Λένα Βουρτζούμη

Ελληνες λογοτέχνες


Το παρελθόν είναι ανάμνηση
H πολυτάραχη ζωή δυο γυναικών, γιαγιάς και εγγονής.
Η γιαγιά μικρασιάτισσα που μετά την καταστροφή έφτασε στην Καβάλα, βίωσε τον πόνο της καταστροφής, η εγγονή της Λένα, θα βιώσει τον πόνο της εγκατάλειψης.
H Λένα ζει στην Καβάλα. Μετά από μια συγκλονιστική αποκάλυψη εγκαταλείπει το σπίτι της, καθώς νιώθει προδομένη.
Ένα ατύχημα της προκαλεί αμνησία. Με τη βοήθεια του γιατρού της, η Λένα προσπαθεί να επαναφέρει τη μνήμη της.
Επιστρέφει στο παρελθόν της οικογένειας της. Η ζωή της γιαγιάς της στην Κωνσταντινούπολη και μετά στην Καβάλα. Τα δικά της έντονα βιώματα, ξεκινώντας από αυτά της παιδικής ηλικίας και φτάνοντας μέχρι τις εμπειρίες της που σημάδεψαν τη ζωή της.
Τί προκάλεσε το σοκ; Πώς θα το αντιμετωπίσει;
Οικογενειακοί δεσμοί αλλά και μυστικά που η αποκάλυψη τους συγκλονίζει.
Γλώσσα γλαφυρή και αφηγηματική.
Ένα ταξίδι ανατρεπτικών βιωμάτων που συγκινεί και συναρπάζει…

Στη δίνη της δεύτερης νιότης
“Ξαφνικά είδαν δυο γλάρους που στα αφρισμένα κύματα έσμιγαν τα πουπουλένια τους φτερά κι έφτιαχναν φωλιά. Η καρδιά τους πλημμύρισε με δύναμη, έρωτα, αγάπη, χωρίς θλίψη καμιά, ήταν κι αυτοί πουλιά.
Τον κρατούσε σφιχτά, γιατί κάθε φορά που απομακρυνόταν από την αφή του ένιωθε κενό. Λαχταρούσε το βλέμμα του για να μη βρεθεί στο σκοτάδι. Ήταν η δροσιά στην πηγή της ζωής της και ένιωθε επιτακτική την ανάγκη της προσοχής του, της αφοσίωσης και των χαδιών του. ”
Μια γυναίκα αντιμέτωπη με τη νιότη που έφυγε, φορτωμένη με την αφόρητη θλίψη των καθημερινών συμβάσεων, αλυσοδεμένη με τα οικογενειακά βάρη. Με τις επιθυμίες ναρκωμένες και την καρδιά μαρμαρωμένη. Αλλά με μια μικρή φλόγα να σιγοκαίει κάπου στο βάθος…
Και τότε ρίχνει τα δίχτυα του το απροσδόκητο, το ανεξήγητο, το αιώνιο μυστήριο του έρωτα. Ενός έρωτα πρωτόγονου, ακραίου, ακόρεστου. Μια λυτρωτική περιδίνηση στα μονοπάτια του πάθους. Η εξέγερση των αισθήσεων γίνεται ένα κουβάρι με τις ενοχές, τις φοβίες, την αγάπη για το σύντροφο, τα παιδιά, τις προσταγές του κομφορμισμού. Αλλά πλέον οι υπαρξιακές αναζητήσεις και οι βασανιστικές ψυχικές διαδρομές φωτίζονται από τον προβολέα της δεύτερης νιότης. Ποιος θα είναι άραγε ο νικητής;

Μυθιστορήματα
Το παρελθόν είναι ανάμνηση (2014)
Στη δίνη της δεύτερης νιότης (2016)

Ποιητικά
Στίχοι (1996)

Πηγές: BIBLIONET, Εκδόσεις Εντός

81 views.