να δίνει
χρωματισμούς στα μάτια της…

Ποίηση, Ζαράρης, Λάσκαρης, 2010, 137 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ήρα Εκδοτική, parathyrostaoneira.blogspot.gr, apostaktirio.gr