Λιλή Μαυροκεφάλου

Λιλή Μαυροκεφάλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λιλή Καλούτσα-Μαυροκεφάλου πιο γνωστή ως Λιλή (Αγλαΐα) Μαυροκεφάλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής κατοχής από μητέρα μικρασιατικής καταγωγής και πατέρα καταγόμενο από τα Θεσσαλικά Άγραφα της Πίνδου. Μεγάλωσε στη Νάουσα της Μακεδονίας και το 1961 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 2014 ζει μόνιμα στην Αίγινα. Είναι απόφοιτος αγγλικής φιλολογίας και ιστορίας-αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί για μια δεκαετία στη μέση εκπαίδευση και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Από το 1977, με το πρώτο της έργο, «Άγης», αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου.
Μυθιστορήματα
Δύο στον καθρέφτη (1994), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Άγης (1996), Κέδρος
Της φωτιάς και της ερημιάς (1997), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Κλεομένης (1997), Κέδρος
Μέρες καυτού καλοκαιριού (2001), Άγκυρα
Βίος και πολιτεία του Γερακάρη Λιμπεράκη (2003), Κέδρος
Μυστικός κρίκος (2020), Εκδόσεις Κομνηνός
Φωνές (2022), Κέδρος
Ατλαντίδα μαινόμενη (2022), Εκδόσεις Πηγή

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το άλλο (1988), Κέδρος
Το πιο όμορφο ταξίδι (1997), Άγκυρα
Περιπέτεια στο νησί του Οδυσσέα (2007), Άγκυρα
Τότε που το νερό πολεμούσε τη φωτιά… (2017), Momentum

Ατλαντίδα μαινόμενη – Λιλή Μαυροκεφάλου

ΑτλαντίδαΤιτάνες και Θεοί πολεμούν για τη μοίρα του κόσμου


Ένα μυθιστόρημα φαντασίας που μας μεταφέρει σε παµπάλαιους χρόνους, µυθικούς, όπου ο Τιτάνας Κρόνος, γεννήτορας των αρχαιοελληνικών θεών, βασίλευε στην αγέρωχη νησιωτική Ατλαντίδα, µια «αποικιοκρατική δύναµη», µε προηγµένη τεχνολογία µέσα σε έναν κόσµο πρωτόγονο. Ο πλούτος, οι ανέσεις, τα εκτυφλωτικά παλάτια, οι θαυµαστές κατασκευές είναι η µία όψη του βασιλείου. Υπάρχει όµως και η σκοτεινή: της απληστίας, της αδικίας, των κατακτητικών πολέµων, των άθλιων σκλάβων. Ο τολµηρός και γοητευτικός Κρόνος, καθρέφτισµα του βασιλείου του, είναι πανούργος καιροσκόπος και αδίστακτος εξουσιοµανής. Φυλακίζει ως και τα ίδια του τα παιδιά στα φοβερά Τάρταρα, για να διασφαλίσει ισόβια εξουσία εφόσον µάλιστα επιδιώκει την αθανασία. Όµως, ο µικρός του γιος, ο Ζήνας-Δίας, µε τέχνασµα της µητέρας του Ρέας, έχει ξεφύγει από τη µοίρα των αδελφών του και καταφτάνει κάποτε από την Κρήτη στην πρωτεύουσα Κρόνια, για να αποδώσει δικαιοσύνη ως τιµωρός του πατέρα και ελευθερωτής των αδελφών του.

Τα απελευθερωµένα αδέλφια µε επικεφαλής τον Ζήνα πολεµούν εναντίον των Τιτάνων. Έχουν σύµµαχό τους τον σοφό ανθρωπιστή Έσπερο, που µια ζωή οραµατίζεται το ξαναζωντάνεµα της δικαιοσύνης και της ειρήνης, κυρίαρχες κάποτε στον τόπο.

Η µάχη ανάµεσα στις δύο βασιλικές γενιές -η γνωστή Τιτανοµαχία- θα είναι ανελέητη. Ανελέητη και η µάχη των φυσικών δυνάµεων, της φωτιάς και του νερού, εναντίον της µεγαλονήσου. Θα καταποντιστεί για να αναδυθεί ως θρύλος, ένας θρύλος που ανά τους αιώνες κεντρίζει την ανθρώπινη φαντασία και προκαλεί την παθιασµένη αναζήτησή της.

Ο Ζήνας και τ’ αδέλφια του διασώζονται σε µακρινή βουνοκορφή όπου µια άγρια φυλή τους καλωσορίζει ως θεούς. Ένας νέος, ελπιδοφόρος κόσµος ίσως ανατέλλει…

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2022, 220 σελ.

