Μανόλης Αλεξάκης

Ελληνες λογοτέχνες
O Μανόλης Αλεξάκης γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο.
Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε σε ομάδες δράσεις που στόχο είχαν τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της Κρήτης και την ανάδειξη του πολιτισμού της. Συμμετείχε και συμμετέχει ως ενεργός πολίτης σε πολλές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν μια προοδευτική πολιτική επίλυση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ, συνέχισε τις Μεταπτυχιακές Σπουδές του στη Λιέγη στη “Συγκριτική αρχαιολογία των Μεσογειακών Πολιτισμών”. Αργότερα επέκτεινε τις σπουδές του στο χώρο των πολιτικών επιστημών με το ΜS στην “Εφαρμογή Ευρωπαϊκών Πολιτικών”, όπου σήμερα είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ. Από το 1989 αρθρογραφεί στα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Το 1999 η ΕΛΜΕ Ηρακλείου εξέδωσε τον πρώτο τόμο με τα κείμενά του με τον τίτλο “Αναζητήσεις”. Σήμερα είναι αντιδήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Μυθιστορήματα
Κνωσός 1560 π.Χ. (2011), Ταξιδευτής
Η μεγάλη ανατροπή (2012), Ταξιδευτής
Ζάκρος 1500 π.Χ. (2017), Ταξιδευτής

Δοκίμια-Μελέτες-Πολιτική
Βέλη στη φαρέτρα (2010), Δοκιμάκης

Συλλογικά έργα
Αγορά εργασίας, κατάρτιση, διά βίου μάθηση και απασχόληση (2010), Εκδόσεις Ι. Σιδέρης

Ζάκρος 1500 π.Χ. – Μανόλης Αλεξάκης

Η Πύλη της Ανατολής


1500 π.Χ.
Στη Μινωική Κρήτη οι ιδανικές συνθήκες ανατρέπονται από την ανθρώπινη ματαιοδοξία που οδηγεί στον εμφύλιο πόλεμο.

Το νησί το πνίγει η συμφορά και η Αλεξάνδρα, η Ιέρεια που ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα του Μίνωα, βρίσκεται μπροστά στο μίσος και το αίμα του αδελφοκτόνου πολέμου. Όμως και μέσα στην πιο μεγάλη συμφορά κυοφορείται το νέο, το ελπιδοφόρο… Ακολουθεί τη συμβουλή του δασκάλου της Μίνωα Δικαιόκριτου, αποσύρεται στον τόπο καταγωγής της τη Ζάκρο απ’ όπου θα ξεκινήσει μιαν αναζήτηση σε τόπους της Ανατολής νέων ιδεών και αντιλήψεων, στοιχείων που θα συνθέσουν τη νέα πρόταση για τη διακυβέρνηση της Κρήτης.

Με τους πιστούς της συντρόφους ταξιδεύει στην Ανατολή και γνωρίζει τους πολιτισμούς, τις ιδέες, τις σκέψεις και τις αναζητήσεις των τότε Μεγάλων Βασιλείων που έχουν κι αυτά τον ίδιο θείο χαρακτήρα.

Με τρόπο μυθιστορηματικό, ζωντανό, οι περιγραφές σέβονται τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα τοπωνύμια όπως σήμερα θα τα βρει ο επισκέπτης του νησιού και της Ανατολής! Η καθημερινή ζωή συνιστά μια ελεύθερη αναπαράσταση. Η πίστη πως η ζωή αυτής της αγροτοκτηνοτροφικής περιόδου για χιλιάδες χρόνια διατηρήθηκε και σε ένα βαθμό διατηρείται ζωντανή, διατρέχει το κείμενο.

Ένα Ταξίδι στο χρόνο, έχοντας κοινή αφετηρία την αγωνία του ανθρώπου για ζωή και τη νοηματοδότησή της. Ως εκ τούτου απολαμβάνουμε τη χαρά της αιωνιότητας και της διαχρονικής περιπέτειας των ανθρώπων.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2017, 532 σελ.

Η μεγάλη ανατροπή – Μανόλης Αλεξάκης
Αλεξάνδρα και Γλαύκος

Υστερο – Μινωικά Χρόνια.
Η Ιδανική Πολιτεία της Κνωσού, στα 1560 π.Χ., δέχεται εσωτερικά χτυπήματα από όλα τα μέτωπα. Ο Εφιάλτης συνωμοτεί εναντίον της δίκαιης εξουσίας των Μινώων, με σκοπό την ανατροπή τους και τη συγκέντρωση του πλούτου και της δύναμης της Κρήτης στα χέρια του. Ο Μίνωας Δικαιόκριτος προσπαθεί να διατηρήσει την τάξη έχοντας δίπλα του πιστή σύντροφο την Αλεξάνδρα, την οποία προορίζει για διάδοχό του. Συνωμοσίες, δολοφονίες και μάχες αποτελούν το σκιώδες σκηνικό της εποχής εκείνης. Ωστόσο, ακόμα και εκείνη την εποχή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο έρωτας, ο οποίος όμως θα δοκιμαστεί κι αυτός σκληρά. Η Αλεξάνδρα και ο Γλαύκος, αντίπαλοι στη μάχη, αλλά πιστοί σύντροφοι στη ζωή θα δώσουν τον δικό τους αγώνα ενάντια σε όλη αυτή την αναταραχή. Ωστόσο, η ζωή δεν τα φέρνει πάντα όπως θα θέλαμε. Η Μεγάλη Ανατροπή είναι για όλους αναπόφευκτη…

Η Μινωική Ιδανική Πολιτεία εξελίσσεται κι αποδομεί τα ιδανικά της.

