Λίνα Σόρογκα

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λίνα Σόρογκα, επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Εργάστηκε στο Μανχάταν σε εμπορικά και γυναικεία περιοδικά (Middle East Business, Prestige κ.ά.) και στην ΕΡΤ ως δημοσιογράφος – υπεύθυνη για την επιμέλεια και παρουσίαση του δελτίου ειδήσεων στα αγγλικά στην ΕΡΤ2 (“News in Brief”) και επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Μάρκετινγκ και Έρευνας Αγοράς για την ΕΡΤ (τηλεόραση – ραδιόφωνο), με ειδίκευση στον τομέα μελετών και ανάλυσης τηλεοπτικής συμπεριφοράς του κοινού.
Ως μέλος της επιτροπής ερευνητών των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στην Ευρώπη (GEAR – Group of European Audience Researchers), συμμετείχε ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια επικοινωνίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Από το 2007 εργάζεται στον Δήμο Κηφισιάς ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. ΚΕΜΜΕ (Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας), με αντικείμενο την παρουσίαση βιβλίων λογοτεχνίας.
Έχει οργανώσει και παρουσιάσει το έργο πλήθος διακεκριμένων συγγραφέων, όπως των: Βαλτινού, Πατρίκιου, Βλαβιανού, Αγγελάκη Ρουκ, Γαλανάκη, Φωστιέρη, Νόλλα, Μάρκαρη, Σ. Τριανταφύλλου, Σιώτη, Καραποστόλη, Δούκα, Βασιλικού, Γκανά, Βιτάλη, Γκίκα, Ξανθούλη, κ.ά.
Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μαυσωλείο παιχνιδιών” (διηγήματα – εκδόσεις Πλέθρον, 2012) και “Αφουγκράσου το κοινό, η τέχνη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας – Οδηγός στρατηγικής για τη δημόσια τηλεόραση” (εκδόσεις Παπαζήση, 2010), το οποίο διδάχθηκε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ.
Έχει μεταφράσει βιβλία, ενώ άρθρα της με θέματα επικοινωνίας, διηγήματά, κριτικές και συνεντεύξεις Ελλήνων συγγραφέων όπως Βασιλικού, Γκανά, Ξανθούλη, Καραποστόλη, Βιτάλη κ.ά, έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες (Καθημερινή, Βήμα, Έθνος, καθώς και σε τοπικές, όπως Τύπος της Κηφισιάς, Αμαρυσία, Κηφισιά ) και σε λογοτεχνικά περιοδικά (Δέκατα, POETIX, FRACTAL, κ.ά.).
Το 2016 κέρδισε το πρώτο Βραβείο σεναρίου ταινίας μικρού μήκους στο Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου του Λονδίνου (9th Annual London Greek Festival) για την ταινία “Imago” βασισμένη σε ομότιτλο διήγημα της από το βιβλίο “Μαυσωλείο Παιχνιδιών”.

Αφουγκράσου το κοινό – Λίνα Τροχαλίτου

Η τέχνη μιας ουσιαστικής επικοινωνίας: Οδηγός στρατηγικής για τη δημόσια τηλεόραση
Είναι ένα βοήθημα για την οργάνωση, την έρευνα, την στρατηγική, το σχεδιασμό, και την ανάπτυξη του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης.

Περιγράφει τις διαφορές εμπορικής – δημόσιας τηλεόρασης, τα είδη ερευνών κοινού και τις εφαρμογές τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και τις μετρήσεις δημόσιας ευθύνης.
Παρουσιάζει τις κυριότερες κατηγορίες προγράμματος και αναλύει τα ελκτικά τους κίνητρα, τα δομικά στοιχεία, το “χαρακτήρα”, τις αξίες, κ.λπ.

Απευθύνεται σε στελέχη προγράμματος τηλεόρασης, σε αναλυτές μέσου, σε τηλεοπτικούς παραγωγούς, σε συμβούλους μάρκετινγκ και σε όσους ασχολούνται με τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας γενικότερα.