Φωνές – Λιλή Μαυροκεφάλου

Φωνές


Τέσσερις γενιές. Και οι ιστορίες τους να αντικατοπτρίζουν κομβικά σημεία της νεότερης ιστορικής και κοινωνικής διαδρομής μας: Μικρασιατική Καταστροφή και προσφυγιά, Κατοχή και αντίσταση, Εμφύλιος και δικτατορία, «δανεική» ευημερία και πολύπλευρη κατάρρευση. Η εκρηκτική Mικρασιάτισσα Ειδοθέα, η πρωτόγονη Μαριγώ, η επιφυλακτική Ηλέκτρα, ο στρυφνός μα ονειροπόλος Θοδωρής, η εφτάψυχη Φοίβη, ο φιλοσοφημένος Στέλιος, η ακτιβίστρια Αναστασία και ο ασκητικός Θεόδωρος καταθέτουν το λιθαράκι τους στο μυστήριο της ανθρώπινης ύπαρξης και του ιστορικού γίγνεσθαι. Και στη χρεοκοπημένη πατρίδα η ελπίδα, επιτέλους, αγανακτεί, σηκώνει κεφάλι και μαρσάρει.

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2022, 472 σελ.

Μυστικός κρίκος – Λιλή Μαυροκεφάλου

Μυστικός κρίκος


Η νεαρή δημοσιογράφος Ιφιγένεια, με την τραυματική παιδική ηλικία και τη δίψα της για αγάπη –που κρύβει επιμελώς κάτω από μια μάσκα κυνισμού και πρόκλησης– αναζητά την ψυχική λύτρωση και το ερέθισμα να πει ένα γενναιόψυχο «ναι» στη ζωή. Με αφορμή το ρεπορτάζ της για την αναγέννηση ενός ερημωμένου, ορεινού χωριού, θα συναντήσει μια ηλικιωμένη γυναίκα.
Η μεταδοτική ζεστασιά κι οι αμοιβαίες εξομολογήσεις τους θα επιδράσουν λυτρωτικά στην Ιφιγένεια, που θα νιώσει πως απελευθερώνεται από το φορτίο της και βρίσκει πια την Ιθάκη της. Δεν υποψιάζεται καν όμως, πως κάποιος μυστικός κρίκος τη συνδέει με αυτή την άγνωστη αλλά και την τόσο οικεία φιγούρα της Άννας.

Μια ιστορία για το κουράγιο και την αγωνιστικότητα, τη φιλία και την αγάπη, κόντρα απέναντι στην απόγνωση των καιρών.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Κομνηνός, 2020, 221 σελ.

Τότε που το νερό πολεμούσε τη φωτιά… – Λιλή Μαυροκεφάλου

Τότε που το νερό


Ένα νεανικό μυθιστόρημα εμπνευσμένο από το μύθο της Ατλαντίδας και της Τιτανομαχίας.

Σε χρόνους παμπάλαιους, στην ομίχλη της προϊστορίας,περιτριγυρισμένο από τον ωκεανό, κυριαρχούσε, μάγευε κι απειλούσε το πανίσχυρο βασίλειο της Ατλαντίδας-Μακαρίας.

Ο πλούτος, τα λαμπερά παλάτια κι οι ναοί, τα θαύματα της τεχνολογίας, ήταν η μία όψη της. Οι κατακτητικοί πόλεμοι, οι σκλάβοι της, η αδικία και η απληστία, ήταν η σκοτεινή της πλευρά. Στο θρόνο της, ο βασιλιάς Κρόνος που κρατά φυλακισμένα τα παιδιά του στα φοβερά Τάρταρα ώστε να μην του πάρουν την εξουσία.

Το στερνοπαίδι του Κρόνου, ο Ζήνας-Δίας, με τέχνασμα της μητέρας του Ρέας, έχει ξεφύγει από τη μοίρα των αδελφών του και επιστρέφει από την Κρήτη για να τιμωρήσει τον τυραννικό πατέρα του.

Ο Ίνας, ένα πρωτόγονο αγόρι, θα βρεθεί σκλάβος στα φοβερά ορυχεία της Μακαρίας. Κορυφαία στιγμή της ζωής του, η συνάντησή του με τον Ζήνα και η συμμετοχή του στον αγώνα του.

