Λίτσα Καποπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λίτσα (Σταυρούλα) Καποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Βό­λου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σχολής Δημοσιογραφίας. Υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη ως Δικηγόρος Αθηνών και ως Δικαστική Λειτουργός σε Φενεό Κορινθίας, Κόρινθο, Σκιάθο και Αθήνα. Παρακολούθησε κύκλους δημιουργικής γραφής στα εργαστήρια Ιανός και στο Θέατρο των Αλλαγών σεμινάρια σεναρίου, σκηνοθεσίας – υποκριτικής και θεατρικής γραφής.

«Ο τοπικισμός δεν μου αρέσει. Αγαπώ την Ελλάδα. Αυτήν, που έχουμε κι αυτήν, που είχαμε. Η φράση του Γρηγόρη Ξενόπουλου ‘Είμαι Πανέλληνας’ με χαρακτηρίζει. Το γράψιμο μου άρεσε από μικρή, ήταν ανάγκη δημιουργίας και κάλεσμα ψυχής. Η καλλιέργεια γνώσεων, η ύπαρξη συναισθημάτων και η λειτουργία της φαντασίας θεωρώ ότι είναι καλό να εκφράζονται. Με το μυθιστόρημα ‘Πνοή. Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…’ αποτυπώνω την αγάπη μου για τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, που με συγκινούσαν ανέκαθεν. Η μυθοπλασία του έχει να κάνει με τον ακατάλυτο σύνδεσμο, ανάμεσα στις δύο στεριές του Αιγαίου και το μαγικό πεπρωμένο. Μου αρέσει ο, τιδήποτε μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο. Πιστεύω ότι πρέπει νάναι αυτονόητη η προστασία των αδυνάτων. Ανθρώπων και ζώων.
Τιμώ τους αγωνιστές σε οποιονδήποτε τομέα και την προσπάθεια για το καλύτερο. Αποδίδω σεβασμό στην ελληνική λεβεντιά, το ελληνικό πνεύμα, το ελληνικό φιλότιμο.»
Έχει το όμορφο blog: Λίτσα Καποπούλου.
Μυθιστορήματα
Πνοή (2013), Δίαυλος
Στο βασίλειο της μοίρας (2015), Ανάτυπο
Το μαντήλι της Θέμιδος (2020), Ελκυστής
Αντίο κύριε εισαγγελέα… (2021), Ελκυστής
Φώτης και Δομνίκη (2022), Ελκυστής

Διηγήματα
Σενάρια στο θέατρο της ζωής (2018), Ανάτυπο

Ποίηση
Ποίησης Εραστές (2022), Ελκυστής

Παιδική λογοτεχνία
Κοντά στον ήλιο (2019), Εκδόσεις Πνοή
Η καλή νεράιδα της Σωτηρίας (2021), Ελκυστής

Συλλογικά έργα
Ονειρεύματα (2020), Ελκυστής

Φώτης και Δομνίκη – Λίτσα Καποπούλου

ΦώτηςΑντάμα με τη μοίρα
στα Βούρλα της Μικράς Ασίας


Μια φορά κι έναν καιρό…
Έτσι αρχίζουν τα παραμύθια. Σαν παραμύθι η αρχή των τρανών πολιτειών. Σαν παραμύθι οι διηγήσεις και οι μνήμες για τις Αλησμόνητες Πατρίδες της Καρδιάς μας στην Ελληνική Ανατολή. Στα παραμύθια βασιλεύει η αλήθεια. Από τους ευλογημένους τόπους η Χερσόνησος της Ερυθραίας στη γη της Ιωνίας, στη Μικρά Ασία! Και κάπου πιο μέσα τα Βουρλά! Ανθρώπου μάτι τα διάλεξε! Θεού χέρι τα έπλασε! Βαριά κατάρα σ’ όποιον δεν σεβαστεί τέτοιο δημιούργημα! Άγγελοι τα προστατεύουν νυχθημερόν! Νεράιδες χορεύουν στη μαγική Σκάλα τους! Γιατί η λέξη Τέλος για τα Βουρλά δεν έχει γραφεί. Οι φλόγες πάθους, έρωτα, ηρωισμού, χαλασμού, αναγέννησης σημαδεύουν ιστορίες ανθρώπων, τόπων, λαών. Όλα είναι φυσικά και μεταφυσικά στης Ανατολής τους Τόπους. Κι ίσως κάποτε δούμε, νιώσουμε και πούμε τη φράση, με την οποία κλείνουν τα παραμύθια:
…Κι έζησαν αυτοί καλά… Κι εμείς καλύτερα…

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2022, 324 σελ.

Ποίησης Εραστές – Λίτσα Καποπούλου

Ποίησης ΕραστέςΠοιητικά Εγχειρήματα


Λυπηθείτε τους ποιητές, που τους τρελαίνουν
δύο δισεκατομμύρια εκδοχές για έναν μοναδικό κόσμο.

Ποίηση είναι η νοσταλγία μας για κάτι ακαθόριστο,
που ζήσαμε κάποτε μες στ’ όνειρο.

