Μάκης Αντωνόπουλος

Μάκης Αντωνόπουλος (-2018)

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μάκης Αντωνόπουλος γεννήθηκε στην Κατερίνη της Πιερίας και τα τελευταία 18 χρόνια ζούσε στην Κύπρο. Ασχολείτο με τη δημοσιογραφία, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο, μα προπάντων τη συγγραφή.

Βραβευμένος με το βραβείο ΠΕΤΟΦΥ στην Ουγγαρία για την ποίηση και με το βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για το ιστορικό του μυθιστόρημα Tο βοσκοπαίδι από την Παναγιά .

Θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ρωσία, στην Αγγλία και στην Ιταλία.

Έχει κυκλοφορήσει τα έργα ο Λύκος της Σπάρτης (εκδ.Ωκεανός), η Αδάμαστη (εκδ. Ωκεανός), τα μικρά τραγούδια μιας μεγάλης πατρίδας (Λιανοτράγουδα για την Κύπρο).

Ανάμεσα στα βιβλία του η Ρήγαινα των δαιμονισμένων αγγέλων (ιστορικό μυθιστόρημα) εκδ. Πάργα, Αναζητώντας τον Αλέξανδρο (ιστορική μελέτη για τον Μ. Αλέξανδρο) εκδ. Πάργα, Με το φορεματάκι του ηλίου (νεανικό μυθιστόρημα) εκδ. Πάργα, Πολεμιστής άγγελος (ιστορικό μυθιστόρημα) εκδ. Πάργα, Ματωμένη άνοιξη (ιστορικό μυθιστόρημα για την Μικρασιατική Καταστροφή) εκδ. Πάργα και άλλα.

Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα στις 26/3/2018.
Μυθιστορήματα
Tο βοσκοπαίδι από την Παναγιά
Με το φορεματάκι του ήλιου, Εκδόσεις Πάργα
Ο πολεμιστής της νύχτας (1992), Εκδόσεις Πάργα
Η ρήγαινα των δαιμονισμένων αγγέλων (2006), Εκδόσεις Πάργα
Ματωμένη άνοιξη (2012), Εκδόσεις Πάργα
Ο λύκος της Σπάρτης (2016), Ωκεανός
Οι αδάμαστοι (2017), Ωκεανός

Ποίηση
Τα μικρά τραγούδια μιας μεγάλης πατρίδας (1992)

Δοκίμια – Μελέτες
Αναζητώντας τον Αλέξανδρο (2006), Εκδόσεις Πάργα

Οι αδάμαστοι – Μάκης Αντωνόπουλος

Οι αδάμαστοι


Ήταν ακουμπισμένος στην κουπαστή. Το καΐκι αρμένιζε σαν βιαστικός εραστής ν’ ανταμωθεί με τον ορίζοντα της καρδιάς του.
Στο βάθος τα σκουρόχρωμα χώματα της λαχτάρας του ύψωναν το τρυφερό τους κορμάκι. Σίμωνε! Είδε τα βράχια, τη διψασμένη κάπαρη, τις γέρικες ελιές…τη στολισμένη ακόμη χαρουπιά. Οσμίστηκε.
Ναι, τούτη είναι η γη του!
Παράξενο το μπάρκο πού ‘χε κάνει. “Σε δέκα… άντε σε δυο βδομάδες, θά ‘μαι πίσω…” είχε πει στους δικούς του. Έκαμε δυο μήνες!
Είχε κινήσει κουβαλώντας ελιές, σταφίδα και βαρέλια κόκκινο κρασί. Τραβούσε για τη Σμύρνη.
Η Σμύρνη ήταν για κείνον η Ναυσικά… Μύριζε ψαρίλα και σαπισμένα φύκια. Όπως όλα τα λιμάνια.
Αιώνες κουβαλούσε τη μυρωδιά τους στα ρουθούνια του. Κατέβηκε να περπατήσει. Ν’ ανταμωθεί με την ψυχή της…

Η περιπετειώδης ιστορία μιας οικογένειας τριών αδελφών Κυπρίων, στις αρχές του αιώνα, που παλεύουν με τις αντιξοότητες της μοίρας και της ζωής.
Τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες, τρεις ενδιαφέροντες άνδρες. Ο ένας πολεμιστής, ο άλλος δεινός επιχειρηματίας και ο τρίτος ένας ονειροπόλος δάσκαλος, τρεις διαφορετικές ζωές σε τρικυμιώδεις ιστορικές περιόδους.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2017, 784 σελ.

Ο λύκος της Σπάρτης – Μάκης Αντωνόπουλος

Ο λύκος


Όταν τον βρήκε, ο Τέσης, ο είλωτας, ήταν ένα χωλό αγρίμι με μορφή ανθρώπου. Τον ακολουθούσε πάντα ένας λύκος που είχε τη φωλιά του ψηλά στον Ταΰγετο. Ο Τέσης τον ονόμασε Αγόρι, τον πήρε κοντά του για να του μάθει τ’ ανθρώπινα, μα σύντομα συνειδητοποίησε πως είχε πάρει υπό την προστασία του ένα ιδιαίτερο πλάσμα με θεϊκά χαρίσματα…
Ποιό να ήταν τάχα το σκοτεινό παρελθόν του Αγοριού;
Η Αλκμήνη, η γλυκιά κόρη του Ίναχου θα τον τυλίξει με την αγάπη της, έστω κι αν έχει γίνει σε όλους φανερό ότι το παρελθόν της γέννησής του συνδέεται με τον φονικό Καιάδα…
Η αντιπαράθεσή του με τον βασιλιά Λεωνίδα θα είναι σφοδρή, η αναμέτρησή τους, αναμέτρηση Τιτάνων, ενώ μια σκοτεινή συνωμοσία εξυφαίνεται στο παρασκήνιο συνταρακτικών γεγονότων που εξελίσσονται ραγδαία…

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα δράσης, που αναβιώνει τον σπαρτιατικό Παρθενώνα: την πολεμική αλκή των ανδρών που έγραψαν με τη θυσία τους την πιο λαμπρή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Μυθιστόρημα, Ωκεανός, 2016, 624 σελ.

