Λουκάς Μέξης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Λουκάς Μέξης γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε, αν και τον πηγαινόφερναν οι γονείς του Νέα Μάκρη-Πάρνηθα για να συνδυάσει βουνό και θάλασσα.
Ενώ πήγαινε ακόμη στο σχολείο, άρχισε να γράφει -κυρίως επειδή δεν μπορούσε να σχεδιάσει. Είχε μεγάλο καημό επειδή λάτρευε τα κόμικς, κι έψαχνε τρόπο να δουλέψει σε αυτόν το χώρο. Εργάστηκε στο E-Sense, στο Mosquito, στο Υποβρύχιο. Από το κόμικ φανζίν Όμικρον Αρνητικό γνώρισε τον Γιώργο Μελισσαρόπουλο και συνεργάστηκαν σε χίλια πράγματα, ώσπου δημιούργησαν μαζί το πρώτο ελληνικό flash webcomic.Εργάστηκε πολλά χρόνια ως δημοσιογράφος σε περιοδικά του ΔΟΛ και της ΙΜΑΚΟ, μέχρι που ήρθε η κρίση και σοβάρεψε. Τώρα το γύρισε στη ρεκλάμα και δουλεύει ως κειμενογράφος στην Ogilνy and Mather. Παράλληλα καβαλάει μηχανές και χτυπάει κάθε δεύτερη Τρίτη.

Shoebox – Λουκάς Μέξης

Μια καλοκαιρινή κομπίνα


Κάποιος παριστάνει ότι πήγε στα θυμαράκια· είναι κι αυτό μέρος του σχεδίου…

Ο Νίκος αποφασίζει να εξαφανιστεί (μη μαρτυρήσετε σε κανέναν το γιατί). Σκηνοθετεί την αυτοκτονία του, πίνει κονιάκ στην κηδεία του και τραβάει καλοκαιριάτικα τον κολλητό του στην Αμοργό. Τι το κακό υπάρχει σε αυτό; Μα δεν πήγαν στο νησί για τουρισμό: Στήνουν μία καλοκαιρινή κομπίνα. Μέσα σε 7 μέρες πρέπει να οργανώσουν μία έκθεση ζωγραφικής για να καταφέρουν να αρπάξουν 220.105 ευρώ απ’ το χαροκαμένο πατέρα! Με τι πίνακες όμως; Η μόνη λύση είναι να τους κλέψουν από κάπου. Αλλιώς, θα βουλιάξει το διαβολικό τους σχέδιο.

Στο νησί ξεφυτρώνει απ’ το πουθενά ο τρίτος κομπιναδόρος της συμφοράς, ο Γιάννης, που ήταν ξεχασμένος στα Γιάννενα. Αυτόν δεν τον νοιάζουν τα λεφτά – πολύ ζεν τύπος. Στο νησί βρίσκεται επίσης ο “Τάκης ο τρελός”, καλλιτέχνης της άγονης γραμμής (κανονικά, τον λένε Χλίνουρ και κατάγεται από την Ισλανδία). Οι πίνακές του είναι η υποψήφια λεία.

Πίσω απ’ το χάος κρύβεται μία ξανθιά – να το και το love story. Τζιτζίκια και group therapy… Μέσα σ’ όλα, πρέπει να κουβαλάνε κι ένα βαρύ θεόκλειστο κουτί παπουτσιών (το γνωστό: shoebox). Μα θα σοβαρευτούν επιτέλους; Θα στήσουν αυτή την έκθεση ζωγραφικής; Θα τσεπώσουν τα λεφτά; Και τι έχει επιτέλους μέσα αυτό το κουτί;

Μια καλοκαιρινή ιστορία γραμμένη από τον 26χρονο Λουκά Μέξη.
Το βιβλίο αυτό μιλάει σε όλους. Μυρίζει καλοκαίρι.

Μυθιστόρημα, Τετράγωνο, 2010, 401 σελ.

Χάρτινος κόσμος – Λουκάς Μέξης

Collector’s edition


Ο “Χάρτινος κόσμος” ζωντάνεψε το 2004 μέσα από τις σελίδες του multimedia περιοδικού “E-Sense”, που δημιουργήθηκε από τον Λουκά και τον Meliss. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων η ιδέα εξελίχθηκε κι έφτασε το 2007 να γίνει online web-comic, προσφέροντας ολοκαίνουργιες χιουμοριστικές ιστορίες δωρεάν για όλους κάθε Δευτέρα. Θεωρείται ένα comic σταθμός για τα ψηφιακά μέσα καθώς παρέμεινε ζωντανό να χαρίζει γέλιο πάνω από τέσσερα συνεχή χρόνια. Αφιερώματα και παρουσιάσεις του “Χάρτινου Κόσμου” έχουν γίνει από εφημερίδες και περιοδικά όπως η “Athens Voice” αλλά και από την εκπομπή “Ψηφιακή Ελλάδα” της ΕΤ1. Το άλμπουμ αυτό συγκεντρώνει τα καλύτερα comic strips από το 2007 έως και το 2011.

