Λιάνα Δενεζάκη

Λιάνα Δενεζάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λιάνα Δενεζάκη είναι συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων, συνιδρύτρια των εκδόσεων Κίτρινο Πατίνι και μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Έχει γράψει 23 βιβλία για παιδιά και ένα μυθιστόρημα ενηλίκων ενώ έχει εικονογραφήσει περισσότερα από 250. Κάποια παραμύθια της κυκλοφορούν και σε άλλες γλώσσες. Τιμήθηκε με τον Έπαινο Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου «Πηνελόπη Μαξίμου» για το βιβλίο «Ένας Γενναίος Σκύλος», εκδ. Λιβάνη και με το Βραβείο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου Μέσης Σχολικής Ηλικίας «Φανής Αποστολίδου» για το βιβλίο της «Μαρδούκ!», εκδ. Λιβάνη. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του «Μαγικού Κόσμου» που το 2013 βραβεύτηκε ως το «Καλύτερο Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Το βιβλίο της «Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα» (εικαστικά: Κικι Περιβολάρη), εκδ. Κίτρινο Πατίνι συμπεριλήφθηκε στη Χρυσή Λίστα 2021 τ0υ Elniplex.

Το 2015 επιλέχθηκε ως μία από τις 20 επιτυχημένες Ελληνίδες στον τομέα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας για να συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 mirrors» που υλοποιήθηκε με τη σύμπραξη πέντε ευρωπαϊκών χωρών, και να παρουσιάσει την πορεία της στον τομέα της συγγραφής και της εικονογράφησης στο Πανεπιστήμιο της Σαραγόσα.

Είναι επιστημονικός συνεργάτης του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας Εκπαιδευτικού προγράμματος «Ζωο… φιλώντας μαθήματα άδολης αγάπης».
Κάθε χρόνο επισκέπτεται σχολεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να συντονίσει εργαστήρια μυθοπλασίας και εικονογράφησης μέσα από το πρόγραμμα «Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο». Παράλληλα συμμετέχει σε σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια επιμόρφωσης νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω στη δημιουργική αξιοποίηση των βιβλίων στην τάξη και τη μυθοπλασία. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις εικονογράφησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει την πολύ όμορφη ιστοσελίδα: Λιάνα Δενεζάκη.

Μυθιστορήματα
Το σμαράγδι και η θάλασσα (2013), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το δάσος που άλλαξε όνομα (2006), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Από Δευτέρα και βλέπουμε… (2006), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Παράξενο καλοκαίρι! (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Κωδικός: Μελάνι (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Καλά ξεμπερδέματα! (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ενας γενναίος σκύλος (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Φράουλες, βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι (2008), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Μαρδούκ! (2009), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Μία κόκκινη κλωστή κι ένα παρδαλό νησί (2011)
Το σμαράγδι και η θάλασσα (2013), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Γελάω και μαθαίνω στο προνήπιο (2016), Άγκυρα
Ο Μπαρτόλο με τα κόκκινα γυαλιά (2017), Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Ποιος θα γίνει αρχηγός; (2018), Κίτρινο Πατίνι
Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα! (2020), Κίτρινο Πατίνι
Ένα δώρο για τη Μελένια (2021), Νέοι Ορίζοντες
Στόριζ και Νιουζ (2022), Κίτρινο Πατίνι

Λευκώματα-Ζωγραφική-Δραστηριότητες
Τα μουσουδάκια μαθαίνουν την αλφαβήτα (2006), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Τα μουσουδάκια μαθαίνουν τους αριθμούς (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Λεύκωμα, Ελπίδα+Ελίνα=φίλες για πάντα (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ζωγράφισε τη μόδα (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Διακοπές με την αχτύπητη παρέα – Α΄ δημοτικού (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Διακοπές με την αχτύπητη παρέα – Β΄ δημοτικού (2007), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Ελεύθερες ώρες με τα μουσουδάκια (2010), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Τα μουσουδάκια μαθαίνουν αγγλικά (2014), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Μεταφράσεις
Το καλικαντζαράκι που αγαπούσε τους ανθρώπους (2003), Άγκυρα

Στόριζ και Νιουζ – Λιάνα Δενεζάκη

Στόριζ


Αλήθεια ή ψέματα; Υπάρχει τρόπος να ξεχωρίζουμε τις αληθινές από τις ψεύτικες πληροφορίες; Την απάντηση θα τη δώσουν τα ίδια τα παιδιά γράφοντας τα δικά τους στόριζ και νιουζ. Γιατί υπάρχουν πολλών ειδών ιστορίες. Κάποιες ιστορίες μπορεί να γίνουν ειδήσεις. Όμως δεν είναι όλες οι ιστορίες αληθινές, όπως αληθινές δεν είναι και όλες οι ειδήσεις. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή ψευδών ειδήσεων, δηλαδή fake news.

