Μάγδα Παπαδημητρίου

Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Ελληνες λογοτέχνες
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963.
Εργάστηκε επί είκοσι επτά χρόνια στον ΟΤΕ. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη συγγραφή, από τα γυμνασιακά της χρόνια. Μαθήτευσε δίπλα στον ποιητή, πολιτικό και πρεσβευτή της Unesco Γιάννη Κουτσοχέρα. Συνεργάζεται με την ηλεκτρονική ενημερωτική ιστοσελίδα e-pieria και είναι ανταποκρίτρια του Κοινωνικού Δικτύου για τα βιβλία Bookia στην Πιερία και στην Τήνο. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο του νομού Πιερίας.
Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ένωσης Ποιητών και ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας. Μέλος της PEN GREECE. Έχει βραβευτεί για το έργο της από τον Δήμο Κατερίνης, την Παναιτωλοακαρνανική Συνομοσπονδία και το Λογοτεχνικό περιοδικό «Κέφαλος». Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
Έχει την ιστοσελίδα: Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη.
Μυθιστορήματα
Ζωή σε θαλασσοσταλιές (2014), Έναστρον
Στο κόκκινο τ’ ουρανού (2017), Εκδόσεις Πνοή
Πατρίδα ξένη (2021), Άπαρσις

Ποίηση
Χωρίς ταυτότητα (1988), Ιδιωτική Έκδοση
Ιριδίσματα (1990), Εκδόσεις Γκοβόστη
Ηώ (1992), Εκδόσεις Γκοβόστη
Το ταξίδι του Έρωτα από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα (2008), Ιδιωτική Έκδοση
Καθρέφτης ψυχής (2011), Άνεμος Εκδοτική
Αντανακλάσεις (2019), Ιδιωτική Έκδοση
Πέτρας ψίθυροι (2022), Εκδόσεις Οξύνοια

Συλλογικά έργα
Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία (1918-2010) (2011), Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Κατερίνης
Διηγήματα Εγκλεισμού, εκδ. Άπαρσις
Ημερολόγιο 2021, εκδ. Άπαρσις
33 Ιστορίες για το 1821, εκδ. GEMA

Πέτρας ψίθυροι – Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

ΠέτραςΓιάννης Σαμοθράκης


Ο Γιάννης Σαμοθράκης, υπάκουσε σε μία εσωτερική αναγκαιότητα στο να οργανώσει τις πράξεις του και να ελέγξει την υπαρξιακή του αγωνία. Ένιωσε πως ο τόπος του απειλείται, πως η πολιτιστική ταυτότητά του χάνει ολοένα κομμάτια της και η επόμενη γενιά δεν θα έχει ορατές αναμνήσεις. Κατάφερε με τη δύναμη αυτού του εκφραστικού μέσου, ν’ αφήσει το χνάρι των ανθρώπων, των άξιων μαστόρων του νησιού του, που πέρασαν από αυτόν τον τόπο. Επίσης λειτούργησε ως καθαρτική, επικοινωνιακή και του προσέφερε τη δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματα και τις ιδέες του. Έφτιαξε ένα διάλογο με το αντικείμενο, αναδύοντας συναισθήματα από τα παιδικά του χρόνια.

Φωτογράφος: Γιάννης Σαμοθράκης

Ποίηση, Λεύκωμα, Εκδόσεις Οξύνοια, 2022, 64 σελ.

Πατρίδα ξένη – Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Πατρίδα ξένη


Πόσο ξένη είναι η πατρίδα για τους ήρωες του μυθιστορήματος «Πατρίδα ξένη»; Μέσα από πέντε δεκαετίες του εικοστού αιώνα (1935-1975), οι ζωές τους βιώνουν την ιστορία της αλυσοδεμένης Ελλάδας που αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία της, χωρίς ντόπιους και ξένους προστάτες, κάτω από το μαύρο πέπλο του φασισμού και του ναζισμού.
Τραγικές προσωπικές περιπέτειες που προξένησαν ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Εμφύλιος και η δικτατορία των συνταγματαρχών. Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Άουσβιτς, Κροστσιένκο οι τόποι, όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Παππάς, περσόνα του αγωνιστή της Δημοκρατίας και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δ. Παπαδημητρίου (1916-1999).
Γύρω από αυτόν, περιστρέφονται οι Σεφαραδίτες Έλληνες Εβραίοι Ζαχαρίας και Ελισεβά Ναχμίας, καθώς κι ο ταγματασφαλίτης χωροφύλακας Κοσμάς Ξυπολυτέας με τη γυναίκα του Ελευθερία, αγωνίστρια επί Κατοχής. Το ψηφιδωτό της πρωταγωνιστικής ομάδας, συμπληρώνει ο νέος δικηγόρος Αλέξανδρος Ντούβας, πιστός στις ιδέες του Αρχειομαρξισμού. Αλλά, το μυστικό του βιβλίου κρύβεται στο ερώτημα: Μαρία ή Μαριάμ;
Η Ιστορία συναντά τη λογοτεχνία για να υφάνει το χαλί που θα πατήσουν πάνω του οι ερχόμενες γενιές. Θα τα καταφέρουν να συνεχίσουν τον αγώνα αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την Δημοκρατία;

Μυθιστόρημα, Άπαρσις, 2021, 368 σελ.

