Μανώλης Αλυγιζάκης

Ελληνες λογοτέχνες
O Μανώλης Αλυγιζάκης είναι Ελληνο-Καναδός ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας.
Είναι ο πιο πολυγραφέστατος συγγραφέας-ποιητής της ελληνικής διασποράς. Σε ηλικία έντεκα χρονών αντέγραψε το πασίγνωστο επικό-ρομαντικό ποίημα “Ερωτόκριτος” που τελευταία εκδόθηκε σε περιορισμένο αριθμό 100 αριθμημένων αντιτύπων. Τελευταία έγινε επίτιμος καθηγητής και συνεργάτης της International Arts Academy και του απενεμήθη ο τιμητικός τίτλος Master of the Arts in Literature. Ξεχωρίζει για τη δυνατότητά του να κομίζει εικόνες και ιδέες με πλούσιο και συνειρμικό τρόπο που αγγίζουν βαθιά τον αναγνώστη. Γεννήθηκε στο χωριό Κολυμπάρι δυτικά απο τα Χανιά της Κρήτης το 1947. Όταν ήταν σε παιδικη ηλικία η οικογένεια του μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη πρώτα και μετά στην Αθήνα όπου σπούδασε παίρνοντας πτυχίο Πολιτικών Επιστημών απο το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία για δυο χρόνια και το 1973 μετανάστευσε στο Βανκούβερ του Καναδα όπου ζει. Παρακολούθησε μαθήματα αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ. Έχει γράψει τρία μυθιστορήματα (“Στρατής ο Ρούκουνας”, εκδ. Μαυρίδης, 1981, “Petros Spathis”-στα αγγλικά, Libros Libertad, 2008, και “The Circle”-στα αγγλικά, Libros Libertad, 2011), ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων ποίησης που άρχισαν να εκδίδονται τα τελευταία χρόνια, αρκετά άρθρα, διηγήματα και μελέτες στα αγγλικά και στα ελληνικά που έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ανθολογίες και εφημερίδες στον Καναδά, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Μεγάλη Βρετανία, στην Αυστραλία, Ρουμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λίβανο, Σουηδία, Βραζιλία, Πακιστάν και στην Ελλάδα. Η ποίησή του έχει μεταφραστεί στη Ρουμανική γλώσσα, στη Σουηδική, στην Ουγγρική, στην Αραβική, στα Ισπανικά, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, στη Σερβική, στην Πορτογαλική, και στη Ρώσικη γλώσσα. Μετά από χρόνια δουλειάς ως βοηθός σιδηρουργού, εργάτης στα τρένα, ταξιτζής, και χρηματιστής πήρε σύνταξη και τώρα ζει σ’ ένα προάστιο του Βανκούβερ όπου και ασχολείται με το γράψιμο, τον κήπο του και με ταξίδια. Γύρω στο τέλος του 2006 ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Libros Libertad με σκοπό την έκδοση λογοτεχνικών βιβλίων.
Έχει το πολύ όμορφο site: Manolis-Greek Canadian Poet.

Εαρινή ισημερία – Manolis
Στην Εαρινή Ισημερία ο Manolis ακολουθεί την ίδια παράδοση που χρησιμοποίησαν οι μεγάλοι ποιητές για να τραγουδήσουν τη ζωή με τις χαρές και τις λύπες της, φέρνοντας στο προσκήνιο εικόνες με τις αφειδείς πτυχές του έρωτα όπου ο ποιητής με ευχάριστη ευγλωττία αποκαλύπτει μέσα από τον τόνο του κοσμικού αυτού τραγουδιού. Η Εαρινή Ισημερία δεν είναι μόνον ένα βιβλίο γεμάτο τρυφερότητα αλλά επίσης το «μήλο του Αδάμ» σαν μύθος που περιστρέφεται γύρω απο τα μάτια ενός αγαπημένου που βρίσκεται μακριά. Είναι η έλξη του κορμιού, το πάθος και η φωτιά του, αναπόφευκτα στοιχεία ερωτισμού. Εύγλωτο και συναισθηματικό το βιβλίο διασχίζει το πεδίο αγάπης και της ομορφιάς με μεταφορές και εικόνες του ωραίου, δημιουργία ενός φτασμένου ποιητή. Εννοώ ενός ποιητή ώριμου που δίνει στον κόσμο μιαν υπερβατική θύμηση των αισθήσεων στην πιο καθάρια της μορφή.
-Εduardo Pinto, Ποιητής

ΣΚΑΝΔΑΛΙΖΕΙΝ
Σταματά το ξύρισμα.
Xέρι αιωρούμενο
αφηρημένα διαγράφει ένα κύκλο στο κενό
σαν πουλί παγωμένο πάνω
σε φακό φωτογραφικής μηχανής
η ήβη της τον σκανδαλίζει
σαν έρχεται στο νου του
απ’ τις μέρες εκείνου του Αυγούστου…

Ποίηση, Ένεκεν, 2011, 96 σελ.

