Μάκης Τρικούκης (1940-2018)

Ελληνες λογοτέχνες

Ο Μάκης Τρικούκης γεννήθηκε το 1940 στην Κοζάνη αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη.
Σπούδασε νομικά και ιταλική φιλολογία. Μέλος της νεολαίας της ΕΔΑ και πρωτοπόρος στους αγώνες του 1-1-4 της γενιάς του, μεσούσης της χούντας (1972) εξέδιδε στη Θεσσαλονίκη το περιοδικό κριτικής «Εξάντας».
Το 1985 εξέδωσε τη μελέτη «Πολιτική και φιλοσοφία στον Γκράμσι». Το 1989 μετείχε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού στην κυβέρνηση συνεργασίας. Συνέχισε πάντα τη μαχόμενη δικηγορία, στελέχωσε τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής Θεσσαλονίκης» (του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης), και διετέλεσε από το 2008 -2012 πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΘΒΕ .
Εξέδωσε σειρά βιβλίων («Πολιτική και φιλοσοφία στον Γκράμσι» 1985-Εξάντας, «Τα παράδοξα στην ομηρική Οδύσσεια», 1999 Καστανιώτης, «Η ταπείνωση του θριαμβευτή», 2006 – Ελληνικά Γράμματα), και συμμετείχε σε συλλογικά έργα. Είχε δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε διάφορα περιοδικά και για ένα διάστημα επιφυλλίδες στην εφημερίδα «Τα Νέα» (στη δεκαετία του ‘80 και ‘90).
Οι προβληματισμοί και ο στοχασμός του Γκράμσι καθόρισαν την πνευματική και πολιτική του διαμόρφωση κι ήταν ο μόνος μαρξιστής που δεν υπέτασσε την τέχνη σε πολιτικές σκοπιμότητες, έλεγε σε συνέντευξή του στις αρχές του 2010.
Πέθανε σε ηλικία 78 ετών τον Ιούνιο του 2018 έπειτα από πολύμηνη ασθένεια.
Αφήνει πίσω του μια πλήρη ζωή και δυο γιούς (Τον Γρηγόρη που είναι νομικός και το Γιάννη Τρικούκη).

Η ταπείνωση του θριαμβευτή
Τα μεγάλα γεγονότα της ζωής, ένας πόλεμος, μια καταστροφή, ένας εμφύλιος, επηρεάζουν την κανονικότητα της ζωής των ανθρώπων υπό την πίεση της βίας. Σ’ αυτές τις δεινές συνθήκες, η στάση του καθενός δοκιμάζεται από τα προσωπικά του αποθέματα αντοχής και ψυχραιμίας. Η ιδεολογική αντιπαλότητα δίνει ύστερα σε όλα ένα “πρόσχημα”, μια απρόβλεπτη ευκαιρία για να διεκδικήσει κανείς τη ζωή ή το θάνατο.
Ανάμεσα στα δίδυμα αδέλφια της ιστορίας, τον Κωνσταντίνο και τη Χιονία, ένας καταζητούμενος (που βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι τους, στα χρόνια του εμφυλίου), θα εμφανιστεί ως καταλύτης, αναγκάζοντάς τους να αντικρύσουν τον προφυλαγμένο τους κόσμο όπως πραγματικά είναι.
Η διχασμένη Ελλάδα της εποχής δοσμένη με τρυφερότητα, ανθρωπιά και προσεκτική αποτύπωση των συνθηκών.

Μυθιστορήματα
Η ταπείνωση του θριαμβευτή (2006), Ελληνικά Γράμματα

Δοκίμια – Μελέτες – Πολιτική – Κριτική
Πολιτική και φιλοσοφία στον Γκράμσι (1985), Εξάντας
Τα παράδοξα στην ομηρική Οδύσσεια (1999), Εκδόσεις Καστανιώτη

Συλλογικά έργα
Παύλος Ζάννας (1993), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Η σκόνη του χρόνου (2009), Μίλητος
Θόδωρος Αγγελόπουλος (2012), Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Πηγές: BIBLIONET, Ελληνικά Γράμματα, Εξάντας, Εκδόσεις Καστανιώτη