Λιάκος Μπουρνόβας

Λιάκος Μπουρνόβας

Ελληνες λογοτέχνες
Επτανήσιος, βωμολόχος, νεουπαρξιστής, γεννημένος το 1977 στην Αθήνα.
Αποφοίτησε με τα χίλια ζόρια απ’ το λύκειο, παράτησε στη μέση τις οικονομικές σπουδές του, υπηρέτησε 8 ολόκληρες ημέρες το ελληνικό στράτευμα, για να καταλήξει εκεί που πάντα ανήκε, στο δρόμο.
Γράφει με τρόπο απόλυτο και αφοπλιστικό, εξιστορώντας την αλήθεια του σύγχρονου ποινικού περιθωρίου. Οι ήρωες του ενσαρκώνουν φιγούρες ακραίες που εμπλέκονται στο νταλαβέρι της υπόγειας ζωής. Δεν εγκλωβίζεται σε μοδάτα παραπολιτικά αντιιδεολογήματα.
Απ’ τον underground κόσμο που γνώρισα τους ποινικούς αγάπησα και γι’ αυτούς θα γράφω. Ενώ συμπληρώνει ο Λιάκος, οι ιδεολογίες τους με κούρασαν, προτιμώ την τσόντα και τις ουσίες.
Ίσως να είναι και ο μοναδικός συγγραφέας της γενιάς των σημερινών τριαντάρηδων, που σπαταλά έτσι απλόχερα το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, εξιστορώντας με τόσο ρομαντισμό και γλυκύτητα το σκοτεινό περιθώριο των ποινικά κολασμένων.
Ρωτήθηκε το γιατί της σκοτεινής του θεματολογίας και απάντησε, …τι θέλετε να γράψω, ποιήματα για ανθισμένες βοκαμβίλιες και ερωτικά καλοκαίρια. Όπως λέει και ο Λιάκος… ένας παράνομος χασομέρης είμαι που συλλέγω αναμνήσεις σκοτεινών θεών και τις πλέκω σε ιστορίες για να τις δωρίσω στους θνητούς καθωσπρεπιστές, μήπως και μας καταλάβουν.
Μυθιστορήματα
Άλλη μια επιστροφή – Ταξίδι στο Λουγκάνο (2014), Εκδόσεις Βακχικόν
Άλλη μια επιστροφή – Απόδραση στο όνειρο (2015), Εκδόσεις Βακχικόν

Πεζά
Κράτα το στόμα σου κλειστό (2010), Ίρις – Α. Σ. Φιλιππότης

Άλλη μια επιστροφή – Λιάκος Μπουρνόβας

Απόδραση στο όνειρο


Καμιά ψυχή δε θέλει να δοκιμάζονται τα όριά της απρόσμενα και καταχρηστικά. Όμως η ζωή κυλά και δε ρωτά. Έτσι κι εμείς, ιδιαίτερα τώρα, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στο ανέφικτο όχι μόνο αγγίζοντας, αλλά και ξεπερνώντας τα ίδια μας τα δεδομένα. Όταν βιώνεις μια εκτός κάθε ορίου στιγμή, δεν σου απομένουν και πολλά περιθώρια. Βγάλε το κέρμα, διάλεξε όψη, στρίφτο στον αέρα κι ότι βγει. Τόσο απλά, τόσο πολύπλοκα!
To ταξίδι του Boy συνεχίζεται όπως και η δική μας περιπλάνηση στον σκοτεινό του κόσμο. Συνένοχοι στο ρομαντισμό ενός παράνομου ήρωα που βιώνει μια ζωή δίχως αύριο. Η αθέατη πλευρά της υποκριτικής κοινωνίας μάς προκαλεί να κοιτάξουμε τη δράση της από την κλειδαρότρυπα! Αντέχεις να δεις την αλήθεια σου; Μπορείς να σε νικήσεις; Aν ναι, τότε καλωσήλθες στον κόσμο μας. Στο underground, στη χώρα του ποτέ και του πάντοτε!
Mε την Απόδραση στο όνειρο, τη συνέχεια του μοναδικού και αυθεντικού ελληνικού stoner μυθιστορήματος Άλλη μια επιστροφή, ο συγγραφέας Λιάκος Μπουρνόβας ολοκληρώνει την τριλογία της “αριστοκρατικής αλητείας” με ήρωα τoν Boy.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2015, 496 σελ.