Άσματα του παραλόγου – Μανώλης Αλυγιζάκης
ΚΟΝΔΟΡΑΣ
Λυκόπουλο με ασημένια μάτια και αρκτικά ιμάτια αφήνει την πανδαισία στο μπούτι του σκοτωμένου ταράνδου κι ο κόνδορας θύμα των σκέψεών του γίνεται, μακριά πετά απ’ του ντουφεκιού το βεληνεκές, ιερή στιγμή της θνήσιμης αλήθειας κι ο Ιεχωβάς στα σύννεφα που πάνω κάθεται κι ανακατεύει γράμματα της αλφαβήτας κι οι λέξεις ξεπηδούν αδηφαγία, ζήλεια, απληστία, έννοιες καλυμένες με τις νότες παράλογου τραγουδιού που προσπαθούν απεγνωσμένα…

Ποίηση, Ένεκεν, 2015, 56 σελ.

Αθιβολές – Μανώλης Αλυγιζάκης
Στην ποιητική αυτή συλλογή του Μανώλη Αλυγιζάκη με τίτλο “Αθιβολές”, λέξη από την κρητική διάλεκτο, από τη μητρική του γλώσσα, που σημαίνει σκέψεις, κουβέντες, αρκετές είναι οι αναφορές του στο παρελθόν.

Και τρέχει η γκρίζα
μνήμη του στην νιότη
εκκεντρικό χαμόγελο
στο πρόσωπό του αναθιβάνει.
Τις περιπέτειές του…
και τι δεν θα ‘δινε
να ξαναγυρίσει εκεί,
μα με τη σημερνή του πείρα.
Μετράει απώλειες…
Περνούν οι μέρες γρήγορα
λες βιάζονται να πεθάνουν
κι εσύ διαβάζεις στις ενημερώσεις
ένας ένας οι φίλοι φεύγουν.
…παράξενο, δεν το περίμενα
τόσο σύντομα να τηλεφωνήσεις,
μόλις προχθές σε θάψαμε.
Αναπολεί, θυμάται…
Αποφάσισαν να ξενιτευτούν, να επιδιώξουν
ένα καλύτερο μέλλον στην ξένη γη
άφησαν πίσω σπίτια με γυρτές πλάτες
χαμόγια ν’ ακουμπούν το ένα στ’ άλλο
ν’ αναθιβάνουν παλιές λιόλουστες μέρες
και λησμονημένες έκλυτες φεγγαρόλουστες νυχτιές.
Ερωτεύεται…
Τα μπράτσα μου γύρω απ’ το σώμα της
που ο καθρέφτης δεν μπορεί ν’ αγγίξει.
Πάρε με τώρα, μου λέει, πάρε με βαθιά
κι ο θάνατος αναιρείται από τον Έρωτα.

O ποιητής παρατηρεί, αφουγκράζεται, αισθάνεται και μετουσιώνει το αποτέλεσμα σε συμπυκνωμένες σκέψεις, σε ποίηση.

Ποίηση, Φίλντισι, 2016, 56 σελ.

Δεύτερη παρουσία του Δία – Μανώλης Αλυγιζάκης
ΔΙΑΣ
Κι ο Δίας είχε υποσχεθεί την επιστροφή μου
για να ξαναντικρύσω
τα βρώμικα δόντια της αβύσου
κατά τη διάρκεια ελλειπτικής ώρας
ολόθερμης Ιουλίου μέρας
που τα τζιτζίκια ξυπνούσαν το μεσημέρι
με νανουρίσματα
και φύλλα της ελιάς
τον ήλιο κρήσαραν
και το ψωμί
στη μοιρασιά που μού `πεσε
χωρίς προζύμι ζυμωμένο
στρόβιλος θυμού τα πανάρχαια θηρία
κι οι εικόνες ανθρώπων γενειοφόρων…

Ποίηση, Ένεκεν, 2017, 96 σελ.

Γαλάζιο στο παράθυρο – Μανώλης Αλυγιζάκης
Τα ποιήματα του Μανώλη Αλυγιζάκη αποτελούν μια μετουσίωση που μέσω αυτής η ύπαρξη αναγυρίζεται από μέσα προς τα έξω και μεταλλάσεται σε μια αλληλουχία εικόνων που αναφέρονται σε διάφορα θέματα σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2017, 62 σελ.

