Οι μαθητευόμενοι

Λεωνίδας Μπουρίτας

2023 Ελληνες λογοτέχνες
Ο Λεωνίδας Μπουρίτας είναι συγγραφέας και ζει στην Πάτρα.
Ενώ σπούδαζε μαθηματικά, παράλληλα ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία. Λόγω της καλλιτεχνικής του φύσης όμως και της γοητείας που του ασκούσε πάντα η τέχνη, ήταν φυσικό επακόλουθο να ασχοληθεί επίσης με τη λογοτεχνία, τη συγγραφή θεατρικών έργων και την ποίηση. Αγαπημένο του βιβλίο είναι το «Στη χώρα των χρυσών ήλιων» του Καλέντ Χοσεϊνί . Δεν θα μπορούσε όμως να μην επηρεαστεί και από κλασσικά έργα, όπως Οι Άθλιοι του Βίκτωρος Ουγκώ καθώς και από βιβλία μυθοπλασίας, όπως ο Χάρι Πότερ και Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Εξίσου σημαντικά έργα από τα οποία εμπνεύστηκε ήταν ο Έμπορος της Βενετίας του Σαίξπηρ και ο βίος του Δίωνα (του μαθητή του Πλάτωνα) από τους παράλληλους βίους του Πλούταρχου. Αγαπημένοι του μυθιστορηματικοί ήρωες είναι η Κατερίνα από το Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται του Νίκου Καζαντζάκη και ο Λέγκολας από τον Άρχοντα των δαχτυλιδιών. Επίσης είναι μεγάλος θαυμαστής του Eiichiro Oda, δημιουργού του One Piece.
Αν θα μπορούσε να θυμάται για πάντα μόνο ένα πράγμα, αυτό θα ήταν ο ορισμός του Πλάτωνα για την αγάπη. Ότι σημαίνει ολοκληρωτική αποδοχή.
Μυθιστορήματα
Οι μαθητευόμενοι φιλόσοφοι (2023), Bookstars – Γιωγγαράς

Συλλογικά έργα
Διαγωνισμός “Λόγω Τέχνης”. Τα πρώτα 20 διηγήματα του 2010 (2011), Artspot

Οι μαθητευόμενοι φιλόσοφοι – Λεωνίδας Μπουρίτας

Οι μαθητευόμενοι


Με αφορμή την απονομή του παγκόσμιου βραβείου ποίησης στον Γάλλο ποιητή Μισέλ Ζερμαίν, διοργανώνεται μια μεγαλειώδης γιορτή. Την επόμενη μέρα όμως, διεξάγεται μια γιορτή πιο ιδιωτική, στην οποία παίρνουν μέρος μόνο οι πιο στενοί φίλοι του ποιητή. Εκεί, οι παρευρισκόμενοι, για να μην μιλούν σε παρέες των τριών ή των τεσσάρων ατόμων, αποφασίζουν να βγάλουν ο καθένας από έναν μικρό λόγο για κάτι όμορφο που γνωρίζουν ή έχουν ακούσει για την αρχαία Ελλάδα. Ξαφνικά, στην γιορτή φτάνει και ένας ακόμα φίλος του ποιητή, τον οποίο ο Ζερμαίν συστήνει στους υπόλοιπους σαν το μεγαλύτερο εν ζωή φιλόσοφο.
Σε μια παράλληλη ιστορία, που διαδραματίζεται 12 χρόνια πριν τη γιορτή αυτή, περιγράφεται το ταξίδι δύο νέων μέσα στις επιστήμες της φιλοσοφίας και της ψυχολογίας υπό την καθοδήγηση ενός σοφού μέντορα. Μέσα από τις συζητήσεις τους σχετικά με τα συναισθήματα, τον έρωτα, τη φιλία, το άγχος, τη δικαιοσύνη και την απενοχοποίηση, οι δύο ερωτευμένοι πρωταγωνιστές, η Δανάη και ο Τίμαιος, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους καθώς και τι χρειάζεται να γνωρίζει και να κάνει κάποιος για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ευτυχισμένος.

Μυθιστόρημα, Bookstars – Γιωγγαράς, 2023, 228 σελ.

Πηγές: Biblionet, Bookstars – Γιωγγαράς