Η μάχη ανάμεσα στις δυο βασιλικές γενιές του Κρόνου και του Ζήνα -η γνωστή Τιτανομαχία-, θα είναι σκληρή. Το ίδιο και η μάχη των φυσικών δυνάμεων, της φωτιάς και του νερού, που θα διεκδικήσουν την Ατλαντίδα και θα την κάνουν Μύθο.

Έναν Μύθο που αιώνες τώρα αιχμαλωτίζει τη φαντασία μας…

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Momentum, 2017, 204 σελ.

Περιπέτεια στο νησί του Οδυσσέα – Λιλή Μαυροκεφάλου

Περιπέτεια στο νησί


Στην “Περιπέτεια στο νησί του Οδυσσέα”, πρωταγωνιστούν ο σκανταλιάρης Άγγελος και το “κορίτσι” του, η πεισματάρα κι ατρόμητη Τίνα. Ένα παραμυθένιο σπιτάκι, δίχως ηλεκτρικό, στο κύμα, στην άκρη του δάσους, σε απόμακρο λιμανάκι της Ιθάκης, τους φιλοξενεί μαζί με τους δικούς τους και οι περιπέτειες διαδέχονται η μια την άλλη, δίχως να λείπουν οι πλάκες. Εξερευνούν τη βυθισμένη πολιτεία και τα ερείπια του «παλατιού» του βασιλιά Οδυσσέα. Σκαρφαλώνουν στην αετοφωλιά του Τιμ και της Γκρέτας. Κρεμασμένοι σε συρματόσκοινο επισκέπτονται το νησάκι των φίλων τους για να κολυμπήσουν με φώκιες και φωκάκια. Καταφέρνουν να φτιάξουν δεντρόσπιτο και να μάθουν στην αχτύπητη γιαγιά Μαρίτσα, κολύμπι. Όμως, αυτός ο παράδεισος δεν είναι μόνο δικός τους. Και κάποιος άλλος τριγυρνά εκεί. Τον φανερώνουν τα σημάδια του, σημάδια ύποπτα κι ανησυχητικά. Άραγε είναι επικίνδυνος, και πόσο; Η σκληρή αλήθεια βγαίνει απότομα στο φως, ο παράδεισος σαν να σκοτεινιάζει. Μα η αγάπη έχει το πάνω χέρι κι όλα ξαναγίνονται φωτεινά…

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 2007, 168 σελ.

Βίος και πολιτεία του Γερακάρη Λιμπεράκη – Λιλή Μαυροκεφάλου

Βίος και πολιτεία


Ο Μανιάτης Γερακάρης Λιμπεράκης, ιστορική όσο και θρυλική μορφή του 17ου αιώνα, έζησε βίο πολυκύμαντο. Αδυσώπητος εκδικητής, διαβόητος πειρατής, κωπηλάτης σε γαλέρα, κατάδικος στην Κωνσταντινούπολη, αγαπημένος των γυναικών, μπέης της Μάνης, ιππότης του Αγίου Μάρκου, μήλο της έριδος ανάμεσα στη θαλασσοκράτειρα Βενετία και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καταλήγει άθλιος υπόδικος στις βενετικές φυλακές και σέρνεται σε μια ατέρμονη παρωδία δίκης. Η αιτία; Μια καταγγελία εσχάτης προδοσίας. Ανώνυμη!
Ποιος, άραγε, κρύβεται πίσω από την ανωνυμία; Πόσο αληθεύει η καταγγελία; Οι μάρτυρες που παρελαύνουν στη δίκη αδυνατούν να απαντήσουν στο ερώτημα: αθώος ή ένοχος; Ο μοναδικός κύριος μάρτυρας παραμένει άφαντος.
Η δράση εκτυλίσσεται στην ανελέητη Μάνη της βεντέτας, στην εκλεπτυσμένη Βενετία, στην Κωνσταντινούπολη των σουλτάνων και στα κουρσαρονήσια του Αιγαίου, την εποχή που Οθωμανοί και Δυτικοί παλεύουν να επικρατήσουν στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους, πότε πεδίο αντεκδίκησης, πότε αντικείμενο διεκδίκησης, πάντα όμως εξυπηρέτησης ιδίων συμφερόντων, η υπόδουλη ρωμιοσύνη ξεσηκώνεται, ελπίζει, ελίσσεται, παγιδεύεται, ματώνει, συνθλίβεται. Γνήσιο τέκνο της ο Γερακάρης. Αντιφατικός, αδίστακτος, ριψοκίνδυνος, πολυμήχανος, σκοινοβατεί ανάμεσα στους ισχυρούς, ώσπου γκρεμίζεται. Τότε βυθίζεται στα έγκατα της ψυχής του. Κι ανέλπιστα διακρίνει φως…

Μυθιστόρημα, Κέδρος, 2003, 443 σελ.

