Λεμονιά Μουλά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λεμονιά Μουλά γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
Σε μικρή ηλικία ήρθε στον Βόλο, όπου δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των επιχειρήσεων. Η μεγάλη της αγάπη για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία την οδήγησε στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής του κ. Λεϊμονή. Έχει λάβει μέρος σε δύο συλλογικές δουλειές: “Χαϊκού και άλλα…”, Ήρα εκδοτική 2014 και “Ιστορίες για τρεις”, Ήρα εκδοτική 2015. Επίσης συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με δικά της κείμενα. Τον Δεκέμβριο του 2015 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο “Ερωτικά στιγμιότυπα”.
Μυθιστορήματα
Ξένη μέσα στη ζωή της (2016), Άνεμος Εκδοτική
Στοιχειωμένο παρελθόν (2018), Ήρα Εκδοτική
Βασιλική (2021), Εκδόσεις Πνοή

Διηγήματα
Όλα της ζωής… τα κόκκινα (2018), Ήρα Εκδοτική

Ποίηση
Ερωτικά στιγμιότυπα (2015)

Παιδική λογοτεχνία
Mια μαγική χριστουγεννιάτικη ευχή (2016), Ήρα Εκδοτική
Το παιχνίδι της ζωής (2017), Ήρα Εκδοτική

Συλλογικά έργα
Χαϊκού και άλλα… (2014)
Ιστορίες για τρεις (2015)

Βασιλική – Λεμονιά Μουλά

Βασιλική


Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, σ’ ένα χωριό γεμάτο μυστικά, μια σειρά γεγονότων προκαλεί θύελλα στη ζωή της έφηβης Βασιλικής. Ο φόβος και η άγνοια ενός πλάσματος αγνού, άμαθου από τον αληθινό κόσμο, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης, κι έτσι, οι ευτυχισμένες μέρες ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Η Βασιλική φυγαδεύεται, κι εκεί που νομίζει ότι έχει αφήσει πίσω της τα θηρία, αυτά βρίσκονται πια μέσα της και δεν την εγκαταλείπουν στιγμή. Επίσης δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως υπάρχουν κι άλλα θηρία, πολιτισμένα, που είναι ωστόσο εξίσου αδυσώπητα. Ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η Βασιλική προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες της και να ξορκίσει τους δαίμονές της. Θα τα καταφέρει προτού να είναι αργά;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2021, 210 σελ.

Στοιχειωμένο παρελθόν – Λεμονιά Μουλά
Μια νέα ηρωίδα, η Ναταλία η οποία αναζητά τη λησμονιά, είναι η πρωταγωνίστρια του νέου μυθιστορήματος της συγγραφέως Λεμονιάς Μουλά, με τον τίτλο «Στοιχειωμένο παρελθόν» (εκδόσεις ΗΡΑ), πάνω στην οποία «έχτισε» βάζοντας και δικά της προσωπικά βιώματα, την συγκλονιστική υπόθεση.

Εξι προορισμοί, έξι άνθρωποι που το πεπρωμένο θα τους τυλίξει στα δίχτυα του μπλέκοντας τις ζωές τους με έναν τρόπο μοιραία ανθρώπινο και απάνθρωπο ταυτόχρονα. Διαφορετικές προσωπικότητες, διαφορετικά θέλω και ανάγκες. Εγκλήματα, πάθη, ακραία συναισθήματα, δυσάρεστα γεγονότα και παράξενες συγκυρίες τους βυθίζουν σε ένα τρομακτικό σενάριο με σκηνοθέτη την ίδια τη ζωή. Άραγε, θα αντέξουν μέχρι τέλους; Και ποίο θα είναι το φινάλε; Θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να φτάσουν στην προσωπική τους κάθαρση;

