Μάγδα Ιωαννίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μάγδα Ιωαννίδου γεννήθηκε στη Ν. Δήμητρα του Κιλκίς.
Σπούδασε νηπιαγωγός αρχικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και έπειτα στην ίδια σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε δημόσιο σχολείο για 35 έτη. Έχει ολοκληρώσει σπουδές Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ιατρικής-Βιολογίας στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Είναι απόφοιτος της νοσηλευτικής του ΕΕΣ και ενεργό μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Έχει ασχοληθεί με τη μελέτη και κατασκευή παραδοσιακών προσωπείων από όλο τον κόσμο και έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές και μία ομαδική έκθεση.
Μυθιστορήματα
Το τέλος του κύκλου (2011), Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη
Το μαργαριτάρι του Βοσπόρου (2018), Αύρα
Στο δέκατο τρίτο φεγγάρι(2018), Αύρα
Στο αστερισμό του Ρήγα (2019), Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη

Στο αστερισμό του Ρήγα – Μάγδα Ιωαννίδου
Ένα μικρό χωριό, που το τραγούδι του ήταν μόνο οι ήχοι της φύσης, βγαίνει από τον Εμφύλιο αποδεκατισμένο και ρημαγμένο, αλλά όχι διχασμένο. Η ιστορία του Ρήγα και των άλλων μπορεί να το βύθισε στο πένθος, οι κάτοικοί του όμως έψαχναν πάντα τη δικαίωση.

Ο Αντώνης, ένα παιδί από μια τραυματισμένη από συμπεριφορές οικογένεια, έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Μπορεί να μην είχε τίποτε, είχε όμως έναν καλό φίλο που τον θεωρούσε αδερφό. Κι όταν η φιλία είναι τόσο δυνατή, έχεις τα πάντα.

Ζεις και υπάρχεις μέσα απ’ όλα, καλά και κακά, άσχημα και όμορφα, και αναζητείς την αλήθεια για να τα αποποινικοποιήσεις. Μια αλήθεια που μπορεί να είναι και δίπλα μας και να μην τη βλέπουμε. Μια αλήθεια που μπορεί να είναι ακόμα και μια συγγνώμη.

Αυτή την αλήθεια που ταξίδεψε μέσα στα δάση και τα ανθρακωρυχεία της Σιβηρίας, αλλά ξαναγύρισε για να φέρει τη δικαίωση.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2019, 320 σελ.

Στο δέκατο τρίτο φεγγάρι – Μάγδα Ιωαννίδου

Αληθινή ιστορία


Δέκατο τρίτο φεγγάρι κι η Σμύρνη καίγεται. Στ’ αποκαΐδια γεννιέται ο αδελφός της. Χωρίς πατέρα. Εκείνος έφυγε για πάντα. Στοιβαγμένοι σ’ ένα σαπιοκάραβο, πηγαίνουν να βρουν άλλη πατρίδα. Ότι είχε, καταλήγει μέσα σ’ ένα άσπρο δέμα στη θάλασσα. Έτσι της είπε ο καπετάνιος.

Όμως η απόσταση από το βλέμμα του άφησε κενά. Στη θέση που πριν λίγο ήταν η οικογένειά της, μια κηλίδα αίμα και στην τσάντα που κρατούσε, κάποια παιδικά ρουχαλάκια με κεντημένο το Φ.

Ένα μωρό στην αγκαλιά κάποιας που πριν λίγο ήταν άδεια θα την κάνει να την ακολουθήσει.

Αλλά πάλι μένει μόνο μ’ ένα όνομα. Φοίβος. Το όνομα του μωρού. Από το σπίτι το γεμάτο μυστήρια που καταλήγει, θα ψάχνει κι αυτή το δικό της μυστήριο.

Ο Ερυθρός Σταυρός, ο Ορέστης, η μη αποδοχή της από κάποιους, ο Γρηγόρης, ο μεγάλος έρωτας, ένα γράμμα, ένας οικογενειακός τάφος, ο Φοίβος, ο Τούρκος φίλος της ο Ταρίκ, όλη της η ζωή με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία γεμάτο ονειρικές εικόνες και καταιγιστικά συναισθήματα.

Μυθιστόρημα, Αύρα, 2018, 384 σελ.

Το μαργαριτάρι του Βοσπόρου – Μάγδα Ιωαννίδου
Λες και πετάχτηκε στην ακρογιαλιά με μια χορευτική φιγούρα και μια παλέτα στα χέρια, από τους αφρούς της θάλασσας, του Μαρμαρά.

Εκεί, σ’ αυτή την πατρίδα που γεύτηκε, μύρισε, περπάτησε στις λάσπες της, αγάπησε και την έβαλε μέσα σε κάθε κύτταρό της.

Δεκαετία του ’60.

Όταν τους απέλασαν, άφησε εκεί την καρδιά της να ψάχνει στα καντούνια την ύπαρξή της.

Ένα βιολί όμως στις όχθες του Σηκουάνα, την ενέπνευσε, την οδήγησε και δημιούργησε κάτι από αυτά που μένουν, σαν πολιτιστική κληρονομιά.

Στ’ αυτιά της πάντα η φωνή της Τουρκάλας γειτόνισσάς της.
– Παιδί μου, μην ξεχάσεις τον Ορχάν. Έχουμε να μάθουμε νέα του από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Όλα άρχισαν μια μέρα με βροχή.
…επέστρεψε στην Πόλη που αγάπησε, στην Πατρίδα της, με ‘κείνη την ίδια χορευτική φιγούρα, να ψάχνει μέσα στο χιόνι, αυτό που έφερε η βροχή.
Εκείνο όμως που προέκυψε από την αναζήτηση, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό της…

Μυθιστόρημα, Αύρα, 2018, 480 σελ.

Το τέλος του κύκλου – Μάγδα Ιωαννίδου
Η ζωή ήταν μαγική γι’ αυτήν. Η ίδια η μαγεία οδηγούσε τα βήματά της και η ίδια τα προστάτευε. Την έκανε μέρα με την ημέρα πιο φωτισμένη πιο δυνατή. Είχε έντονη την επιθυμία να κάνει πράγματα και η επιθυμία αυτή θα της έδινε την δύναμη να τα πραγματοποιήσει. Ήθελε μόνο ο δρόμος της να είναι ειρηνικός και διάφανος. Ήξερε βέβαια ότι έπρεπε να παλέψει. Αλλά ήθελε να το κάνει για πράγματα σημαντικά, αξιόλογα. Και είχε κάνει την καλύτερη αρχή στην καινούργια της ζωή, ξαναβρίσκοντας το προσωπικό της σθένος και τον ισχυρό χαρακτήρα της, δημιουργήματα όλα της γιαγιάς της.

Έπρεπε να της γυρίσει κάτι από αυτά τα δώρα… και ξεκίνησε το παιχνίδι των αναζητήσεων από την Κωνσταντινούπολη.

Μυθιστόρημα, Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη, 2011, 295 σελ.

Πηγές: Biblionet, Αύρα, Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη