Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Λευτέρης Γιαννακουδάκης γεννήθηκε το 1972 στο Ηράκλειο Κρήτης.
Σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Υπήρξε συνεκδότης των τετραδίων τέχνης “Αποστακτήρες” (1993-1996) και ιδρυτικό μέλος του εργαστηρίου θεατρικής έκφρασης Βιολογικού-ΒΙΟΘΕΑ.
Διακρίθηκε τρεις φορές σε Παγκρήτιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό – Ποίησης.
Έχει εκδόσει το αφήγημα “Τρέξε, μύγα, χτύπα το τζάμι” (“Ελληνικά Γράμματα”, 2000) και τη συλλογή διηγημάτων “Απολεσθέντα αντικείμενα” (“Εστία”, 2006).
Ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου διδάσκει βιολογία και δημιουργική γραφή.

Τρέξε, μύγα, χτύπα το τζάμι – Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Διπλή αφήγηση
Μια σφαίρα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και ψάχνει να βρει το δρόμο της. Είναι καταδικασμένη, γι’ αυτό ουρλιάζει. Αυτός που την περιμένει είναι ήρεμος, γιατί ξέρει. Όμως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται τελικά. Μόνο την τελευταία στιγμή μπορείς να καταλάβεις. Την ώρα του οργασμού ή του θανάτου. Το παιχνίδι δεν έχει σειρά. Οι στιγμές κυλάνε παράλληλα και τίποτα δεν έρχεται εκεί που το περιμένεις. Ο χρόνος δε σταματάει ποτέ. Αλλιώς θα ήταν ιστορία.

Αφηγήσεις, Ελληνικά Γράμματα, 2000, 186 σελ.

Απολεσθέντα αντικείμενα – Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Ιστορίες για αντικείμενα κι ανθρώπους που χάθηκαν. Ξεχάστηκαν σ’ ένα λεωφορείο, σ’ ένα πλοίο, σ’ ένα σπίτι, σ’ ένα κορμί. Χορεύοντας σε άδειους δρόμους, με δυνατή μουσική, λιώνοντας σαν το χιόνι, περιμένοντας σ’ ένα αυτοκίνητο ή χαϊδεύοντας φανταστικές εικόνες, η ζωή αθροίζεται αφαιρετικά.
Ό,τι χάνεται θυμίζει λίγο από θάνατο. Από γεύση παιδική, από προσμονή. Έτσι κι αλλιώς είμαστε οι απώλειές μας. Ζούμε μέσα από αυτές και γι’ αυτές, προσδοκώντας να βιώσουμε καινούργιες, για να έχουμε κάτι να διηγούμαστε. “Θυμάσαι, τότε, που…”
Και τα απολεσθέντα αντικείμενα; Ποια μοίρα τα περιμένει; Πού πηγαίνουν αφού φύγουν από μας; Σε μια άλλη ζωή ή στην ανυπαρξία; Δεν θα μπορούσα να γνωρίζω, κι ούτε θα το ψάξω.
Αν ξανασυναντήσω κανένα, θα κάνω ότι δεν το γνώρισα.
Λ. Γ.

Διηγήματα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2006, 179 σελ.

Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη – Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Αθήνα, Δεκέμβρης 2008. Ο Αλεξάγγελος Ελεφάντης, απόμαχος πυγμάχος και αμετανόητος ροκάς, ζει με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Η ζωή του ανατρέπεται όταν κληρονομεί από τον καθηγητή Σωκράτη Παπαηλιόπουλο ένα σημαντικό ποσό, μια κόρη κι ένα σκύλο. Τις ίδιες μέρες η δολοφονία ενός δεκαπεντάχρονου μαθητή από αστυνομικό πυροδοτεί την κοινωνική έκρηξη και η πόλη αναφλέγεται. Η κόρη του καθηγητή μπλέκεται στα επεισόδια κι ο Αλεξάγγελος αναγκάζεται να την ακολουθήσει. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν οι νεκροί γύρω πληθαίνουν και όλα τα στοιχεία θυμίζουν έναν Δεκέμβρη δεκαέξι χρόνια πριν. Τα φαντάσματά του ξυπνούν, ζητώντας δικαίωση.

Με σκηνικό τη φλεγόμενη Αθήνα του 2008 και σάουντρακ έντονη ροκ μουσική, μέσα από συγκρούσεις, φόνους και ανατροπές αποκαλύπτονται τρομακτικά μυστικά του παρελθόντος. Το πρώτο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ο Μέγας Αλέξανδρος, οι στωικοί φιλόσοφοι, το Μπουένος Άιρες και ο Ηλίας Πετρόπουλος συνθέτουν μια ιστορία συνωμοσίας, όπου ο σαραντάχρονος πυγμάχος παλεύει για τη ζωή του και τη ζωή των αγαπημένων του.

Μυθιστόρημα, Μεταίχμιο, 2012, 372 σελ.

Σκιά – Λευτέρης Γιαννακουδάκης

Μάιος 2012, μέρα εθνικών εκλογών. Ο αστυνόμος Δήμος Γκερές επιστρέφει έπειτα από είκοσι χρόνια στο Ηράκλειο για τις τελευταίες ώρες του πατέρα του. Στο λιμάνι τον περιμένουν ο πάλαι ποτέ παιδικός του φίλος και το πτώμα μιας νεαρής πόρνης. Στο στόμα της νεκρής γυναίκας ανακαλύπτεται το δαχτυλίδι της από χρόνια πεθαμένης μητέρας του Γκερέ. Ο αστυνόμος Ιβάν Αλεξάντροφ αναλαμβάνει την υπόθεση και τα πράγματα περιπλέκονται όταν προκύπτει δεύτερο πτώμα, το οποίο έχει στο στόμα το δαχτυλίδι του πατέρα του Γκερέ. Ο Γκερές αναγκάζεται να ερευνήσει το κρυφό παρελθόν της οικογένειάς του, για να οδηγηθεί σε μια παλιά ιστορία που ανατρέπει τη ζωή του όπως τη γνώριζε.

Ένα πολιτικό νουάρ μυθιστόρημα που ενώνει τέσσερις περιόδους-ορόσημο για την Ελλάδα: τα Ιουλιανά του 1965, την εισβολή στην Κύπρο του 1974, το “βρόμικο ’89” και τις εκλογές του 2012. Ένα βιβλίο όπου ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με συγκαλυμμένα εγκλήματα του παρελθόντος, περιπλανώμενος στην άγνωστη γεωγραφία της πόλης του Ηρακλείου και στις σκοτεινές σήραγγες της σύγχρονης ιστορίας.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017, 384 σελ.

Μυθιστορήματα
Τα φαντάσματα του Δεκέμβρη (2012), Μεταίχμιο
Σκιά (2017), Εκδόσεις Καστανιώτη

Διηγήματα
Απολεσθέντα αντικείμενα (2006), Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Αφηγήσεις
Τρέξε, μύγα, χτύπα το τζάμι (2000), Ελληνικά Γράμματα

Συλλογικά έργα
Το βιβλίο του κακού (2009), Μαγικό Κουτί & Fata Morgana
Η δημιουργική γραφή στο δημοτικό σχολείο (2009), Κέδρος
Ιστορίες βιβλίων (2014), Εκδόσεις Καστανιώτη

Μεταφράσεις
Vryonis, Speros Jr., Ο μηχανισμός της καταστροφής (2007), Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Πηγές: Biblionet, Ελληνικά Γράμματα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Μεταίχμιο, Εκδόσεις Καστανιώτη