Αντανακλάσεις – Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη φέρνει στο φως τριάντα εννέα ποιήματα που γράφτηκαν τα δύσκολα χρόνια της δοκιμασίας του λαού μας αλλά και της δικής της προσωπικής αναζήτησης. Από την εποχή των αγανακτισμένων και εντεύθεν. Αφυπνιστικά, αγωνιστικά αλλά και με το άρωμα Αιγαίου που χαλαρώνουν τα πάθη και ταξιδεύουν τους εραστές της Ποίησης σε άλλα μονοπάτια φυγής.
Ποιήματα γραμμένα για την ατομική και συλλογική ευθύνη του λαού μας. Εμπνευσμένα από τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Καζαντζάκη, αλλά και από τα προσφυγικά ρεύματα προς τη χώρα μας, από τις ανησυχίες της για τις συνέπειες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών στα ελληνικά βουνά και νησιά μας.
Από αυτή την ποιητική συλλογή δεν λείπει πάλι το αγαπημένο της νησί. Η Τήνος, το καταφύγιο της,όπου η αύρα και το άρωμα της θα σας ταξιδέψει.
Συνοδοιπόρος στην έκτη αυτή ποιητική δημιουργία, με τον τίτλο “Αντανακλάσεις”, είναι ο Κατερινιώτης εικαστικός φωτογράφος Παναγιώτης Φτάρας που αντιλήφθηκε, κατανόησε και διείσδυσε με όλα τα οπτικά ερεθίσματα του και κατάφερε με την ευαισθησία και τη γνώση του πάνω στο φακό να δημιουργήσει υπέροχες, ασπρόμαυρες, μινιμαλιστικές φωτογραφίες που ξεχωρίζουν.

Φωτογράφιση: Παναγιώτης Φτάρας

Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2019, 64 σελ.

Στο κόκκινο τ’ ουρανού – Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Χότζα καταλαμβάνει την εξουσία στην Αλβανία, κι αυτό είναι καταστροφικό για την ελληνική μειονότητα. Τα σύνορα κλείνουν, και στα χρόνια που ακολουθούν, οι εκτελέσεις, η εξορία και ο βασανισμός των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Ένα ζευγάρι καταφέρνει να δραπετεύσει από την κόλαση. Βρίσκουν καταφύγιο στην Τήνο, όπου με σκληρή δουλειά καταφέρνουν να ορθοποδήσουν. Ο γιος τους ερωτεύεται την Αντιγόνη, κόρη μιας παλιάς αρχόντισσας του νησιού, αλλά ο ρατσισμός θα σταθεί εμπόδιο στη σχέση τους. Θα καταφέρει άραγε η αγάπη να ξεπεράσει τις δυσκολίες; Ένα βιβλίο για την κοινωνική ανισότητα, τις λησμονημένες πατρίδες και τους μετανάστες αυτού του κόσμου.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2017, 366 σελ.

Ζωή σε θαλασσοσταλιές – Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Εκείνο το πρωινό, που ο ουρανός είχε γεμίσει μαύρα σύννεφα κι ετοιμαζόταν για τις πρώτες ψιχάλες, τράβηξα για τους ανεμόμυλους. Ο ήλιος ίσα που φαινόταν πίσω από τα πυκνά σύννεφα. Οι ακτίνες του ίσα που ζέσταιναν τον ξερό τόπο και με θάρρεψαν να ξεκινήσω.
Η κουφόβραση πύρωνε τις πέτρες και το τσιμέντο, χωρίς να υπάρχει κάτι να δροσίσει και να με φυλάξει από την τυχαία βροχή. Ήθελα να φτάσω ως εκεί, να βρεθώ με τη σκιά μου και να εξομολογηθώ κάπου, να μιλήσω με το Ανώτερο, το Ανώτατο, κάπου τέλος πάντων να φωνάξω. Να ακούσω τη φωνή μου που ερχόταν από πέρα, ούτε ξέρω από πού. Ας ήταν να βραχώ, ας ήταν να κολλήσουν τα ρούχα πάνω μου.
Έπρεπε να τα πω εκεί, στους ανεμόμυλους…

Μυθιστόρημα, Έναστρον, 2014

Καθρέφτης ψυχής – Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Η ψυχή μου ταξιδεύει σαν αερικό στα παιδικά μου χρόνια, στις θύμησες της πόλης που μεγάλωσα, στην Πιερική γη όπου ο πανανθρώπινος Όλυμπος, τα Πιέρια όρη των Μουσών και των θρύλων φιλούν το αγαπημένο μου Αιγαίο!
Σας καλώ σε τούτο το ποιητικό αντάμωμα ψυχής να ταξιδέψετε μαζί μου στην Ελλάδα που αγάπησα και να γίνετε συνοδοιπόροι στην πορεία μου!

