Μαγδαληνή Αναστασίου

Μαγδαληνή Αναστασίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαγδαληνή Αναστασίου είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ξεκίνησε τις πρώτες της σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ίδιου πανεπιστημίου και, μετά την απόκτηση του πτυχίου της με ειδίκευση στην Αρχαιολογία, ξεκίνησε νέες σπουδές στο Τμήμα Φυσικής από όπου πήρε πτυχίο Φυσικής με κατεύθυνση Αστρονομία το 2004 και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Υπολογιστική Φυσική το 2007. Αμέσως μετά ξεκίνησε τη διατριβή της στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με κύριο επιβλέποντα τον Ιωάννη Χιού Σειραδάκη, έναν από τους βασικότερους νεότερους μελετητές του Μηχανισμού.
Έχει συμμετάσχει σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές.
Δοκίμια-Μελέτες-Αστρονομία
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (2021), Ροπή

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων – Μαγδαληνή Αναστασίου

Ο μηχανισμός τωνΑστρονομία και τεχνολογία στην αρχαία Ελλάδα


Αντικύθηρα, 1900-1902: ένα αρχαίο ναυάγιο εντοπίζεται και τμήμα ενός πρωτόγνωρου αρχαιοελληνικού μηχανισμού ανελκύεται. Όλοι αναρωτιούνται για τον ρόλο του. Είναι αστρολάβος; Πυξίδα; Μοιάζει αρκετά πολύπλοκο. Ήταν μέρος του πολύτιμου φορτίου του πλοίου ή κάποιο ναυτιλιακό όργανο και άρα μέρος του εξοπλισμού του; Το αρχαίο αντικείμενο φέρει απολιθωματικές επικαθίσεις και η μακρόχρονη παραμονή στη θάλασσα το έχουν καταστήσει ιδιαίτερα εύθραυστο. Έτσι, κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του. Ταιριαστό ίσως για ένα μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας, μόνο η παράλληλη εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας, στον έναν αιώνα που ακολούθησε από την εύρεσή του, έδωσε τη δυνατότητα της αποκρυπτογράφησης του και της πλήρους ερμηνείας του.
Χάρη σε μία τρικυμία το α΄ μισό του 1 ου αιώνα π.Χ., ένα αρχαίο πλοίο, γεμάτο με πολύτιμα αντικείμενα, βυθίστηκε και χάρη σε μία άλλη τρικυμία το 1900 Συμιακοί σφουγγαράδες εντοπίζουν το αρχαίο ναυάγιο και αφιερώνουν τη ζωή τους στην ανέλκυση των πολύτιμων ευρημάτων. Χάρη σε όλα αυτά, έχουμε την τύχη να έχει διασωθεί ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Η μακρόχρονη έρευνά του άφησε άναυδη την επιστημονική κοινότητα. Παγκοσμίως πλέον σήμερα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί τον μοναδικό μας μάρτυρα για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της αρχαίας ελληνικής αστρονομίας και μηχανικής.

Επιμέλεια: Στέλλα Τσικρικά
Πρόλογος: Γιώργος Γραμματικάκης

Αστρονομία, Αρχαία Ελλάδα,Ροπή, 2021, 272 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ροπή