Ένας οδηγός για επίδοξους συγγραφείς και δημοσιογράφους. Για όσους θέλουν να ξεχωρίζουν τις ιστορίες από τις ειδήσεις. Την αλήθεια από το ψέμα.

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική λογοτεχνία, Κίτρινο Πατίνι, 2022, 52 σελ.

Ένα δώρο για τη Μελένια – Λιάνα Δενεζάκη

Ένα δώρο για


Το παιδικό βιβλίο “Ένα δώρο για την Μελένια” αναφέρεται στον παιδικό καρκίνο και εκδόθηκε με την ελπίδα να συστρατευτούν δότες μυελού των οστών.

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική λογοτεχνία, Νέοι Ορίζοντες, 2021, 15 σελ.

Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα! – Λιάνα Δενεζάκη

Μαμά, φτιάξε μου


Ένα χαρτί μοιράζει ιδέες σαν δέντρο που περπατάει. Ένα ψαλίδι κάνει τα πρώτα του βήματα. Ένα κοπίδι ορίζει τις γραμμές μιας αλλόκοτης μάγισσας που διώχνει τα σκοτάδια. Κι όλα μαζί μάς λένε μια ιστορία. Μια μόνο; Πολλές!

Εικονογράφηση: Κικι Περιβολάρη

Παιδική λογοτεχνία, Κίτρινο Πατίνι, 2020, 32 σελ.

Ποιος θα γίνει αρχηγός; – Λιάνα Δενεζάκη

Ποιος θα γίνει


Στο πυκνό και καταπράσινο Δάσος της Φοβέρας, οι Ασβοί δεν έπαιζαν με τα άλλα ζώα, ο Ελέφαντας κατάβρεχε όποιον περνούσε από μπροστά του και η Μαϊμού πετούσε μπανανόφλουδες στους περαστικούς. Κανείς δεν ήταν χαρούμενος! Αιτία ήταν τα μεγαλύτερα ζώα, που τρόμαζαν και φοβέριζαν τα μικρότερα κι αυτά με τα σειρά τους τα ακόμα πιο μικρά. Τα έσπρωχναν, τα κορόιδευαν, τους τραβούσαν τα μουστάκια και τ’ αφτιά, τα τρόμαζαν τις νύχτες. Έτσι περνούσαν οι μέρες. Μέχρι που ένα πρωί ο Λαγός τούς κάλεσε όλους σε συμβούλιο, για να βρουν μια λύση. Όμως τα ζώα δεν ήξεραν να συζητούν, παρά μόνο να φωνάζουν και να τσακώνονται. Τα πράγματα χειροτέρεψαν, όταν σ’ ένα νούφαρο στη λίμνη άνθισε ένα… στέμμα. Ένα στέμμα που το ήθελαν όλοι ή σχεδόν όλοι…

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική λογοτεχνία, Κίτρινο Πατίνι, 2018, 32 σελ.

Τα μουσουδάκια μαθαίνουν την αλφαβήτα – Λιάνα Δενεζάκη

Τα μουσουδάκια μαθαίνουν


Tο βιβλίο αυτό στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας στην εκμάθηση της ελληνικής αλφαβήτας.
Παίζοντας, τα παιδιά θα μάθουν να αναγνωρίζουν και να γράφουν τα γράμματα.
Mέσα στο βιβλίο θα βρείτε δύο σελίδες με αυτοκόλλητα, που χρησιμοποιούνται για να επιβραβεύουν την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα, καθώς και μία αφίσα με ολόκληρη την αλφαβήτα, με σκοπό να αποτυπωθεί εύκολα και ευχάριστα στη μνήμη των παιδιών.
O τρόπος σχεδίασης και γραφής των γραμμάτων έχει γίνει λαμβάνοντας υπόψη το υπόδειγμα του Παιδαγωγικού Iνστιτούτου.

Κείμενα-Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Σπουδή και διδασκαλία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2006, 61 σελ.