Είναι ένα βιβλίο χρήσιμο για τους φοιτητές πανεπιστημίων και σχολών επικοινωνίας, αλλά κυρίως για τους σκεπτόμενους πολίτες-τηλεθεατές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα που τους εκφράζει.

Τηλεόραση (Επικοινωνία), Εκδόσεις Παπαζήση, 2010, 231 σελ.

Μαυσωλείο παιχνιδιών – Λίνα Αλικάκου-Σόρογκα

Δεκαοχτώ ατμοσφαιρικά αφηγήματα, που συναρπάζουν και προβληματίζουν, ή μια ιστορία σε δεκαοχτώ συνέχειες, πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στα πάθη, τη μοναξιά, τη βία, την παιδική εκμε-
τάλλευση, αλλά και την αγάπη και τη συνεργασία με τη φύση και τον Θεό.

– Ο νάρκισσος Φίλιππος δολοφονείται από τους κλωνοποιημένους γιους του.
– Η γιαγιά Χιόνα βγαίνει από τον πάγο που την κρατούσε ζωντανή στο Ινστιτούτο Κρυογονικής στο Κλίβελαντ του Οχάιο.
– Ο Τζέισον διεκδικεί την αγάπη της χαμένης μητέρας του στην παραλιακή της Συγγρού.
– Η Φανή, εξαρτημένη από τα ναρκωτικά, βρίσκει τη χαρά στα όνειρα των ζάπλουτων συμμαθητών της.
– Ο γιος του διάσημου συγγραφέα Γεωργίου ταξιδεύει στις σελίδες του βιβλίου του εγωπαθούς μπαμπά του και τον εκδικείται με τον πιο παράξενο τρόπο.
– Η μικρή Μαρσέλα απολαμβάνει τη στοργή ενός ζευγαριού γκέι στο Σόχο της Νέας Υόρκης.

Αφηγήσεις, Πλέθρον, 2012, 140 σελ.

Χρυσά λούπινα – Λίνα Σόρογκα

Ιανουάριος 2001. O Δημοσθένης Δοξαράς, καταξιωμένος πια συγγραφέας, βρίσκεται στην Πράγα, προσκεκλημένος του Εθνικού Θεάτρου για την πρεμιέρα του έργου του. Στο τέλος της θριαμβευτικής βραδιάς επιστρέφει στο ξενοδοχείο, όπου λίγο αργότερα, μέσα στην παγωμένη νύχτα, αρχίζει να ξετυλίγεται σαν φιλμ το παρελθόν: τα παιδικά του χρόνια στο χωριό, η θηριωδία του πολέμου, η μεταπολεμική πρωτεύουσα, ο συμβατικός του γάμος αλλά και οι φλογεροί έρωτες, η καταφυγή στη Μασσαλία την εποχή της δικτατορίας. Μια ζωή σαν μυθοπλασία, όπου η αναγνώριση αλλά και η μοναχικότητα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του πάθους του για τη γραφή. Μια ζωή ταγμένη στο ίδιο πάντα όραμα.

Ένα κοινωνικό δράμα και ταυτόχρονα ένα κοσμοπολίτικο μυθιστόρημα, όπου ο μύθος μπλέκεται με την ιστορία, το φανταστικό συνομιλεί με το πραγματικό, από τη Μάνη της δεκαετίας του ’40 μέχρι τη σύγχρονη Αθήνα.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017, 272 σελ.

Μυθιστορήματα
Χρυσά λούπινα (2017), Εκδόσεις Καστανιώτη

Αφηγήσεις
Μαυσωλείο παιχνιδιών (2012), Πλέθρον

Δοκίμια-Μελέτες-Τηλεόραση-Επικοινωνία
Αφουγκράσου το κοινό (2010), Εκδόσεις Παπαζήση

Μεταφράσεις
Yorke, Ivor, Εισαγωγή στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ (2008), Πλέθρον

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Παπαζήση, Πλέθρον, Εκδόσεις Καστανιώτη

29 views