«Θερινά Σινεμά»
Τα Αστέρια, το σινεμά της γειτονιάς μου,
μια φορά την εβδομάδα
καλοκαίρια με ζουμπούλια
με αγιόκλημα και γιασεμί
στην αγκαλιά του μας κρατούσε.

Ποίηση, Άνεμος Εκδοτική, 2011, 102 σελ.

Το ταξίδι του Έρωτα από τον Όλυμπο στου Αιγαίου τα κύματα – Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη
Ένωσα τον Όλυμπο και τα Πιέρια με το μαγικό χαλί της φαντασίας και έφτασα στο αγαπημένο Αρχιπέλαγος. Μέχρι τη Τήνο και τα απόμακρα νησιά του . Εκεί που η Ποίηση έχει άλλο άρωμα…
Ποίηση, η γλώσσα του Έρωτα, τα γράμματα στολίζονται με ροδοπέταλα και οι λέξεις γίνονται έκρηξη που ζωντανεύουν κάθε νεκρό κύτταρο.
Ποίηση που με τη δύναμη της λιώνει τη παγωμένη σταγόνα και πυρώνει το κάθε βράχο που τα κύματα δροσίζουν..

Τούτη του Ιουλίου η γέμιση
ήρθε όμορφη
με τον Έρωτα της Παρασκευής
γλείφοντας τη φωτιά του Σώματος σου!

Ποίηση, Ιδιωτική Έκδοση, 2008, 78 σελ.

Ηώ – Μάγδα Παπαδημητρίου
Η τρίτη μου ποιητική συλλογή Ηώ από τις εκδόσεις Γκοβόστη που εκδόθηκε το 1992 ήταν μια καλλιτεχνική απόπειρα να παντρέψω τις δυο Τέχνες. Τη Ποίηση και τη Φωτογραφία. Τις φωτογραφίες μου τις προσέφερε ο συνάδελφος και φωτογράφος Σωκράτης Μαθιάς. Άλλωστε η Ποίηση τι είναι; Ο εσωτερικός φακός της ψυχής σου που αποτυπώνεται στο χαρτί με μετρημένες λέξεις.

Στον ουράνιο θόλο
που μπλέκονται αρμονικά
τα χρώματα με τα σύννεφα,
το κορμί σου χάνεται
Γυμνό μέσα από τα κεριά του απείρου,
στη θάλασσα του μπλε κόσμου μου.
μέχρι να χαθεί από ένα άλλο έρωτα
ώσπου να σβήσει κι αυτή η φλόγα.

Φωτογράφιση: Σωκράτης Μαθιάς

Ποίηση, Εκδόσεις Γκοβόστη, 1992, 64 σελ.

Ιριδίσματα – Μάγδα Παπαδημητρίου
Ο ουρανός έχει χρώματα παράξενα, σχήματα, ένας φανταστικός κόσμος.
Αφαιρούμαι στον ουρανό, διδάσκομαι χρώματα στο ατελιέ του. Μ’ αρέσει να κλέβω
χρώματα και να τα πλάθω σε ποιήματα, σε στίχους, να ‘χω τα γράμματα στα
χέρια πλάθοντας τα και αναπλάθοντας σαν τον πηλό.
«Κάνοντας τον πηλό αμφορέα πλάθοντας τον και αναπλάθοντας», όπως γράφει σε
ποίημα του ο ποιητής Γιάννης Κουτσοχέρας.
Αυτές τις νύχτες τις καλοκαιριάτικες, με το φεγγάρι γιομάτο, τις αγαπώ. Ξωτικές,
μαγευτικές, αληθινές και φανταστικές. Μου προσφέρουν την ηρεμία, και γω με την
σειρά μου ότι πιο ακριβό έχω, την αγάπη και τους στίχους μου.
Αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο για σένα, για μένα, για μας που θέλουμε να
ταξιδέψουμε εκεί που μας πηγαίνει η φαντασία του στίχου και του ήχου.
Εκεί που η ψυχή φεύγει από το σώμα και αναζητεί.

ΣΤΑΛΑΓΜΙΤΕΣ
Μακάρι ο έρωτας αυτός
να μείνει σταλαγμίτες
στην ψυχή μας.
Ανοδική πορεία
κρυσταλλώνοντας,
αποκρυσταλλώνοντας
ό,τι πιο όμορφο υπάρχει
σ’ αυτό που λέμε έρωτα
σ’ αυτό που λέμε αγάπη.

Ποίηση, Εκδόσεις Γκοβόστη, 1990, 17 σελ.

Χωρίς ταυτότητα – Μάγδα Παπαδημητρίου
Τα μπουμπούκια ανθίζουν
ανοιγοκλείνουν στο χρυσό ήλιο
και στην αγκαλιά τους ετοιμάζουν
να σε κλείσουν,
για να μείνεις αιώνιος,
για να τροφοδοτείσαι απ’ τον ήλιο
την αυγή, για να ονειρεύεσαι το δείλι.

Ποίηση, Ιδιωτική έκδοση, 1988, 18 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Γκοβόστη, Άνεμος Εκδοτική, Έναστρον, Εκδόσεις Πνοή, Άπαρσις, Εκδόσεις Οξύνοια