Από Δευτέρα και βλέπουμε… – Λιάνα Δενεζάκη

Από Δευτέρα και βλέπουμεΕνα ημερολόγιο για κορίτσια με άποψη


Ημερολόγιο; Ναι, αλλά όχι συνηθισμένο. Δεν ξεκινάει από το Σεπτέμβριο, άρα δεν είναι σχολικό. Δεν ξεκινάει ούτε από τον Ιανουάριο, όπως τα περισσότερα. Μπορείς να το ξεκινήσεις όποια Δευτέρα του χρόνου θέλεις. Σημαντική ή όχι, δεν έχει σημασία. Α, και κάτι ακόμα… Αρκεί να το ενημερώνεις μία φορά την εβδομάδα.
Μήπως είναι λεύκωμα; Είναι, αλλά Εντελώς προσωπικό. Δε γράφουν οι φίλοι σου, αλλά μόνο εσύ, για τον εαυτό σου.
Τεστ προσωπικότητας; Πολλά. Ομως, εσύ ξέρεις ότι είναι μόνο για να περνάς την ώρα σου ευχάριστα. Κανείς, μα Κανείς δεν μπορεί να σου πει ποια πραγματικά είσαι. Είναι δικιά σου δουλειά να το ανακαλύψεις. (Ευτυχώς!)
Σημειωματάριο; Ε, ναι, και τέτοιο είναι, και πολλά άλλα. Τι απ’ όλα; Ολα και βλέπουμε…

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Λευκώματα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2006, 141 σελ.

Παράξενο καλοκαίρι! – Λιάνα Δενεζάκη

Παράξενο καλοκαίρι!


Όλα έδειχναν ότι αυτό θα ήταν χάλια καλοκαίρι για την Κατερίνα. Στη ζωή της τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Οι γονείς της χώρισαν, ο μπαμπάς της ξαναπαντρεύτηκε κι εκείνη βρίσκεται κατακαλόκαιρο σε ένα εχθρικό περιβάλλον μόνη, χωρίς ούτε μια φίλη.

Όμως και για την Ελίνα και την Ελπίδα τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ούτε και οι δικές τους διακοπές ξεκίνησαν με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Άραγε θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κάνουν αυτό το παράξενο καλοκαίρι ξεχωριστό;

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2007, 112 σελ.

Κωδικός: Μελάνι – Λιάνα Δενεζάκη

Κωδικός: Μελάνι


Η Ελπίδα θέλει οπωσδήποτε να γίνει συγγραφέας, γιατί εκτός από μεγάλη φαντασία, έχει και την υποστήριξη της κολλητής της, της Ελίνας. Αυτή την έπεισε να γράψει την αυτοβιογραφία της.
Ελπίζουν μόνο να συμβεί γρήγορα κάτι συνταρακτικό στη ζωή της, για να κάνει το βιβλίο της να ξεχωρίσει. Τίποτα όμως δε συμβαίνει. Όλα κυλούν ήρεμα, μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι η οικογένειά της της κρύβει ένα μυστικό, που η αποκάλυψή του θα αναστατώσει τη ζωή της.
Η Ελπίδα τώρα παρακαλάει να γίνουν όλα όπως πριν. Η Ελίνα, πάλι, προτιμάει τα πράγματα όπως έχουν γίνει, απλώς θα ήθελε η φίλη της να μην είναι τόσο… μωρό, ιδίως τώρα που θα πάνε στο γυμνάσιο.

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2007, 126 σελ.

Καλά ξεμπερδέματα! – Λιάνα Δενεζάκη

Καλά ξεμπερδέματα!


Η Ελίνα και η Ελπίδα είναι κολλητές. Όχι απλώς κολλητές, αυτοκόλλητες! Τώρα πάνε στην Έκτη, αλλά γνωρίζoνται από πρωτάκια. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουν χωρίσει ούτε για μία μέρα.
Στην Ελίνα αρέσουν τα ζώα, αλλά όχι και οι αλλαγές. Όταν λοιπόν στην οικογένειά της κάτι αλλάζει και στο σπίτι της θρονιάζονται ένας σκύλος, μία γάτα και η Σόφη, οι αντιδράσεις της είναι απρόβλεπτες, εκρηκτικές αλλά και αστείες.
Τότε στη ζωή των δύο φιλενάδων όλα μπερδεύονται…

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2007, 107 σελ.

Μαρδούκ! – Λιάνα Δενεζάκη

Μαρδούκ!


O Μάριος δε βρίσκει το λόγο να χάνει xρόνο με το διάβασμα και προτιμά να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οταν όμως προκηρύσσεται ένας σχολικός διαγωνισμός με θέμα Κοιτάζω τ’ αστέρια κι αναρωτιέμαι… και έπαθλο τη συμμετοχή σε διαστημική κατασκήνωση, ανακαλύπτει μια καινούρια χρήση του υπολογιστή και των βιβλίων και εμπνέεται για να ασχοληθεί με το σύμπαν και τα μυστικά του.
Το λάθος του Μάριου είναι πως βάζει στοίχημα με την Αθηνά, την καλύτερη μαθήτρια του σχολείου, ότι αυτός θα κερδίσει το βραβείο, και τώρα δεν μπορεί να κάνει πίσω. Τι μπελάς!
Η Ελίνα, η Ελπίδα και ο Έκτορας προσφέρονται να βοηθήσουν τον Μάριο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Έτσι, ζητάει τη βοήθεια της αδερφής του, τη στιγμή που εκείνη ετοιμάζεται να συναντηθεί με κάποιον νεαρό που γνώρισε στο Ιντερνετ. Ένα παράξενο ταξίδι στο χρόνο, ένας αστρονόμος κι o Μαρδούκ, που ζει 4.500 χρόνια πριν από την εποχή μας, έρχονται να συμπληρώσουν την ιστορία.

