Μάκης Πάνος

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Ιωακείμ (Μάκης) Πάνος γεννήθηκε στην Ορμύλια της Χαλκιδικής το 1950.
Είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π. Θεσσαλονίκης. Πολιτικοποιήθηκε έντονα αμέσως μετά τη μεταπολύτευση και οργανώθηκε στην Αριστερά. Έχει μακρόχρονη συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση. Αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Οι δικοί μας άγιοι, οι δικοί μας άγγελοι – Μάκης Πάνος
Όταν ο πόνος από την βίαιη απώλεια ενός παλληκαριού μεταπλάθεται σε τέχνη, στο οικογενειακό εικονοστάσι παίρνουν θέση και “οι δικοί μας άγιοι, οι δικοί μας άγγελοι” κι απέναντι στον ίδιο τοίχο παλαιές προγονικές φωτογραφίες φέρνουν στη μνήμη τις σημαντικότερες στιγμές από τις ιστορίες και τα πάθη του ελληνικού λαού, στον πόλεμο του 1940, στην κατοχή, στο αντάρτικο, στα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου, στη χούντα αργότερα…Μια συγκλοντιστική εξομολόγηση – αφήγηση, που στον καθένα έχει κάτι το πολύ θερμό ν’ αφήσει στην ψυχή ως επίγευση ανάγνωσης.

Μυθιστόρημα, Σταμούλης Αντ., 2015, 240 σελ.

Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας – Μάκης Πάνος
Καταχωνιασμένα μυστικά περιμένουν χρόνια για να δουν το φως. Ανομολόγητες πράξεις στιγματίζουν τους ήρωες επηρεάζοντας τις ζωές των απογόνων τους. Το βιβλίο ακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας από τον Οκτώβρη του 1912, λίγες βδομάδες πριν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον τουρκικό ζυγό, μέχρι τη μεταπολίτευση, με ενδιάμεσους σταθμούς τη μικρασιατική καταστροφή, τον πόλεμο της Κριμαίας, τον Εμφύλιο και την περίοδο της δικτατορίας.
“Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας” είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές, περιπλεγμένο αριστοτεχνικά γύρω από τη Μαρία και τον άντρα της που έζησαν την αγάπη ως απωθημένο και τον έρωτα ως μαρτύριο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πνοή, 2018, 398 σελ.

Μυθιστορήματα
Οι δικοί μας άγιοι, οι δικοί μας άγγελοι (2015), Σταμούλης Αντ.
Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας (2018), Εκδόσεις Πνοή

Πηγές: BIBLIONET, Σταμούλης Αντ., Εκδόσεις Πνοή

57 views