Ω απέραντη νοσταλγία για κάτι που ποτέ δεν ζήσαμε
κι όμως αυτό υπήρξε όλη η ζωή μας…
Τάσος Λειβαδίτης

Ποιητική συλλογή

Ποίηση, Ελκυστής, 2022, 388 σελ.

Η καλή νεράιδα της Σωτηρίας – Λίτσα Καποπούλου

Η καλή νεράιδαΠαιδικό Παραμύθι


Όταν επικρατούν καλά αισθήματα, τότε στη καρδιά μας βασιλεύει η καλή νεράιδα της αγάπης και της καλοσύνης.

Όπως η καλή νεράιδα της Σωτηρίας, που της δίνει δύναμη να προσφέρει τη βοήθειά της στους συνανθρώπους της. Η Σωτηρία είναι γιατρός και μετά τη συνταξιοδότησή της, η Καλή Νεράιδα της δίνει θάρρος να συνεχίζει το θεάρεστο έργο της. Ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, θεραπεύει και κάνει το καλό.

Η χαρά της προσφοράς διώχνει την μεγάλη κούραση. Κοιτάζεται στον καθρέφτη και βλέπει ότι είναι όμορφη σαν καλή νεράιδα παραμυθιού. Γιατί καλές νεράιδες υπάρχουν και σήμερα και μπορούμε να τις νιώσουμε δίπλα μας και μέσα μας.

Εικονογράφηση: Εμμανουέλα Κακαβιά
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και το τραγούδι “Σωτηρία”

Παιδική λογοτεχνία, Ελκυστής, 2021, 32 σελ.

Αντίο κύριε εισαγγελέα… – Λίτσα Καποπούλου

Αντίο κύριε


«Ώσπερ σώμα στερηθέν ψυχής πίπτει, ούτω και πόλις μη όντων νόμων, καταλύεται» Αριστοτέλης.
(Όπως ακριβώς το σώμα χωρίς ψυχή πεθαίνει, έτσι και το κράτος χωρίς τους νόμους καταστρέφεται).
Πάθη, λάθη, δίκιο και ισχυρές δυνάμεις στην κόψη του ξίφους της Θέμιδος. Ποιοι έχουν το σθένος να γίνουν πρώτα κατήγοροι του εαυτού τους κι ύστερα να απαγγείλουν κατηγορίες στους άλλους είτε από την ισχύ της δικαστικής έδρας, είτε στη ζωή; Ποιοι υπηρετούν τη συνείδησή τους αδιαφορώντας για το τίμημα;
Στη διαδρομή του ήρωα Βύρωνα Αργυρόπουλου θα αναγνωρίσουμε πτυχές της δικής μας ζωής, των γύρω μας, της κοινωνίας. Βιώματα, έρωτας, φιλία, και ανατροπές στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αναμνήσεις στην Αθήνα. Μυστήρια στη Μεσσηνία. Νέα Αρχή στην Αυστραλία. Νομικά και λογοτεχνία. Αυτοεκτίμηση με Συναισθηματική Διαλεκτική.
Μια προσεκτική ματιά δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που μας ταλαιπωρούν. Για να ζήσουμε στο μέλλον πρέπει να λύνουμε τους γόρδιους δεσμούς στο παρόν. Όπως θυμίζει το παρελθόν, η μνήμη της ιστορίας και της καρδιάς μας.

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2021, 444 σελ.

Το μαντήλι της Θέμιδος – Λίτσα Καποπούλου

Το μαντήλι της Θέμιδος


Γιατί η Θέμις έχει δεμένα τα μάτια της με μαντήλι; Μια παιδική απορία, που ανατρέχει και ανατρέπει σύμβολα και συμβολισμούς… Οι ήρωες εναρμονίζονται στους χτύπους της καρδιάς του πεπρωμένου… Η Πνοή της ψυχής τους, η αύρα από τον μυστικισμό Ανατολής και Δύσης καθορίζουν το ταξίδι τους στο Βασίλειο της Μοίρας… Σταθμοί σε τόπους, που μαγεύουν και μιλούν… Παράξενοι άνθρωποι, διαισθήσεις, περασμένες μνήμες, που δε γνώριζαν ότι έχουν… Πρόσωπα, παραμύθια, θρύλοι και γεγονότα από το παρελθόν ενώνονται στο παζλ του παρόντος και γράφουν Σενάρια στο θέατρο της ζωής για το μέλλον… Όνειρα, ποίηση, έρωτας, ελπίδα… Συναισθήματα και πάθη σε ρώσικη ρουλέτα… Υπερβάσεις, δόξα, δίκη στη ζυγαριά και το ξίφος της Θέμιδος… Μέχρι την κάθαρση των παθημάτων, τη λύτρωση εαυτών, τη δικαίωση με ή χωρίς το Μαντήλι της Θέμιδος…

Μυθιστόρημα, Ελκυστής, 2020, 410 σελ.

