Λίτσα Καποπούλου

Ελληνες λογοτέχνες

Η Λίτσα (Σταυρούλα) Καποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα.
Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Θηλέων Βό­λου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Σχολής Δημοσιογραφίας. Υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη ως Δικηγόρος Αθηνών και ως Δικαστική Λειτουργός σε Φενεό Κορινθίας, Κόρινθο, Σκιάθο και Αθήνα. Παρακολούθησε κύκλους δημιουργικής γραφής στα εργαστήρια Ιανός και στο Θέατρο των Αλλαγών σεμινάρια σεναρίου, σκηνοθεσίας – υποκριτικής και θεατρικής γραφής.

Όπως λέει η ίδια:
«Ο τοπικισμός δεν μου αρέσει. Αγαπώ την Ελλάδα. Αυτήν, που έχουμε κι αυτήν, που είχαμε. Η φράση του Γρηγόρη Ξενόπουλου ‘Είμαι Πανέλληνας’ με χαρακτηρίζει. Το γράψιμο μου άρεσε από μικρή, ήταν ανάγκη δημιουργίας και κάλεσμα ψυχής. Η καλλιέργεια γνώσεων, η ύπαρξη συναισθημάτων και η λειτουργία της φαντασίας θεωρώ ότι είναι καλό να εκφράζονται. Με το μυθιστόρημα ‘Πνοή. Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…’ αποτυπώνω την αγάπη μου για τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, που με συγκινούσαν ανέκαθεν. Η μυθοπλασία του έχει να κάνει με τον ακατάλυτο σύνδεσμο, ανάμεσα στις δύο στεριές του Αιγαίου και το μαγικό πεπρωμένο. Μου αρέσει ο, τιδήποτε μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο. Πιστεύω ότι πρέπει νάναι αυτονόητη η προστασία των αδυνάτων. Ανθρώπων και ζώων.
Τιμώ τους αγωνιστές σε οποιονδήποτε τομέα και την προσπάθεια για το καλύτερο. Αποδίδω σεβασμό στην ελληνική λεβεντιά, το ελληνικό πνεύμα, το ελληνικό φιλότιμο.»
Έχει το όμορφο blog: Λίτσα Καποπούλου.

Πνοή – Λίτσα Καποπούλου

Όταν χτυπά η καρδιά του πεπρωμένου…


O Δήμος και η Κλαίρη, αδέλφια, καταξιωμένοι επαγγελματικά και κοινωνικά, βιώνουν την ολική ανατροπή, όταν ανακαλύπτουν ακολουθία οικογενειακών μυστικών! Μέσα τους θεριεύει ζωογόνα πνοή και τους παρασύρει…
Η καρδιά του πεπρωμένου χτυπά στον μυστικισμό της Ανατολής. Ανώτερη Δύναμη τους καθοδηγεί. Πολύτιμοι συμπαραστάτες στη μεταφυσική τους αναζήτηση ο Ουμούτ, ο Κενάι και η Γκιουλσούν.
Καταλήγουν στο ερειπωμένο καστρομονάστηρο της Αγίας Φωτεινής στη Μικρά Ασία. Εκεί, όπου οι ίντριγκες παρουσίασαν ως ατύχημα τη δολοφονία του μοναχού Ρωμανού, που υπήρξε στρατηγός επί Ιουστινιανού με τ” όνομα Θεοδόσιος. Εκεί, όπου αιώνες μετά έχασε την ζωή της μια νέα γυναίκα, η Φυντάν, υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες. Τι τους συνδέει όλους;
Το παρελθόν συγκρούεται με το παρόν και προδιαγράφει το μέλλον. Τίποτε δεν είναι τυχαίο. Τα ονόματα, οι τοποθεσίες, τα όνειρα και τα αισθήματα των εμπλεκομένων. Τίποτε δεν τελειώνει. Κάτι νέο αρχίζει… Όπως ο κύκλος της ζωής, χωρίς αρχή και τέλος. Η πνοή διαχέεται… συνεχίζει να επιλέγει… να ζει…

Μυθιστόρημα, Δίαυλος, 2013, 336 σελ.

