Λίζη Χανδακάρη

Λίζη Χανδακάρη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λίζη Χανδακάρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Είναι απόφοιτος του Μουσικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση για δεκαπέντε χρόνια καθώς και ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών, διαδραστικών και θεατρικών προγραμμάτων σε ιδιωτική εταιρεία. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Από το 2019 έως το 2021 πραγματοποίησε στον διαδικτυακό σταθμό Syzefxi την εκπομπή «Παραμυθόλογα» με θέμα τα λαϊκά παραμύθια καθώς και άλλες δύο εκπομπές που αφορούσαν τα έντεχνα παραμύθια και το θέατρο. Από το 2012 ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών και ποιημάτων, καθώς επίσης και με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Έχει αφηγηθεί σε σχολεία και νηπιαγωγεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ ποίησης και αφήγησης στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 2016 έκδωσε την ποιητική συλλογή «Σημειώσεις για τη Λεωφόρο Συγγρού» και το 2017 τη συλλογή παραμυθιών «Όνειρα Παραμύθια». Τον Ιούλιο του 2019 συμμετείχε στη συλλογή λαϊκών παραμυθιών «Παραμύθια με σοφούς τρελούς» των εκδόσεων Απόπειρα και τον Ιούλιο του 2020 από τις ίδιες εκδόσεις στη συλλογή «Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις σαν παραμύθια». Ποιήματά της έχουν απαγγελθεί σε διαδικτυακούς σταθμούς και στην ΕΡΑ 5.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Το μικρό βιβλίο των ξωτικών (2023), Αρτέον Εκδοτική

Το μικρό βιβλίο των ξωτικών – Λίζη Χανδακάρη

Το μικρόΈμμετρο ταξίδι στον μεταφυσικό
κόσμο της Ελλάδας


Ένα έμμετρο ταξίδι στον φανταστικό κόσμο του υπερβατικού που είναι γερά δεμένος με την κόκκινη κλωστή της
ελληνικής λαϊκής παράδοσης και της γεμάτης στοιχειά παιδικής μας ηλικίας. Η συγγραφέας έρχεται να αναδείξει
με την ποιητική της πένα και με τρόπο ευφάνταστο και παιγνιώδη, την έμπνευση και τη συγκίνηση που ακόμα
μπορεί να μας δημιουργήσει ο «εξωτικός» κόσμος. Να του δώσει πίσω τον χώρο και τη φωνή που του στέρησε ο αιώνας του ορθολογισμού.
Η εξαιρετική εικονογράφηση με την υψηλή ποιότητα, αισθητική και ιδιαίτερη τεχνοτροπία της δεν πλαισιώνει
απλώς τα κείμενα, αλλά «συναφηγείται». Τα ξωτικά μιλούν τη γλώσσα του ασυνείδητου κόσμου μας κι αυτή η γλώσσα η μυστική εξακολουθεί να ψιθυρίζει στο αφτί μας τους αρχέγονους ήχους της. Όλα τα ξωτικά που παρελαύνουν στο βιβλίο ξεπηδούν από το βαθύ πηγάδι της παράδοσής μας, κι εμείς, δεν έχουμε παρά να ανοίξουμε τις σελίδες του και να αφήσουμε τα τραγούδια των ξωτικών να μας μαγέψουν ξανά.

Εικονογράφηση: Πρόδρομος Μάνου
Εικονογράφηση: Αρτέον

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Αρτέον Εκδοτική, 2023, 108 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αρτέον Εκδοτική