Λίλια Κυρίτση

Η Λίλια Κυρίτση είναι νηπιαγωγός, απόφοιτη του Α.Π.Θ., με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.
Ζει στη Λάρισα και εργάζεται στον Δήμο Τυρνάβου.
Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας.
Από χρόνια ασχολείται με την παιδική λογοτεχνία και το θέατρο.
Έχει βραβευτεί σε πολλούς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Κείμενά της φιλοξενούνται σε λογοτεχνικά περιοδικά και ημερολόγια, καθώς και σε συλλογές διηγημάτων γνωστών εκδοτικών οίκων.

Η Μπερζέρα – Λίλια Κυρίτση

Ανήμερα Χριστουγέννων μια ώριμη γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τους δαίμονες της ζωής της: το φάντασμα της νεκρής μητέρας και την αβάσταγη μοναξιά. Ώσπου ένα τηλεφώνημα θα ανατρέψει την κοσμοθεωρία της και θα φωτίσει τον εσωτερικό κόσμο ενός ταραγμένου και κουρασμένου -όπως πολλοί άλλοι- ανθρώπου, οδηγώντας τη στη λύτρωση.

Θεατρικό έργο

Σε χρόνο σύντομο – Λίλια Κυρίτση

32 μικρό-αφηγήματα, για να μας πάρει… ο χρόνος
Μια αντρική ερωτική ενηλικίωση, ιπτάμενα ρολόγια, ένα ζευγάρι αιώνια ερωτευμένο, δυο ασυνήθιστοι πότες, φανταστικά όνειρα, σπίτια που αρθρώνουν λόγο, μνήμες από το παρελθόν, η αναζήτηση της έμπνευσης, η απώλεια, η εκδίκηση είναι κάποιες από τις θεματικές που διαπραγματεύεται το παρόν βιβλίο με κεντρικό άξονα τον χρόνο. Τον βιολογικό, τον ιστορικό, τον άμετρο, τον άχρονο. Τριάντα δύο συμπυκνωμένα στιγμιότυπα ζωής, όπου το φανταστικό, το ασυνήθιστο και το τυχαίο συνδιαλέγεται με το ρεαλιστικό, το λογικό και το προμελετημένο της καθημερινότητας. Τριάντα δύο σύντομες ιστορίες, όπου ο σφιχτός μύθος συναντά την αλήθεια της ανθρώπινης ύπαρξης (αδιαφορώντας για την έντονη δράση-πλοκή και τη χαλαρή δομή), κάπου ανάμεσα στο προσωπικό βίωμα, την εξομολόγηση, το παραμύθι, την αφήγηση και το διήγημα. Και, όπως μαρτυρά και ο τίτλος της συλλογής τα “32 μικρο-αφηγήματα, για να μας πάρει… ο χρόνος” διαχειρίζονται το χρόνο με τη σκέψη όσων δεν του δίνουν καμία σημασία, κάνοντας σαν να μην υπάρχει.

Διηγήματα, Όστρια Βιβλίο, 2019, 76 σελ.

Η χώρα του Άιραμ – Λίλια Κυρίτση

Μια φορά κι έναν καιρό σε μια μακρινή πόλη ζούσαν δυο αδερφάκια, ο Νεκτάριος δώδεκα χρονών και η Ελίνα δέκα χρονών. Ζούσαν με τους γονείς τους, που τα λάτρευαν και γενικά είχαν μια ήσυχη και όμορφη ζωή.

Μια καλοκαιρινή μέρα βοηθούσαν τη μαμά τους, που καθάριζε τη σοφίτα του σπιτιού τους. Πόσα ξεχασμένα πράγματα ήταν εκεί μέσα!

Παλιά έπιπλα, ρούχα, εργαλεία, παιχνίδια και διάφορα βιβλία. Τα παιδιά διασκέδαζαν πολύ ανακαλύπτοντας όλα αυτά τα ξεχασμένα πράγματα. Την προσοχή της Ελίνας τράβηξε ένα πράσινο βιβλίο με τα αρχικά Α. Κ. Φ. επάνω του.
– Νεκτάριε κοίτα! φώναξε στον αδερφό της.
Αυτός το πήρε στα χέρια του και το άνοιξε.
Μέσα ήταν γραμμένες αμέτρητες ακαταλαβίστικες λέξεις, μικρές και μεγάλες. Έμοιαζαν να ανήκουν σε μια ξένη γλώσσα.
– Μ΄αυτό το βιβλίο, είπε η Ελίνα, μπορούμε να παίξουμε τους μάγους και να κάνουμε ότι αυτές οι λέξεις είναι τα μαγικά μας λόγια.
– Πλάκα θα έχει, είπε ο Νεκτάριος…

Παιδική λογοτεχνία, Όστρια Βιβλίο, 2019, 38 σελ.

Διηγήματα
Σε χρόνο σύντομο (2019), Όστρια Βιβλίο

Παιδική λογοτεχνία
Η χώρα του Άιραμ (2019), Όστρια Βιβλίο

Θεατρικά έργα
Η Μπερζέρα

Συλλογικά έργα
Άκατα Μάκατα, φθινόπωρο (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Άκατα Μάκατα, χειμώνας (1999), Εκδόσεις Πατάκη
Άκατα Μάκατα, άνοιξη (2000), Εκδόσεις Πατάκη
Άκατα μάκατα, καλοκαίρι (2000), Εκδόσεις Πατάκη

Πηγές: Biblionet, Όστρια Βιβλίο, Εκδόσεις Πατάκη

Επισκέψεις: 51