Μυθιστόρημα, Ήρα Εκδοτική, 2018

Όλα της ζωής… τα κόκκινα – Λεμονιά Ι. Μουλά
Η ζωή μας όλη είναι πλημμυρισμένη από «κόκκινα στολίδια» που της δίνουν νόημα και μορφή. Ορισμένες φορές παίρνουν τη μορφή από αγκάθια που τρυπάνε αβυσσάλεα τις ψυχές μας, δίχως οίκτο, δίχως έλεος. Άλλες πάλι μεταμορφώνονται σε ηλιαχτίδες που χρωματίζουν τη γκρίζα καθημερινότητά μας, ξυπνώντας πάθη και ορμές. Το κόκκινο δεν περνά ποτέ απαρατήρητο. Έρχεται να χαράξει και να καθορίσει τις στιγμές μας. Αφήνει το αποτύπωμά του στο κορμί μας, θυμίζοντάς μας πως είμαστε ακόμη ζωντανοί. Πόσο κόκκινο, όμως, μπορούμε να αντέξουμε; Κι όμως, η αρχή της ζωής μας σηματοδοτείται με ένα κόκκινο που σταμάτησε. Έπειτα, με ένα κόκκινο που άρχισε όταν γεννηθήκαμε και με ένα κόκκινο που μας έκανε να αισθανθούμε γυναίκες. Ένα κόκκινο τριαντάφυλλο μας έκανε για πρώτη φορά να σκιρτήσουμε και ένα κόκκινο φόρεμα που μας έκανε ομορφότερες παρά ποτέ. Ένα κόκκινο ηλιοβασίλεμα μας έκανε να χάσουμε κάτι δικό μας, κατάδικό μας. Ένα κατακόκκινο κραγιόν που βάλαμε για να πλανέψουμε τον άντρα της ζωής μας. Όταν, όμως, το κόκκινο φεύγει από αυτά τα ωραία και γίνεται δολοφόνος, γίνεται θάνατος, γίνεται πυρακτωμένα κάρβουνα που καίνε ανθρώπους και χονδροκομμένες αλυσίδες που σκίζουν σάρκες στάζοντας αίμα. Για όλα αυτά τα κόκκινα θα μιλήσουμε, λοιπόν. Όσο για τη σειρά τους, προσπαθήστε να τα ταξινομήσετε εσείς κατά τις εμπειρίες της ζωής σας.

Διηγήματα, Ήρα Εκδοτική, 2018

Το παιχνίδι της ζωής – Λεμονιά Μουλά
Ο Χαμίντ άνοιξε τα ματάκια του και κοίταξε γύρω του το χώρο. Τέσσερις μήνες έμενε σε εκείνο το δωμάτιο. Όμως, κάθε πρωί περίμενε να αντικρίσει το γνώριμο κι αγαπημένο παιδικό δωμάτιο, που είχε αφήσει πίσω του. Τώρα κοιμόταν μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά του. Ο μικρότερος αδερφός του, ο Κασμίρ είχε χαθεί στη μεγάλη θάλασσα που διέσχισαν μέσα σε μία βάρκα, κυνηγημένοι από την τύχη τους.

Παιδική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2017, 48 σελ.

Mια μαγική χριστουγεννιάτικη ευχή – Λεμονιά Μουλά
Eικονογράφηση: Σταμάτης Παπαδήμος

Παιδική λογοτεχνία, Ήρα Εκδοτική, 2016, 32 σελ.

Ξένη μέσα στη ζωή της – Λεμονιά Μουλά
Η Αντιγόνη άκουσε το νησί από κάτω να ανασαίνει βαθιά, μια διάχυτη ηρεμία απλωνόταν παντού. Θυμήθηκε την ιστορία που της είχε διηγηθεί κάποτε μια ηλικιωμένη Σαντορινιά.
“Το νησί έχει καρδιά κόρη μου, που χτυπά δυνατά και τραντάζει τη θάλασσα και τη στεριά. Αν αφήσεις την καρδιά σου να συντονιστεί μαζί της το νησί θα σε κάνει δικιά του”.
Ο Δημήτρης είναι διάσημος αστροφυσικός, αφοσιωμένος στην επιστήμη του χωρίς καθόλου προσωπική ζωή. Ο Γιάννης ένας μπον βιβέρ, δραστήριος, ευκατάστατος, ξοδεύει την ζωή του στις απολαύσεις. Η Αντιγόνη σαν άλλη Ανδρομέδα αναζητά τον Περσέα της να την λυτρώσει από τους δράκους του μυαλού της.
Τρεις διαφορετικοί άνθρωποι. Φανερές και κρυφές αναπηρίες, κρυμμένα μυστικά, έντονα συναισθήματα, ελλείψεις και εμμονές, πάθη που συναντιούνται και συγκρούονται σε ένα ερωτικό τρίγωνο με απρόβλεπτες εξελίξεις. Ερωτήματα που για να απαντηθούν χρειάζεται κάποιοι να αποκαλύψουν την αλήθεια. Θα τολμήσουν;

Μυθιστόρημα, Άνεμος Εκδοτική, 2016, 288 σελ.

Πηγές: Biblionet, Άνεμος Εκδοτική, Ήρα εκδοτική, Εκδόσεις Πνοή