Πίνακες και υπερβάσεις – Μανώλης Αλυγιζάκης
Ο ζωγράφος κι ο ποιητής εισέρχονται ταυτόχρονα σε δύο πύλες δημιουργικής σύλληψης, σ’ αυτήν που εκφράζει την πραγματικότητα και στην ονειρική. Παρόν και παρελθόν συλλαμβάνονται κι απ’ τους δυο με την ίδια ακρίβεια παρ’ όλο που η ανυπαρξία του πραγματικού παρόντος συνεπάγεται την ύπαρξη του δυνητικού που εμφανίζεται στο προσκήνιο. Όπως ο θάνατος αναιρείται μέσω της δημιουργικής διαδικασίας, αναιρείται και η ζωή όταν εισέρχεται στο πλάνο του δυνητικού κι όταν ένα κι ένα κάνουν δύο προσθέτοντας δύο μονάδες δημιουργείται μια μεγαλύτερου μεγέθους μονάδα. Μίλησέ μου για τον ηττημένο ώστε να καθορίσω τον νικητή. Ζωγράφισέ μου τα χρώματα της ζωής ώστε να καθορίσω το σκοτάδι του θανάτου. Γράψε μου για το μονοπάτι προς τη μεγαλοσύνη για να διανοηθώ τη σημασία του ταπεινού. Δύο δημιουργοί μια μέθοδος. Δύο προσεγγίσεις ένας σκοπός: ΑΘΑΝΑΣΙΑ

Ποίηση, Όστρια Βιβλίο, 2019, 92 σελ.

Στη δίνη του χρηματιστηρίου – Μανώλης Αλυγιζάκης
Το βιβλίο αυτό είναι μια πυξίδα στη δίνη της ζωής και του Χρηματιστηρίου. Ο Ετέο, ο Ελληνοκαναδός πρωταγωνιστής, άλλοτε μας παρασύρει στα ωκεάνια βάθη του Χρηματιστηρίου και αλιεύει τα άβατα μυστικά του και άλλοτε μας επιστρέφει σαν μυστηριώδες ποτάμι, που τα νερά του γυρίζουν πίσω, στις μνήμες της γενέτειράς του ως παιδί στην Κρήτη. Ένα βιβλίο που ταλαντεύεται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, στη φτώχια και τον πλούτο αλλά μένει σταθερό στις πανανθρώπινες αξίες βλέποντάς τες μέσα από το δίοπτρο ενός τίμιου χρηματιστή που αγγίζει την κορυφή του Βανκούβερ μένοντας ακέραιος. Λυρικό, ερωτικό, ανθρώπινο, ρεαλιστικό και συνάμα υπερρεαλιστικό, καθηλώνει τον αναγνώστη, γιατί κατορθώνει να διατηρήσει μέσα του το παιδί, ξεδιψώντας την περιέργειά του με το φως της ανθρωπιάς. Του μαθαίνει πως ο άνθρωπος είναι πλασμένος για τα μεγάλα διδάσκοντάς του το μάθημα της αξιοπρέπειας, ενισχύοντας μέσα του τη δύναμη της επιείκειας και της αγάπης. Ο Μανώλης Αλυγιζάκης δημιουργεί ένα μυθιστόρημα βασισμένο στη δική του εργοβιογραφία, συνθετική δύναμη και ψυχογραφική ικανότητα, παραδίδοντάς μας ένα πεζογράφημα υψηλών προδιαγραφών. Αναδεικνύει πίσω από τις συμβατικές αξίες του Χρηματιστηρίου τις αληθινές αξίες της ζωής με πληρότητα, ζωντάνια και πειστικότητα.

Μυθιστόρημα, Όστρια Βιβλίο, 2019, 454 σελ.

Μυθιστορήματα
Στη δίνη του χρηματιστηρίου (2019), Όστρια Βιβλίο

Ποίηση
Εαρινή ισημερία (2011), Ένεκεν
Άσματα του παραλόγου (2015), Ένεκεν
Αθιβολές (2016), Φίλντισι
Δεύτερη παρουσία του Δία (2017), Ένεκεν
Γαλάζιο στο παράθυρο (2017), Όστρια Βιβλίο
Πίνακες και υπερβάσεις (2019), Όστρια Βιβλίο

Συλλογικά έργα
Τα ποιήματα του 2013 (2014), Κοινωνία των (δε)κάτων
Τα ποιήματα του 2015 (2016), Κοινωνία των (δε)κάτων

Μεταφράσεις
Συλλογικό έργο, Neo – Hellene Poets (2018), Όστρια Βιβλίο

Πηγές: Biblionet, Ένεκεν, Φίλντισι, Όστρια Βιβλίο