Μέρες καυτού καλοκαιριού – Λιλή Μαυροκεφάλου

Μέρες καυτού καλοκαιριού


Κάποτε αγαπήθηκαν. Τώρα τους χωρίζει μια άβυσσος. Γέφυρα ανάμεσά τους η κορούλα τους. Ίσως και απομεινάρια της παλιάς αγάπης. Εκείνος αναλώνεται σε περαστικούς έρωτες. Λαχταρά την έντονη ζωή. Το χρήμα. Παραμερίζει τις αναστολές του. Στήνει μια κομπίνα. Θα επιτύχει; Εκείνη, μέσα από το ημερολόγιό της, αναπολεί το άρωμα του παρελθόντος, αποκαλύπτει τη μυστική ζωή της, τις ελπίδες της, αλλά και την αγωνία της για το μέλλον του παιδιού της σ’ έναν κόσμο που «για να κουτσοζήσεις πρέπει να μισοπεθάνεις».
Ρεαλιστικό και τρυφερό το βιβλίο απηχεί την ίδια τη ΖΩΗ. Ρευστή, αντιφατική, τρωτή και ανίκητη.

Μυθιστόρημα, Άγκυρα, 2001, 243 σελ.

Της φωτιάς και της ερημιάς – Λιλή Μαυροκεφάλου

Της φωτιάς και


Ποια αγωνία, ποια ηδονή κρατά σκυμμένη επάνω από τη γραφή της τη Μαντώ Μαυρογένους, την ξεπεσμένη αρχόντισσα, τη λησμονημένη πλέον «Ηρωίδα και Μαντόνα» της Μυκόνου, αυτήν που έβαλε την πατρίδα της στο χορό της Επανάστασης του 1821, την έσωσε από τους Αλγερινούς και ξόδεψε την τεράστια περιουσία της στον αγώνα; Από νύχτα σε νύχτα – είναι η χρονιά του 1838 και βασιλιάς ο βαυαρικής καταγωγής Όθωνας – ανακαλεί μνήμες και νεκρούς, ματώνει παλιές πληγές. Αντιστορεί τη ζωή της, τους αγώνες της, το μεγάλο και πικρότατο έρωτά της για τον Δημήτρη Υψηλάντη. Και μαζί, τις περιπέτειες του ξεσηκωμένου γένους. Τις εξάρσεις, τους ηρωισμούς, τη θεϊκή τρέλα. Τα πάθη, τις προδοσίες, τον αλληλοσπαραγμό. Το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων…

Ιστορικό Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1997, 514 σελ.

Κλεομένης – Λιλή Μαυροκεφάλου

Κλεομένης


Η συναρπαστική ιστορία του Κλεομένη του Γ’ της Σπάρτης – συνέχεια της ιστορίας του Άγη της ίδιας συγγραφέα – που γεννημένος σε μια εποχή αντιηρωική κι ανάξιά του – 3ος π.Χ. αιώνας – παλεύει να ζωντανέψει το Λυκούργειο πολίτευμα. Όμως η σύγκρουσή του με το τότε κατεστημένο τον αναγκάζει να καταφύγει στην Αλεξάντρεια των Πτολεμαίων, στη μυθική πόλη του πλούτου και της ομορφιάς, της συνωμοσίας και της διαφθοράς, όπου ρίχνεται σ’ έναν καινούριο αγώνα, ενώ οι δολοπλοκίες φουντώνουν και τα δόκανα στήνονται για κείνον.

Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Ιστορικό μυθιστόρημα, Κέδρος, 1997, 431 σελ.

Το πιο όμορφο ταξίδι – Λιλή Μαυροκεφάλου

Το πιο όμορφο


Ο Άγγελος ψιλοβαριέται το σχολείο και ονειρεύεται περιπέτειες. Ξαφνικά, ένα απίθανο πρόσωπο μπαίνει στη ζωή του, κι όλα αλλάζουν. Γίνονται συναρπαστικά. Στην παρέα τους, εκτός από τον Ανέστη, «τη φυτούκλα», τον Μάνο με τ’ αστεία του και τον Χρήστο, το πειραχτήρι, είναι η Ομορφούλα, μια μάλλον άσκημη, αλά καλότροπη σκυλίτσα. Ο Βρυώνης, ένα τοσοδούλικο, μα ατρόμητο γατάκι ο κύριος Στριμμένος, όνομα και πράγμα ο μονόφθαλμος καπετάνιος του «Κουρσάρου», η ακατάδεχτη Τίνα. Κι αρκετοί άλλοι. Τα κωμικοτραγικά τους μπλεξίματα, τα ξεκαρδιστικά τους «κατορθώματα» κι εκείνο το ταξίδι με τον «Κουρσάρο», όπου λίγο έλειψε να βρει ένα θησαυρό, τα εξιστορεί ο ίδιος ο Άγγελος με πολύ κέφι. Και δεν διστάζει ν’ αποκαλύψει πως την… πάτησε κι ερωτεύτηκε την ανυπόφορη Τίνα.

