Λένα Λιβανός (1962-2014)

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λένα Λιβανός γεννήθηκε στη Λάρισα το 1962 και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε την ιδιαίτερη έφεσή της προς την εκμάθηση ξένων γλωσσών, την ζωγραφική και την έκφραση μέσω του πεζού λόγου και της ποίησης. Πριν ενηλικιωθεί, μιλούσε ήδη άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ρώσικα και σουηδικά. Ταξίδεψε και έζησε σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Στο Goteborg της Σουηδίας, ασχολήθηκε με διερμηνεία και μετάφραση. Πτυχιούχος του τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Sorbonne IV της Γαλλίας, συνέχισε τις σπουδές της στη Reims στους κλάδους Ψυχολογίας και Φιλοσοφίας. Τελείωσε μια Γαλλική σχολή ζωγραφικής και είχε την τύχη να γνωρίσει από κοντά τον μεγάλο ποιητή Γιάννη Ρίτσο, όσο συνέχιζε τις σπουδές της στη Ρωσική Φιλολογία, στον τότε Ελληνοσοβιετικό Σύνδεσμο. Το λογοτεχνικό της έργο περιλαμβάνει δέκα βιβλία με ιστορίες μυστηρίου (μυθιστορήματα-νουβέλες), τρεις ποιητικές συλλογές και ένα παραμύθι για παιδιά σχολικής ηλικίας.
Το 1995 τιμήθηκε με έυφημο μνεία στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος στη Λάρισα, για το έργο της “Τρία φεγγάρια πιο ψηλά”. Είχε στο ενεργητικό της 40 εκθέσεις ζωγραφικής. Ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ, και τηλεπαρουσιάστρια πολλών γνωστών εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε σε πολιτικές εφημερίδες και περιοδικά φιλοσοφικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα μετά από έμφραγμα, έφυγε ξαφνικά τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Σεπτεμβρίου 2014, η πανέμορφη τηλεοπτική παρουσιάστρια πατριωτικών εκπομπών Λένα Λιβανός σε ηλικία 52 ετών. Αισθάνθηκε ενοχλήσεις στο στήθος, αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 26 Σεπτεμβρίου 2014 και την μετέφεραν εσπευσμένα στον “Ευαγγελισμό”. Εκεί, λόγω πληθώρας λαθρομεταναστών που περίμεναν να εξεταστούν δωρεάν, άργησαν αρκετές ώρες να την παραλάβουν για εξετάσεις στο Καρδιολογικό, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και η ανεπανάληπτη αυτή Ελληνίδα πατριώτισσα έφυγε τις πρώτες πρωϊνές ώρες του Σαββάτου.
Μυθιστορήματα
ΚΒ (2012), Σιδέρη Μιχάλη

ΚΒ – Λένα Λιβανός
Ο Σπυρίδων Σκόπας, ιδιωτικός αστυνομικός και λάτρης της ελληνικής μυθολογίας, λαμβάνει μια επιστολή-γρίφο. “Ερεύνησε ποιος σκότωσε τον Κ.Β. Μένει στον τόπο της δροσιάς, στην οδό μιας αρχαίας μάχης και στον αριθμό των χρόνων του Χριστού”. Φυσικά, μια τέτοια πρόκληση δεν θα μπορούσε να τον αφήσει αδιάφορο. Έτσι σιγά-σιγά αρχίζει να ξεμπλέκει το μίτο αυτής της υπόθεσης, τα ίχνη της οποίας ξεκινάνε βαθιά στο παρελθόν. Ένα ένοχο μυστικό, ένα σταυρόλεξο, ένα ατύχημα κάτω από ύποπτες συνθήκες είναι αρκετά για να τον κατευθύνουν στο σωστό δρόμο και στα σωστά πρόσωπα. Είναι όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι διατεθειμένοι να αποκαλυφθούν; Και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, προκειμένου να μην αποκαλύψουν τα μυστικά τους;

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2012, 213 σελ.

Πηγές: Biblionet, Σιδέρη Μιχάλη