Στο βασίλειο της μοίρας – Λίτσα Καποπούλου
“Τι μπορεί να λαβώσει έναν μεγάλο έρωτα; Επηρεάζει η αποκρουστική φιγούρα της στρίγκλας πεθεράς; Η φθορά της καθημερινότητας; Μήπως άγνωστες δυνάμεις; Υπάρχουν μάγια; Κακή αύρα; Θετική ενέργεια; Αλήθεια ή δεισιδαιμονίες; Πού οδηγεί η ζήλια και ο φθόνος ανάμεσα σε συγγενείς; Τα βιώματα καταστρέφουν; Πόσο καθοριστικό είναι το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον; Πώς προφυλάσσεται ο συνεκτικός ιστός της οικογένειας; Η νέα γενιά είναι ανεξάρτητη; Επαναστατεί, για να ταυτιστεί τελικά με τις προηγούμενες; Ποια η δύναμη της μετάνοιας; Ποια η απάντηση στο δίλημμα: Συγγνώμη ή Μάχαιραν Έδωκας…;”
“Η δράση των ηρώων άλλοτε να αγγίζει την αγγελική καλοσύνη και άλλοτε τη δαιμονική κακία. Οι ζωές ανθρώπων συναντώνται αινιγματικά, το απρόβλεπτο δημιουργεί ανατροπές. Τα πάντα ρει… Μυστικά αποκαλύπτονται, όνειρα πραγματοποιούνται, τύψεις τυραννούν. Στα όρια της ελπίδας η μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα. Στο Βασίλειο της Μοίρας λαμβάνει ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί. Στη σκιά του εαυτού μας η Νέμεσις αποφασίζει δίκαια…”

Μυθιστόρημα, Ανάτυπο, 2015, 462 σελ.

Σενάρια στο θέατρο της ζωής – Λίτσα Καποπούλου

Διηγήματα και θεατρικά


Τα περιεχόμενα διηγήματα και τα θεατρικά κάνουν αισθητή τη δική τους σκηνική παρουσία με μουσικό υπόβαθρο. Η φαντασία αγγίζει μοιραία την πραγματικότητα και το όνειρο ανταμώνει απρόβλεπτα τον σουρεαλισμό πλάθοντας “Σενάρια στο Θέατρο της Ζωής”, όπου πρωταγωνιστής μπορεί να είναι ο καθένας μας…

Διηγήματα, Ανάτυπο, 2018, 128 σελ.

Κοντά στον ήλιο – Λίτσα Καποπούλου
Ο φεγγαροαστρούλης Φεγγούλης και ο φίλος του, Ουρανούλης, γνωρίζουν τον θεό του Ήλιου, Απόλλωνα, τον δίδυμο αδελφό της θεάς του Φεγγαριού, Άρτεμης. Ο Απόλλωνας συγκινείται από την ευγένεια που έχουν τα δύο πλασματάκια και αποφασίζει να τα πάρει μαζί του για μια βόλτα με το άρμα του.
Ο Φεγγούλης κι ο Ουρανούλης περνούν χρόνο κοντά στον Ήλιο. Χαίρονται, μαθαίνουν, διδάσκονται. Ο Απόλλωνας τους μιλάει για τον Ουρανό, τη Γη, την Ελλάδα και τους διηγείται τις ιστορίες του Φαέθοντα και του Ίκαρου. Στο τέλος της ημέρας οι δύο αδελφικοί φίλοι επιστρέφουν στη φεγγαρογειτονιά τους ενθουσιασμένοι.
Eικονογράφηση: Άννα Τσιλιγκίρογλου – Φαχαντίδου

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Πνοή, 2019, 48 σελ.

Μυθιστορήματα
Πνοή (2013), Δίαυλος
Στο βασίλειο της μοίρας (2015), Ανάτυπο

Διηγήματα
Σενάρια στο θέατρο της ζωής (2018), Ανάτυπο

Παιδική λογοτεχνία
Κοντά στον ήλιο (2019), Εκδόσεις Πνοή

Συλλογικά έργα
Ονειρεύματα (2020), Ελκυστής

Πηγές: BIBLIONET, Δίαυλος, Ανάτυπο, Εκδόσεις Πνοή

122 views.