Α΄ Βραβείο Εφηβικού Μυθιστορήματος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1996
Εικονογράφος: Σπύρος Γούσης

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Άγκυρα, 1997, 223 σελ.

Άγης – Λιλή Μαυροκεφάλου

Άγης


Στην παρακμασμένη Σπάρτη του 3ου π.Χ. αιώνα, με την πανίσχυρη πλουτοκρατία και την ανέλπιδη φτωχολογιά, ο εικοσάχρονος βασιλιάς Άγης βάζει σκοπό της ζωής του να επαναφέρει την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη δόξα. Οι μεταρρυθμιστικές του απόπειρες γεννούν ενθουσιασμούς κι ελπίδες απ’ τη μία, μίσος βαθύ απ΄ την άλλη. Ύστερα από δυνατές συγκρούσεις για μία ακόμη φορά το όραμα της ανθρωπιάς φαίνεται να συντρίβεται πάνω στα συμφέροντα των λίγων. Μα ο σπόρος έχει ριζώσει για τα καλά και μάλιστα εκεί όπου κανείς δεν θα το φανταζόταν, στην καρδιά του γιου του πιο αδυσώπητου εχθρού του Άγη, του νεαρού Κλεομένη. Το πώς ο Κλεομένης πραγματοποιεί το όνειρο του Άγη εξιστορείται στον «Κλεομένη» της ίδιας συγγραφέως.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Κέδρος, 1996, 268 σελ.

Δύο στον καθρέφτη – Λιλή Μαυροκεφάλου

Δύο στον καθρέφτη


Ποια είναι στην πραγματικότητα η αινιγματική μεσόκοπη που συσπειρώνει εναντίον της τούς συγκατοίκους της στην πολυκατοικία σε μια σκοτεινή συμμαχία φόβου; Μια σύγχρονη μάγισσα; Μια ψυχοπαθής ή μια επαναστάτρια; Και τι το κοινό ανάμεσα σ αυτή την κοινωνική παρία και το μοντέρνο πλουσιοκοριτσο που γύρισε την πλάτη στην τάξη της για να γνωρίσει τη ζωή; η παράξενη φιλία τους κι οι εξομολογητικοι μονόλογοι αποκαλύπτουν φλούδα φλούδα το μυστήριο, φανερώνοντας τα πρόσωπα κάτω από τα προσωπεία, το αρχέγονο κάτω από το επιφανειακό.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 1994, 301 σελ.

Το άλλο – Λιλή Μαυροκεφάλου

Το άλλο


Τι βασανίζει το σιωπηλό κι υποταγμένο Ισμν και δεν μπορεί να βρει ησυχία στην υπόγεια πολιτεία του, όπου όλα είναι καλορρυθμισμένα κι ασφαλή, εκτός από την απλή, έστω, μνεία του “άλλου”; Και τι είναι τέλος πάντων αυτό το άξιο να διακινδυνέψει “άλλο”, εκτός από μια θαμπή διαίσθηση στέρησης; Θα του αποκαλυφτεί, αργά και βασανιστικά, μέσ’ από το σπάσιμο της συνήθειας και της παράδοσης, τον τρόμο της εξουσίας, τον κίνδυνο και τις πρωτόγνωρες εμπειρίες στη φιλόξενη Λοφούσα, εκεί όπου το “άλλο” είναι η φυσική κατάσταση. Μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια μεταπυρηνικής εποχής, σε κοινωνίες, όπου ο σύγχρονός μας παραλογισμός έχει πια φτάσει στην ακρότατη μορφή του, κι άλλες αντίθετα, όπου οι πανανθρώπινοι πόθοι είναι ζωή, αναδύεται το όραμα του κόσμου που θα μπορούσε να ‘ναι, των ανθρώπων που δικαιούμαστε να ‘μαστε.

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Κέδρος, 1988, 181 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κομνηνός, Κέδρος, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, Άγκυρα, Momentum