Το ανθρώπινο σενάριο βαθιά μέσα στον χρόνο.

Η ζωή, ο θάνατος, ο έρωτας, η πίστη σε αξίες και ιδανικά, η ματαιοδοξία ακολούθησαν και ακολουθούν το ίδιο μονοπάτι, άλλοτε σε ανηφοριές γοητευτικές και άλλοτε σε κατηφοριές της πτώσης και της παρακμής.

Πολλές φορές ενυπάρχουν σε μια ταυτόχρονη συνύπαρξη ακόμη και στον ίδιο άνθρωπο. Κι είναι αυτό το προζύμι της ζωής, εκείνο που της δίνει, εντέλει, νόημα, ρυθμό και σκοπό.

Οι αρχές κι οι αξίες όμως της ανθρώπινης φύσης καθώς κι οι βασικές αγωνίες και αντιλήψεις σε αυτές τις αγροτοκτηνοτροφικές κοινωνίες δεν άλλαξαν στους αιώνες και διατηρούν το κύρος τους ως σήμερα.

Ιστορικό μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2012, 422 σελ.

Κνωσός 1560 π.Χ. – Μανόλης Αλεξάκης

Η Ιδανική Πολιτεία


Αρθούρος και Αλεξάνδρα
Δύο άνθρωποι που ερωτεύονται. Δύο άνθρωποι που ανακαλύπτουν τον κόσμο και τον πλούτο της ανθρώπινης ψυχής. Η περιπέτεια του Αρθούρου Έβανς και της πρωθιέρειας του Μίνωα, Αλεξάνδρας, στην Κνωσό του 1560 π.Χ. Μια ιδανική κοινωνία ξετυλίγεται που παρακινεί τον Αρθούρο να προβληματιστεί και να αναθεωρήσει πολλές από τις βεβαιότητές του. Η δικαιοσύνη, η ισότητα και ο σεβασμός στη φύση που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό αυτό, αναδεικνύει το γυμνό σήμερα.

Ένα ταξίδι στο παρελθόν που μας επιτρέπει να περιπλανηθούμε στην Κνωσό των μινωικών χρόνων, στις τελετές και στις καθημερινές συνήθειες του πρώτου ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Μυθιστόρημα, Ταξιδευτής, 2011, 366 σελ.

Βέλη στη φαρέτρα – Μανόλης Αλεξάκης
… Στον τόμο αυτό έχουν αποτυπωθεί οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες, έχουν καταγραφεί σκέψεις και προτάσεις σχετικά με ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για μια κριτική προσέγγιση πολιτικών τάσεων και πρωτοβουλιών καθώς και μια σειρά προτάσεων αντιμετώπισης κοινωνικών και πολιτικών ζητημάτων.
Στον τόμο που κρατάτε στα χέρια σας μπορείτε να βρείτε μια σειρά κειμένων που παίρνουν αφορμή από επίκαιρα ζητήματα, τα αναλύουν, τα σχολιάζουν συνδυάζοντάς τα με μια σειρά ανάλογων γεγονότων στο χώρο και στο χρόνο.
… Μια κριτική προσέγγιση στην πορεία του σύγχρονου κόσμου που έχει παραδοθεί στον καταναλωτισμό και που έχει επιτρέψει στην οικονομία να παίξει τον καθοριστικότερο ρόλο και να κατευθύνει τη ζωή μας.
Δυστυχώς στις μέρες μας υποχωρεί η πίστη στον άνθρωπο και στις αξίες που διαχρονικά βοήθησαν τις κοινωνίες να βγουν από την κρίση και την παρακμή και να οργανώσουν σε διαφορετική πολιτική βάση τη ζωή των μελών τους.
Υπό την έννοια αυτή περιλαμβάνονται μια σειρά πληροφοριών και ενημέρωσης που μπορούν να εμπλουτίσουν τη σκέψη και να φωτίσουν την οπτική που ο ανήσυχος πολίτης έχει διαμορφώσει.
… Ο τόμος αυτός απευθύνεται στους νέους ανθρώπους που έχουν ανάγκη μια βασική, αλλά σφαιρική και βεβαίως προοδευτική παρουσίαση των παραμέτρων που επηρεάζουν τη ζωή μας και που θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Δοκίμιο, Δοκιμάκης, 2010, 288 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δοκιμάκης, Ταξιδευτής