Ο πολεμιστής της νύχτας
Μακεδονικός αγώνας
Ίσως γιατί ένα μέρος της ρίζας μου είναι βαθειά ριζωμένο στο Μοναστήρι, ίσως γιατί οι νεανικές φωτογραφίες της μάνας μου σκιαγραφούν εκείνη την εποχή, ίσως τα βλαχόφωνα τραγούδια που άκουσα στα παιδικά μου χρόνια, ίσως και το ότι γεννήθηκα στη Μακεδονία, να ταν όλα εκείνα που έριξαν τον πρώτο σπόρο στην επιθυμία μου. Από κει και μετά ήρθαν τα ταξίδια μου στη Φλώρινα, το όραμα του Μοναστηριού που έβρισκα στις κουβέντες του σογιού μου, να έκαναν την επιθυμία λαχτάρα να γράψω κάποτε κάτι για την γη της μάνας μου. Ο παππούς και η γιαγιά ήταν Έλληνες από το Μοναστήρι και βρέθηκαν στη Φλώρινα κυνηγημένοι απ τη θύελλα του Μακεδονικού Αγώνα. Το νοιωθα χρέος να γράψω κάτι για την πατρίδα τους και όταν μια μέρα βρήκα τυχαία την άκρη απ το κουβάρι του δωσα κλώτσο κι άρχισα να ξετυλίγω την Ιστορία και το παραμύθι.

Αναζητώντας τον Αλέξανδρο
Ο Αλέξανδρος ήταν μόνο αυτό που αναφέρουν οι επίσημες ιστορικές καταγραφές; Ή υπάρ­ χουν κεφάλαια στη ζωή του που έμειναν «μυστικά»; Το βιβλίο προ­ σπαθεί ν’ απαντήσει σε κάποια απ’ αυτά, όπως γιατί πήγε στο ιερό της Σίβα, ποιος ήταν ο σκοπός του ταξιδιού του στην Ινδία, τι σημαίνει η αναφορά του Απ. Ανδρέα και τι κρύβει η συνάντηση του με τον Προφήτη Ενώχ; …

Ματωμένη άνοιξη
Σμύρνη! Μετά την Μεγάλη Καταστροφή. Χιλιάδες έφυγαν… Αρκετοί δεν τα κατάφεραν. Είναι τραγική η μοίρα του ηττημένου. Ο νικητής Τούρκος έφτιαξε ξανά τα «τάγματα εργασίας». Τα ‘χε φτιάξει και νωρίτερα, για τους Έλληνες και τους Αρμενίους. Κάπου στα βάθη της Ανατολίας θ’ ανοίγανε δρόμους στα βουνά. Όσοι έφυγαν, κανείς δεν γύρισε. Τη Μοίρα και την Πορεία προς το θάνατο ενός τέτοιου τάγματος, ακολουθεί το βιβλίο. Μια δράκα ανθρώπων χωρίς πατρίδα πια αλλά με μια βαθιά λαχτάρα: να ζήσουν. Να ζήσουν πού; Σε ποια πατρίδα; Το μόνο που είχαν δικό τους ήταν η ανάσα τους. Αγρίμια με τ’ αγρίμια αλλά και Άνθρωποι με τ’ αγρίμια. Μερικοί φτάνουν στη τρέλα. Άλλοι θυμούνται τον Άνθρωπο ζώντας σαν τ’ αγρίμια. Και μέσα σε κείνο τον παραλογισμό, ξεπηδά μια σπίθα. Η Αγάπη!!! Μπορεί όμως σ’ ένα τέτοιο κόσμο να ζήσει η Αγάπη;

Η ρήγαινα των δαιμονισμένων αγγέλων
« … Έτσι σε μια στιγμή γεννήθηκε η εικόνα μιας “Ρήγαινας δαιμονισμένων αγγέλων”. Η εικόνα της με γοήτευσε. Από την άλλη, οι άγραφοι μύθοι της Ρήγαινας, που τους ζει κανείς ακόμη και σήμερα στην κουβέντα των καθημερινών ανθρώπων των μικρών χωριών της παφίτικης επαρχίας, με παρέσυραν να τους κρατήσω, αλλά μες απ’ τα πρίσματα που ήθελα.

Πολεμιστής άγγελος
ο Πολεμιστής Άγγελος έρχεται μέσα από τη μνήμη των Ελλήνων. Άναρχος στο χρόνο των ανθρώπων βιώνει την Ιστορία κουβαλώντας όλα εκείνα που ξεχνούν οι άνθρωποι στο μικρό κύκλο της επίγειας ζωής τους.

Με το φορεματάκι του ήλιου
Η μικρή Λιοκάλη και η τουρκοκύπρια Φίλη της Γιαγμούρ αποφασίζουν να στείλουν σε όλα τα παιδιά του κόσμου τις ιστορίες που έχουν μάθει και μιλούν για τη φιλία, την ειρήνη, το σεβασμό. Ο πόλεμος όμως σκορπίζει τις δύο φίλες σαν κυνηγημένα πουλιά. Χρόνια μετά, η Λιοκάλη λαμβάνει ένα γράμμα στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο …

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Ωκεανός, Ρήσος, Εκδόσεις Πάργα

Please wait...