Λιλή Χελιώτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λιλή Χελιώτη γεννήθηκε σε μια γειτονιά της Κυψέλης στην παλιά, όμορφη Αθήνα.
Εργάστηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και, στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της γυναικείας ένδυσης και της υγιεινής διατροφής. Παράλληλα, διατηρούσε εκδοτικό οίκο με την επωνυμία ΣΠΥΛΙ. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Λιλιάνα” (εκδ. ΣΠΥΛΙ), “Κι όμως επέζησα…” (εκδ. ΣΠΥΛΙ και Συμπαντικές Διαδρομές), “Όταν εκείνη ζωγράφιζε το φως” (εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές), και “Φυγή” (εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές). Στον Α΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ομίλου UNESCO Ιθάκης, με θέμα “Πώς φαντάζεσαι τη ζωή του Οδυσσέα μετά την επιστροφή του στην Ιθάκη”, απέσπασε το Γ΄ Βραβείο. Στον 6ο διαγωνισμό νουβέλας του Ομίλου UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος, με τίτλο “Εμπρός στον καθρέφτη της ζωής μου”, απέσπασε το Α΄ βραβείο.

Κι όμως επέζησα… – Λιλή Χελιώτη
Η Λίνα ήταν μικρή ακόμα, με την αθωότητα να λάμπει στο πρόσωπό της, όταν προσπαθούσε να γεμίσει την καρδιά της με αγάπη για όλους. Κατάλαβε άραγε πως κάποιοι άνθρωποι προσπάθησαν να την αλλάξουν; Έμαθε να τους μισεί; Θέλησε να τους βλάψει; Προσπάθησε να τους εκδικηθεί; Ο πόνος που της προκάλεσαν κατάφερε τελικά να την αλλάξει;

Μπορεί να στέκεται δίπλα σου αυτή τη στιγμή, να κοιταχτείτε και να μην ανταλλάξετε ούτε μια κουβέντα. Όμως θέλει να σου πει την ιστορία της. Πιθανώς να μην τολμήσει να σου μιλήσει, αλλά νιώθει την ανάγκη να την μοιραστείτε και ίσως κάποτε να μοιραστείς κι εσύ τη δική σου ιστορία μαζί της…

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2013, 309 σελ.

Όταν εκείνη ζωγράφιζε το φως – Λιλή Χελιώτη
Την πρώτη φορά που αυτός ακούμπησε το χέρι του πάνω στο δικό της -ίσως τυχαία ίσως όχι, ποτέ της δεν έμαθε- ένιωσε τον κόσμο γύρω της ν’ αλλάζει. Το σαλόνι του σπιτιού της μεταβλήθηκε σε παραδεισένιο κήπο. Η οροφή του σε έναστρο αυγουστιάτικο ουρανό, με φώτα σαν άστρα που κατέβηκαν χαμηλά να στολίσουν τα εβένινα μαλλιά της. Το φως μεταμοφώθηκε σε χιλιάδες χρώματα. Πρώτη φορά παρατήρησε πως στον κόσμο υπάρχουν άπειρα χρώματα. Ρίγησε καθώς το βλέμμα του απλωνόταν κι αγκάλιαζε την ύπαρξή της. Ένιωσε την ανάσα του κοντά της και μύρισε σε αυτήν την ίδια τη ζωή. Ναι, η ζωή της άρχισε εκείνη την στιγμή. Κάτι μέσα της ψιθύριζε πως από δω και πέρα, μόνο όταν θα την κοιτούσαν τα δικά του μάτια, μόνο τότε θ’ ανέπνεε. Μόνο τότε θα αισθανόταν δυνατή ν’ αντιμετωπίσει τη ζωή και το αύριο. Αυτό το αύριο που πραγματικά ήταν σκληρό και πολλές φορές άδικο μαζί της. Πόσο χρειαζόταν αυτήν τη δύναμη και αυτό το κουράγιο.
Αλήθεια, το αύριο…
Τι να της επιφύλασσε άραγε το αύριο;

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2015, 256 σελ.

Φυγή – Λιλή Χελιώτη
Η Μαριλένα φεύγει.

Αν κάποιος άλλος ζούσε τη δική της ζωή, ίσως να βολευόταν.
Δεν ήταν δα και τόσο κακή. Όμως η Μαριλένα φεύγει.
Φεύγει μακριά από ό,τι αγάπησε για να κάνει μια νέα αρχή στο άγνωστο, αφού τα γνωστά μόνο πόνο της έχουν προκαλέσει.
Φεύγει για έναν μακρινό τόπο, καινούργιο σπίτι, νέο επάγγελμα, όσο πιο μακριά μπορεί από τα παλιά, μα ίσως λίγο πιο κοντά στον εαυτό της, την ελευθερία και τις ανάγκες της.

Από δω και πέρα, οι σελίδες της ζωής της θα γράφουν το σενάριο που η ίδια και μόνο επιλέγει, αυτό που θα δημιουργήσουν οι δικές της επιλογές και τα δικά της θέλω και από την εμπειρία της θα γνωριστεί ξανά με τον εαυτό της.
Άραγε θα της αρέσει;
Θα τον συμπαθήσει αυτόν τον καινούργιο εαυτό;
Θα γίνει όσα λαχτάρησε να γίνει;

Μάθετε μαζί της για τη ζωή που κερδίζεται αλλά δε χαρίζεται και αφήστε τη να σας δείξει πώς κανείς υψώνει το ανάστημά του, στηρίζεται στις δυνάμεις του, μα την ίδια στιγμή μαθαίνει και να συγχωρεί τον εαυτό του.

Μυθιστόρημα, Συμπαντικές Διαδρομές, 2016, 416 σελ.

Όταν η λήθη αποσύρεται -Λιλή Χελιώτη
Λίγο πριν να ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ντίνος, ο μεγαλύτερος γιος πολύτεκνης οικογένειας, αποφασίζει να εγκαταλείψει την εστία και τη μικρή επαρχιακή του πόλη στην Βόρεια Ελλάδα και να αναζητήσει την τύχη του στο Βελγικό Κονγκό. Σύντομα και με τις συνθήκες στην Ελλάδα να γίνονται δραματικές, θα τον ακολουθήσουν στον δρόμο του ξενιτεμού οι αδελφές του, Λεύκη και Ρίτα.

Η Λεύκη θα γοητευτεί από τη χώρα και τους ανθρώπους της, θα γοητευτεί και από τον Μάρκο, τον καλύτερο φίλο του αδελφού της. Και τότε μπαίνουν στη ζωή της μεγάλα διλήμματα.

Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2018, 224 σελ.

Μπροστά στον καθρέφτη της ζωής μου – Λιλή Χελιώτη
Μια πραγματική ιστορία-ύμνος στον αγώνα των γονιών ενάντια στα ναρκωτικά

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2020, 164 σελ.

Μυθιστορήματα
Λιλιάνα, ΣΠΥΛΙ
Κι όμως επέζησα…, ΣΠΥΛΙ
Κι όμως επέζησα… (2013), Συμπαντικές Διαδρομές
Οταν εκείνη ζωγράφιζε το φως (2015), Συμπαντικές Διαδρομές
Φυγή (2016), Συμπαντικές Διαδρομές
Όταν η λήθη αποσύρεται (2018), Λυκόφως
Μπροστά στον καθρέφτη της ζωής μου (2020), 24 γράμματα

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές, Λυκόφως, 24 γράμματα