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2007, 129 σελ.

Μία κόκκινη κλωστή κι ένα παρδαλό νησί – Λιάνα Δενεζάκη

Μία κόκκινη κλωστή


Ενα αλλιώτικο παραμύθι για τη διαφορετικότητα, τη φιλία και την αποδοχή.

Για τον Μάλο το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο είναι τα παρδαλά χρώματα κι η φαντασία.
Αντιπαθεί τη μουσική, αφού είναι παράφωνος, και προτιμά την ησυχία. Για κακή του τύχη,
γεννήθηκε σε ένα νησί που οι κάτοικοί του δεν κάνουν άλλο από το να τραγουδούν.
Επίσης, αγαπούν τα απαλά χρώματα και θεωρούν τα όνειρα… σκέτη βλακεία!
Η Φρουνέλα, από την άλλη, λατρεύει τη μουσική και τα απαλά χρώματα.
Τραγουδάει υπέροχα, αλλά δεν μπορεί να τραβήξει ούτε μια ίσια γραμμή με το μολύβι.
Το κακό είναι πως ζει σε ένα νησί όπου όλοι ζωγραφίζουν με παρδαλά χρώματα.
Και το χειρότερο; Αντιπαθούν τη μουσική, γιατί εμποδίζει, λένε, την έμπνευσή τους.
Τα δυο παιδιά νιώθουν μοναξιά και ονειρεύονται να βρουν κάποιον που να έχει τα ίδια γούστα με κείνους.
Τι θα γίνει όταν μια νεράιδα βοηθήσει τον Μάλο να συναντήσει τη Φρουνέλα;

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική λογοτεχνία, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2011, 44 σελ.

Το σμαράγδι και η θάλασσα – Λιάνα Δενεζάκη

Το σμαράγδι


Εφηβος ήταν ο Δημήτριος όταν το έσκασε από τις Συρακούσες. Κυνηγημένος από τους θεούς και προδομένος από τον Εκηβόλο, τον άρχοντα της περιοχής, μπαίνει σε ένα εμπορικό καράβι για να σωθεί. Πιάνεται αιχμάλωτος από πειρατές, αντρεύει και σμιλεύεται από τους ληστές της θάλασσας, μέχρι που συναντά τη Θεοδώρα, μια τυχοδιώκτρια, μια θεατρίνα του Ιπποδρόμου, με την οποία έχουν περισσότερα κοινά από όσα εκείνη τη στιγμή μπορούν να υποθέσουν.
Οταν οι δρόμοι τους χωρίζουν, η Θεοδώρα βρίσκει την τόλμη να ονειρευτεί το θρόνο της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε ποτέ κι εκείνος το θάρρος να επιστρέψει για να διεκδικήσει το σμαράγδι που ο Εκηβόλος του έκλεψε: την Αριάδνη.
O έρωτας κι η ελευθερία µέσα στη νύχτα µόνο µπορούν να γεννηθούν και στη φωτιά των άστρων. Είναι µες στην ουσία του έρωτα το µυστήριο.
Ετσι, όλα όσα στα όνειρά του είχαν ζωή έγιναν πια ένα στο φως του φεγγαριού και στα µακριά λυµένα της µαλλιά.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2013, 334 σελ.

Ο Μπαρτόλο με τα κόκκινα γυαλιά – Λιάνα Δενεζάκη

Ο Μπαρτόλο


Τι μπορεί να συμβεί όταν ένα θλιμμένο αγόρι κι ο γάτος του βρίσκουν την κόκκινη κλωστή των παραμυθιών;

Άραγε το κουβάρι θα τους ανταμείψει και θα τους οδηγήσει στην άκρη του;

Πώς μπορείς να μοιραστείς τη μαγεία της ανάγνωσης με τους αγαπημένους σου;

Αυτή είναι η ιστορία του Μπαρτόλο, του γάτου του του Φίγκαρο, της Ροζίνας, αλλά και κάθε παιδιού που βρίσκει τον δρόμο για τον κόσμο της φαντασίας, αναγνωρίζοντας την αξία της διαφορετικότητας και της φιλίας.

Εικονογράφηση: Λιάνα Δενεζάκη

Παιδική λογοτεχνία, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, 2017, 32 σελ.

Πηγές: Biblionet, Κίτρινο Πατίνι, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Άγκυρα, Νέοι Ορίζοντες