Eικονογράφηση: Μeλιςς

Κόμικς, Animatic Vision Comics, 2012, 96 σελ.

Shoot me – Λουκάς Μέξης

Ένα τελευταίο κλικ


“Απλά μπήκα στο σπίτι, πέταξα λίγα ρούχα σε ένα σακίδιο και την έκανα. Δεν άντεχα άλλο. Αλλά δεν έχει σημασία αυτό. Σημασία έχει ότι τώρα είμαι εδώ”.

Ο Αλέξανδρος μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα. Πληγωμένος, με άδειες τσέπες και ένα μόνο πράγμα να τον κρατάει όρθιο: η φωτογραφική του μηχανή.

Πριν χρόνια ξεκίνησε να πατάει το μαγικό της κουμπάκι και να απαθανατίζει στιγμές που κρύβουν ιστορίες. Και θέλει να τραβήξει ακόμα πολλές, αν είναι να ολοκληρώσει το φωτογραφικό του άλμπουμ που παραμένει ημιτελές. Του λείπουν τριανταπέντε. Από πού να ξεκινήσει;

Αυτός, μια φωτογραφική μηχανή και η μοτοσικλέτα του αρχίζουν ένα ταξίδι που μέσα από τα κλικ οδηγείται στο χάος. Ναρκωτικά, σχιζοφρενείς σερβιτόροι, κομπλεξικοί ντόπιοι. Τι όμως χωρίζει αυτά τα κλικ σε κεφάλαια; Οι γυναίκες. Εξαιτίας τους θα βρεθεί κυνηγημένος στα σοκάκια της Μυκόνου, θα κλάψει ακούγοντας τις πιο τραγικές τους ιστορίες κι απότομα θα γυρίσει στην Αθήνα μπλεγμένος σε μια ζωή που δε περίμενε ποτέ ότι θα ζήσει.

Όλα αυτά μέσα από φωτογραφίες, μέχρι την τελευταία. Αυτό είναι εξάλλου και το άγχος του: ποιο θα είναι το τελευταίο του κλικ.

Μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2012, 298 σελ.

Κόκκινος λωτός – Λουκάς Μέξης
Ο κόκκινος λωτός, το σύμβολο αγάπης και πάθους, είναι χαραγμένος για πάντα στο χέρι του Χρήστου. Κλειστός, μαζί με όσα ήθελε να μείνουν σφραγισμένα μέσα του. Το γράμμα «Χ» βρίσκεται στο κέντρο του. «Χ» για το όνομά της, για τη μόνη γυναίκα που αγάπησε πραγματικά. Σήμερα ο Χρήστος βρίσκεται απομονωμένος στο καταφύγιό του, στο δάσος, μπροστά σε έναν νεαρό δημοσιογράφο και εννέα φυλαγμένα γράμματα. Μέσα από αυτά θα διηγηθεί σε εκείνον όλη του τη ζωή με κατάληξη το εδώ, το τώρα, αυτή τη στιγμή.
«Απάντησα γιατί ένιωσα ότι όφειλα να απαντήσω. Δεν ήταν άλλο ένα γράμμα θαυμασμού, καμία σχέση -αυτό το γράμμα ήταν ένα γράμμα ειλικρίνειας, έγινε ευάλωτη. Μου άρεσε αυτό που είπε για τον κυνισμό, είχε δίκιο, ο κυνισμός εκείνη την εποχή είχε αρχίσει να ξεφεύγει, να φέρνει τα πάντα εκτός ελέγχου. Και εγώ ήμουν πολύ κυνικός άνθρωπος. Τότε, ήμουν κυνικός, ναι. Αλλά δεν της απάντησα για αυτό. Της απάντησα γιατί έπρεπε να της πω ότι αν και καταλάβαινα απόλυτα αυτό που είπε για τη σχέση, για τον κόμπο, για όλα, εγώ δεν τα είχα βιώσει ποτέ. Και ήμουν τριάντα τριών ετών».
Ο Άγγελος ξαφνιάστηκε.
Τριάντα τριών ετών, και ποτέ ερωτευμένος;
Είναι δυνατόν;

Μυθιστόρημα, Ιβίσκος, 2014, 192 σελ.

Μυθιστορήματα
Shoebox (2010), Τετράγωνο
Χάρτινος κόσμος (2012), Animatic Vision Comics
Shoot me (2012), Ιβίσκος
Κόκκινος λωτός (2014), Ιβίσκος

Πηγές: Biblionet, Ιβίσκος, Animatic Vision Comics, Τετράγωνο