Άλλη μια επιστροφή – Λιάκος Μπουρνόβας

Ταξίδι στο Λουγκάνο


Αν κάποτε θελήσεις να περιπλανηθείς στου υποκόσμου τα σοκάκια, φρόντισε να συνοδεύεσαι από συντρόφους έμπειρους και αιχμηρούς. Οι “ιχνηλάτες” είναι απαραίτητοι σε κάθε ταξίδι, πόσω μάλλον σ’ εκείνο που καταλήγει στην υπόγεια συνοικία των ναρκωτικών ουσιών και της επαγγελματικής τους διακίνησης. Πάντως ο ήρωας του συγκεκριμένου βιβλίου δεν δείχνει να ανησυχεί και πολύ, ενώ μας διαβεβαιώνει πως αναλαμβάνει κάθε ευθύνη για την ξενάγηση:
“Είμαι ο Boy και σε καλωσορίζω στον κόσμο μου, εδώ που όλα πωλούνται και αγοράζονται, ακριβώς όπως και στον δικό σου. Έλα μαζί μου και μην φοβάσαι τίποτα, δες την ουσία μας, μην σε τρομάζουν οι λεζάντες. Πάμε στην πιάτσα να σου γνωρίσω τ’ αδέρφια μου -μας περιμένουν. Θέλω να μάθεις για εμάς, να νιώσεις, να δεις τη γυμνή αλήθεια μας με τα δικά σου μάτια, χωρίς καθωσπρεπιστικά φίλτρα και υποκινούμενες προπαγάνδες. Θα βολτάρουμε στο Λουγκάνο, εγώ κι εσύ, παρέα με την Αριστοκρατική Αλητεία, λιώμα στο πιόμα όπως πάντα. Είμαι ο Boy, ο νταλαβεριτζής της γειτονιάς σου, εμπιστεύσου με! Η Τέχνη μας είναι να παράγουμε ζωή κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.”
Χαμογελώ! Ο Άλεξ σκαρφαλώνει το λόφο του Monte Bre πάνω απ’ το Λουγκάνο, οδηγώντας το station προς το σπίτι κι εγώ νιώθω ότι βρίσκομαι στο σωστό δρόμο. Χαμογελώ διότι όταν κάποιος ομοιοπαθής -ποινικά κολάσιμος- ομοϊδεάτης με ξεσηκώνει για καινούργιες περιπέτειες, το ‘χω για καλό σημάδι. Ξέρω πως στο τέλος θα τα κάνουμε πάλι όλα πουτάνα και γουστάρω προκαταβολικά. Περασμένα μεσάνυχτα, αρχές Δεκέμβρη κι εμείς ευτυχώς, ούτε μυαλό βάλαμε ακόμα, ούτε γραβάτες και με τη βοήθεια των Θεών, εύχομαι να παραμείνουμε ακριβώς αυτό που πάντα ήμασταν. Εμείς της γης οι κολασμένοι!

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Βακχικόν, 2014, 496 σελ.

Κράτα το στόμα σου κλειστό – Λιάκος Μπουρνόβας
Αυτή τη στιγμή, κρατάς στα χέρια σου ένα παράνομο βιβλίο, ίσως το παράνομο βιβλίο της χρονιάς! Σαν πιθανός αναγνώστης πρέπει να γνωρίζεις πως αν ψάχνεις για ένα ξέγνοιαστο και συμβατικό μυθιστόρημα “επιπέδου” καλύτερα να προσπεράσεις το συγκεκριμένο βιβλίο. Υπάρχει λύση όμως. Γύρνα στο σπιτάκι σου άνοιξε το σκλαβοκούτι σου και κει θα δεις αρκετές διαφημίσεις φρεσκοτυπωμένων, γλυκανάλατων, μυθιστορημάτων γραμμένα στα μέτρα σου ακριβώς. Διάλεξαν κάποιοι άλλοι για σένα θα μου πεις και σου απαντώ, δεν το συνήθισες ακόμα υπνοβάτη της πορείας που σου χάραξαν.
Αν πάλι είσαι απ’ τους άτυχους άυπνους ή χειρότερα αν είσαι ενταγμένος σε κάποια υπόγεια κοινωνική φυλή, τότε αυτό το βιβλίο είναι το ιδανικό διάλλειμα στην πολυτάραχη ζωή σου. Η σειρά “αριστοκρατική αλητεία” δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τις παράνομες ιστορίες του Boy, ενός ήρωα που βιώνει την ποινικά κολάσιμη πραγματικότητά του, ταξιδεύοντας τον αναγνώστη στο σκοτεινό, παράδοξο κόσμο του νταλαβεριού! Ουσίες, νταλαβέρια, σπέρμα, ιδρώτας, πόνος, πείσμα και πολύ πολύ αλήθεια. Ο Boy έρχεται να μας υπενθυμίσει ουρλιάζοντας, πως η απόγνωση της γενιάς των σημερινών τριαντάρηδων θα μετεξελιχθεί σύντομα σε θανάσιμη οργή.
“Ε λοιπόν ένας επαγγελματίας νταλαβεριτζής, όπως ο Κρίστιαν για παράδειγμα, ετοίμασε για το κλαμπ που συνεργάζεται, 120 γραμμάρια κόκα, χωρισμένα σε δόσεις του μισού, χίλια πεντακόσια έψιλον και καμιά εκατοστάρα Viagra. Λογικό, αφού το συγκεκριμένο κλαμπ κόβει 4.000 εισιτήρια για πλάκα. Την στιγμή λοιπόν που όλοι απλά βγαίνουν έξω να διασκεδάσουν, εμείς οργανώνουμε, περασμένα μεσάνυχτα, την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου… Εφτά ή έντεκα, μια ζαριά και φτάσαμε, εφτά ή έντεκα όλα ή τίποτα του νταλαβερτζή η ζωή”.

Πεζό, Ίρις – Α. Σ. Φιλιππότης, 2010, 158 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ίρις – Α. Σ. Φιλιππότης, Vakxikon.gr