Λυδία Βασιλειάδη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Λυδία Γ. Βασιλειάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και με την επιστροφή της στην Ελλάδα εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Για τρεις δεκαετίες κάλυπτε για το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και την οικονομική εφημερίδα Εξπρές, τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα συνεργαζόταν και με διάφορα έντυπα του περιοδικού Τύπου. Συνεργάτης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για μια περίοδο δεκαέξι ετών.
Μεγάλωσε μέσα στον κόσμο του θεάτρου, της ζωγραφικής και του βιβλίου, λόγω του λόγιου πατέρα της και της ηθοποιού και ζωγράφου μητέρας της. Η μητέρα της ήταν η ζωγραφος Λύντια Γραββάνη (1939-1998) και ο πατέρας της ο Γιώργος Βασιλειάδης, λόγιος, θεατρικός συγγραφέας και εκδότης (1918-1995). Ηταν δύο πολύ αξιόλογοι άνθρωποι. Η πολύ όμορφη ιστοσελίδα της μητέρας της είναι το Lydia Gravanis art. Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή και μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και στις ΗΠΑ.
Μυθιστορήματα
Αθήνα – Σικάγο, Σικάγο – Αθήνα (2018), Γαβριηλίδης
Από το Παρίσι στο St Malo (2019), Θυμάρι
Επιστροφή στο Highgate (2020), Εκδόσεις Φυλάτος
Sailing the Waters of Ios (2023), Amazon

Sailing the Waters of Ios – Lydia Vassiliades

Sailing the A Tale of Adventure and Romance on the Island of Homer


Hidden in the deep blue waters of the Aegean Sea, off the enchanting island of Ios, lies an ancient shipwreck, guarding a forgotten treasure. Peter and Dieter, two young Germans and fast friends, go on a quest to retrieve the riches at the bottom of the sea. As they soon discover, life holds many surprises. Will they find what they are looking for? What does the search for treasure really mean to each of them? Their adventure will test their friendship, but also open new horizons and pose unexpected dangers when the search takes a startling turn.

Μυθιστόρημα,‎ Amazon, 2023, 154 σελ.

Επιστροφή στο Highgate – Λυδία Βασιλειάδη
Ο Φρανκ και η Αλέξια βρίσκονται στο Λονδίνο ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Η Αλέξια ετοιμάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής της, ενώ ο Φρανκ πιστεύει ότι ήρθε ο καιρός η σχέση τους να επισημοποιηθεί και σκέφτεται τον γάμο τους.

Όμως ένα δυσάρεστο γεγονός ανατρέπει τις ισορροπίες. Η Αλέξια ταλαιπωρείται από κάτι απροσδιόριστο. Κάτι που δεν μπορεί καν να περιγράψει.
Ποιος την κυνηγά και γιατί;
Ποιο μυστικό κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται;
Ποιος και γιατί επιβουλεύεται την ευτυχία της και δημιουργεί ταυτόχρονα ερωτηματικά στον σύντροφό της;
Ποιος είναι ο Ιάπωνας Μικάο και τι ρόλο παίζει σ’ αυτήν την ιστορία;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Φυλάτος, 2020, 228 σελ.

Από το Παρίσι στο St Malo – Λυδία Βασιλειάδη
Ο Φρανκ πηγαίνει για διακοπές στη Γαλλία, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα στην Αθήνα της κρίσης και ένα χωρισμό. Εκεί, πρώτα στο Παρίσι και κατόπιν την Νορμανδία και τη Βρετάνη, περιδιαβαίνει το παρόν, ξαναβλέποντας την πόλη όπου πέρασε τα φοιτητικά του χρόνια, με την ματιά του Αρχιτέκτονα τώρα. Παρατηρεί και σχολιάζει τις μεγάλες και μικρές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην πόλη. Βλέπει και θυμάται πρόσωπα που είχαν παίξει ρόλο στην τότε ζωή του. «Ζωγραφίζει» μια εποχή, αποδίδοντας μέσα από τις διηγήσεις του, την «ατμόσφαιρα» εκείνης της περιόδου. Η ζωή του παίρνει μια νέα ενδιαφέρουσα τροπή, ύστερα από μία τυχαία συνάντηση στη Βρετάνη…

Όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο. Έτσι λένε. Αυτό ακριβώς είχε στο νου του ο Φρανκ, κλείνοντας πίσω του την πόρτα του σπιτιού του.
Έφευγε για διακοπές στη Γαλλία, μετά από ένα κουραστικό χειμώνα. Η Βιλελμίνα τον είχε εγκαταλείψει πριν από δυο μήνες και απ’ ότι είχε φανεί, δεν σκόπευε να γυρίσει πίσω.
Το οδοιπορικό του Φρανκ, από το Παρίσι στο Saint Malo, και η παράλληλη εσωτερική του πορεία.
Αποτίμηση μιας ζωής γεμάτης με εμπειρίες και συναισθήματα. Η θετική του διάθεση προσκαλεί τις εκπλήξεις και το απρόσμενο να λάβουν χώρα στο ταξίδι του…

Μυθιστόρημα, Θυμάρι, 2019, 192 σελ.

Αθήνα-Σικάγο, Σικάγο-Αθήνα – Λυδία Βασιλειάδη
Ο Αλέξανδρος γυρίζει στην Αθήνα ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα που ήταν στην Αμερική. Σκοπός του ταξιδιού του είναι η τακτοποίηση των περιουσιακών του θεμάτων. Εκεί, στην Αθήνα, συναντά το παρελθόν του και παρατηρεί την πόλη όπου μεγάλωσε, τη γειτονιά του και τις αλλαγές που έχουν συμβεί τα χρόνια που ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θυμάται πρόσωπα και πράγματα και εικόνες από το παρελθόν. Πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στη σύγχρονη Αθήνα και στον πολιτισμό της χώρας. Ταυτόχρονα, ζει στην Αθήνα και πηγαίνει σε διάφορα μέρη. Επισκέπτεται επίσης την Επίδαυρο, την Αίγινα και την Ύδρα. Συναντά πρόσωπα που είχαν κάποτε έναν σημαντικό ρόλο στη ζωή του και το τερέν της νέας του πραγματικότητας επανακαθορίζεται.

Μυθιστόρημα, Γαβριηλίδης, 2018, 144 σελ.

Πηγές: Biblionet, Γαβριηλίδης, Θυμάρι, Εκδόσεις Φυλάτος