Κοντά στον ήλιο – Λίτσα Καποπούλου
Ο φεγγαροαστρούλης Φεγγούλης και ο φίλος του, Ουρανούλης, γνωρίζουν τον θεό του Ήλιου, Απόλλωνα, τον δίδυμο αδελφό της θεάς του Φεγγαριού, Άρτεμης. Ο Απόλλωνας συγκινείται από την ευγένεια που έχουν τα δύο πλασματάκια και αποφασίζει να τα πάρει μαζί του για μια βόλτα με το άρμα του.
Ο Φεγγούλης κι ο Ουρανούλης περνούν χρόνο κοντά στον Ήλιο. Χαίρονται, μαθαίνουν, διδάσκονται. Ο Απόλλωνας τους μιλάει για τον Ουρανό, τη Γη, την Ελλάδα και τους διηγείται τις ιστορίες του Φαέθοντα και του Ίκαρου. Στο τέλος της ημέρας οι δύο αδελφικοί φίλοι επιστρέφουν στη φεγγαρογειτονιά τους ενθουσιασμένοι.

Eικονογράφηση: Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 48 σελ.

Σενάρια στο θέατρο της ζωής – Λίτσα Καποπούλου

Διηγήματα και θεατρικά


Τα περιεχόμενα διηγήματα και τα θεατρικά κάνουν αισθητή τη δική τους σκηνική παρουσία με μουσικό υπόβαθρο. Η φαντασία αγγίζει μοιραία την πραγματικότητα και το όνειρο ανταμώνει απρόβλεπτα τον σουρεαλισμό πλάθοντας “Σενάρια στο Θέατρο της Ζωής”, όπου πρωταγωνιστής μπορεί να είναι ο καθένας μας…

Διηγήματα, Ανάτυπο, 2018, 128 σελ.

Στο βασίλειο της μοίρας – Λίτσα Καποπούλου
“Τι μπορεί να λαβώσει έναν μεγάλο έρωτα; Επηρεάζει η αποκρουστική φιγούρα της στρίγκλας πεθεράς; Η φθορά της καθημερινότητας; Μήπως άγνωστες δυνάμεις; Υπάρχουν μάγια; Κακή αύρα; Θετική ενέργεια; Αλήθεια ή δεισιδαιμονίες; Πού οδηγεί η ζήλια και ο φθόνος ανάμεσα σε συγγενείς; Τα βιώματα καταστρέφουν; Πόσο καθοριστικό είναι το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον; Πώς προφυλάσσεται ο συνεκτικός ιστός της οικογένειας; Η νέα γενιά είναι ανεξάρτητη; Επαναστατεί, για να ταυτιστεί τελικά με τις προηγούμενες; Ποια η δύναμη της μετάνοιας; Ποια η απάντηση στο δίλημμα: Συγγνώμη ή Μάχαιραν Έδωκας…;”
“Η δράση των ηρώων άλλοτε να αγγίζει την αγγελική καλοσύνη και άλλοτε τη δαιμονική κακία. Οι ζωές ανθρώπων συναντώνται αινιγματικά, το απρόβλεπτο δημιουργεί ανατροπές. Τα πάντα ρει… Μυστικά αποκαλύπτονται, όνειρα πραγματοποιούνται, τύψεις τυραννούν. Στα όρια της ελπίδας η μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Στο Βασίλειο της Μοίρας λαμβάνει ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί. Στη σκιά του εαυτού μας η Νέμεσις αποφασίζει δίκαια…”

Μυθιστόρημα, Ανάτυπο, 2015, 462 σελ.

Πνοή – Λίτσα Καποπούλου

Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…


O Δήμος και η Κλαίρη, αδέλφια, καταξιωμένοι επαγγελματικά και κοινωνικά, βιώνουν την ολική ανατροπή, όταν ανακαλύπτουν ακολουθία οικογενειακών μυστικών! Μέσα τους θεριεύει ζωογόνα πνοή και τους παρασύρει…
Η καρδιά του πεπρωμένου χτυπά στον μυστικισμό της Ανατολής. Ανώτερη Δύναμη τους καθοδηγεί. Πολύτιμοι συμπαραστάτες στη μεταφυσική τους αναζήτηση ο Ουμούτ, ο Κενάι και η Γκιουλσούν.
Καταλήγουν στο ερειπωμένο καστρομονάστηρο της Αγίας Φωτεινής στη Μικρά Ασία. Εκεί, όπου οι ίντριγκες παρουσίασαν ως ατύχημα τη δολοφονία του μοναχού Ρωμανού, που υπήρξε στρατηγός επί Ιουστινιανού με τ” όνομα Θεοδόσιος. Εκεί, όπου αιώνες μετά έχασε την ζωή της μια νέα γυναίκα, η Φυντάν, υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες. Τι τους συνδέει όλους;
Το παρελθόν συγκρούεται με το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τα ονόματα, οι τοποθεσίες, τα όνειρα και τα αισθήματα των εμπλεκομένων. Τίποτε δεν τελειώνει. Κάτι νέο αρχίζει… Όπως ο κύκλος της ζωής, χωρίς αρχή και τέλος. Η πνοή διαχέεται… συνεχίζει να επιλέγει… να ζει…

Μυθιστόρημα, Δίαυλος, 2013, 336 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δίαυλος, Ανάτυπο, Εκδόσεις Πνοή, Ελκυστής