Λίζα Κάντα-Τριτάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λίζα Κάντα-Τριτάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε γαλλική λογοτεχνία και μετάφραση. Έχει πλούσιο μεταφραστικό έργο σε επιστημονικά κυρίως βιβλία. Εργάστηκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα, για ν’ ασχοληθεί με τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας. Σήμερα διατηρεί Κέντρο Ξένων Γλωσσών σε νότιο προάστιο της Αθήνας.
Νουβέλες
Όταν το σύμπαν… δεν συνωμοτεί (2017), Andy’s Publishers

Αφηγήσεις-Μαρτυρίες
Βαρκούλα στο πέλαγος Αλτσχάιμερ (2010), Ίαμβος

Όταν το σύμπαν… δεν συνωμοτεί – Λίζα Κάντα-Τριτάκη
Ισορροπώντας τη ζωή της ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, η Δάφνη, έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με μια ξεχασμένη ανάμνηση που ζωντανεύει ξανά, μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια, για να την προβληματίσει.

Ένα γεγονός από το παρελθόν, απειλεί να καταστρέψει τη ζωή της μοναχοκόρης της, της Σόνιας.
Στη σκέψη ότι η Σόνια μπορεί ν’ αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο μελλοντικό πρόβλημα εξαιτίας μιας σπάνιας σύμπτωσης, η Δάφνη επιχειρεί με κωμική αδεξιότητα να το αποτρέψει, ενώ η ανυποψίαστη κόρη της παίζει στην κυριολεξία με τα νεύρα της, λίγο πριν η αλήθεια αποκαλυφθεί.

Νουβέλα, Andy’s Publishers, 2017, 130 σελ.

Βαρκούλα στο πέλαγος Αλτσχάιμερ – Λίζα Κάντα-Τριτάκη
Εκατόν εξήντα χιλιάδες (160.000) ηλικιωμένα άτομα υπολογίζεται ότι πάσχουν στην Ελλάδα από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αριθμός που αυξάνει ανησυχητικά κάθε χρόνο.

Η νόσος αυτή δεν είναι επώδυνη για τους ασθενείς, ίσως μάλιστα να είναι και λυτρωτική για τους ίδιους, μπορεί όμως να γίνει εξοντωτική για τους οικείους τους, που έχουν αναλάβει την περίθαλψη και τη φροντίδα τους. Επομένως, οι πραγματικοί πάσχοντες δεν είναι μόνο εκατόν εξήντα χιλιάδες, αλλά τουλάχιστον τριπλάσιοι.

Το βιβλίο αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με την ιατρική πλευρά της νόσου, αλλά κυρίως, με τις κοινωνικές προεκτάσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί. Είναι η προσωπική μαρτυρία της συγγραφέως, για γεγονότα τα οποία βίωσε, περιθάλποντας τη μητέρα της, που προσβλήθηκε και πέθανε από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Αφηγήσεις, Ίαμβος, 2010, 157 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ίαμβος, Andy’s Publishers

Please wait...