Μανώλης Γ. Δημελλάς

Ο Μανώλης Δημελλάς γεννήθηκε στη Χίο, με καταγωγή από την Κάρπαθο και διαμένει στον Πειραιά.
Εργάστηκε 25 χρόνια στο Mega Channel ως εικονολήπτης επικαίρων. Πόλεμοι, φυσικές καταστροφές μα κι εκατοντάδες αφιερώματα σε σημαντικούς ανθρώπους. Δεκάδες ταξίδια, δημοσιογραφικές αποστολές, σε έναν κόσμο που δεν σταματά να γυρνά, να αλλάζει και να μας εκπλήσσει.
Οι εικόνες ξεθώριασαν και οι ιστορίες έβγαλαν φτερά, γίνηκαν λέξεις-θεριά, βρήκαν καταφύγιο, τρύπωσαν μέσα στα βιβλία.
Μα, τα βιβλία μοιάζουν τόσο πολύ με τους ανθρώπους, τι μια στιγμή διψούν για φώτα και την αμέσως επόμενη στέκουν ανήμπορα, παραμελλημένα, εκτός τόπου και χρόνου.
“Ο πλανόδιος οδοντίατρος” είναι το τρίτο του βιβλίο.

Εσύ πάλι τι θέλεις να γράφει το μνήμα σου; – Μανώλης Δημελλάς
Ιστορίες γεμάτες από Κάρπαθο
Το βιβλίο του Μανόλη Δημελλά, γνωστού δημοσιογράφου του Μεγάλου Καναλιού (Mega Chanel), είναι γραμμένο σε γλαφυρή Νεοελληνική γλώσσα, με ωραίους (και χιουμοριστικούς) Καρπαθιακούς ιδιωματισμούς. Σε γυρίζει στο παρελθόν του νησιού, προσωπογραφεί, παρακολουθεί την καθημερινότητα, ανακαλεί ιστορικά γεγονότα και παρουσιάζει λαογραφικές στιγμές, ενώ παράλληλα “συνομιλεί” με απλούς ή επώνυμους συμπατριώτες μας. Όλα αυτά τα ονομάζει “Ιστορίες γεμάτες από Κάρπαθο”, στον επίτιτλο, και, φιλοσοφώντας, με τον τίτλο “Εσύ πάλι τι θέλεις να γράφει το μνήμα σου;” , μας οδηγεί στην περιέργεια, για να πληροφορηθούμε την απάντηση.
Και ο εκδότης του Γιώργος Δαμιανός, στο εισαγωγικό του σημείωμα, παρατηρεί: “Τα διηγήματά του είναι αεράκι στις ψυχές των ανθρώπων, μυρίζουν Μεσόγειο, μυρίζουν νταμάρια, μυρίζουν έρωτα, προδοσία, ανεκπλήρωτα όνειρα. Έχουν, με λίγα λόγια, άρωμα ανθρώπου της υφηλίου, ο ίδιος όμως, σαν άλλος Προμηθέας, παραμένει δεμένος στους βράχους του νησιού του. Και αυτή η συνειδητή και παθιασμένη επιλογή του δίνει τον κεντρικό άξονα στα διηγήματά του…
Μηνάς Αλεξιάδης (Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών)
Διηγήματα
24 γράμματα, 2013
220 σελ.

Λογιώ λογιώ Αθρώποι – Μανώλης Δημελλάς
56 ιστορίες με πρωταγωνιστές Καρπάθιους και Κασιώτες, γνωστούς και άγνωστους ανθρώπους που άφησαν βαθύ χνάρι στο πέρασμά τους.
Φονικά, έρωτες, γάμοι, μα κι ένα σωρό μικρές στιγμές νόστου που όσο κι αν προσπάθησε να τις πνίξει ο χρόνος εκείνες σα τον άρπαξαν από τα μαλλιά και να πέταξαν πάνω στη ράχη του, άλλαξαν τη ροή και το σχήμα του και τον έκαμαν να μοιάζει στο νησί τους.
“Ποτέ δεν αναρωτήθηκε γιατί το αγαπούσε, κι όμως έφτανε μια σκέψη, τέτοια ότι αγγίζει έναν ασήμαντο βράχο ή αρκούσε ένας ατίθασος νευρώνας του να τσαλαβουτήσει μέσα σε μια στάλα σκέτης θάλασσας, κι ένιωθε τη ψυχή του να πεταρίζει, σα μεθυσμένη πεταλούδα. Αυτό δεν είναι έρωτας, αγάπη ή όπως διάολο θέλουν να το λένε εκείνοι οι στεγνοί, μα πιο ψαγμένοι φίλοι; Ένας εφτακακόμοιρος άγνωστος μετανάστης, έτσι μεγάλωσε, κι έμαθε να πατά ελαφριά, σα γάτης πάνω σε χώματα σκεπασμένα από τσιμέντα, που δεν έμοιαζαν καθόλου με τα πατρογονικά, μα του το τώχαν βάνει όλα γερά μέσα στο μυαλό”!
Διηγήματα
Direct, 2016
272 σελ.

Ο πλανόδιος οδοντίατρος – Μανώλης Δημελλάς
Ίσως να μην υπάρχει τίποτε πιο βάναυσο από έναν απαγορευμένο έρωτα! Να πεθαίνεις για κάποιον, ενώ την ίδια στιγμή ολάκερος ο κόσμος να σε κατατρέχει.
– Τα συναισθήματα γνωρίζουν από θανατικές διαγραφές;
Μια περιπέτεια μεταμορφώνεται σε εφιάλτη, γίνεται αφορμή για να τρέξουμε πάνω στις πιο μικρές ανθρώπινες συμπεριφορές.
Η a priori άνιση θέση των φύλων, η στείρα ανδροκρατούμενη κοινωνία, δεν αφήνει περιθώρια για βαθύτερες ενδοσκοπήσεις, δεν επιτρέπει την αναγνώριση των σφαλμάτων.
Μέσα στο πιο μεγάλο, το πιο τρομακτικό συναίσθημα, τον έρωτα, το απαγορευμένο ζευγάρι θα βιώσει κι ένα θαύμα που δεν υπάρχει όμοιό του.
Άραγε πια από τις αμαρτίες τους ήταν μεγαλύτερη;
Η σχέση τους, που ακόμη και σήμερα θεωρείται μια απαγορευμένη ανωμαλία ή μήπως η σατανικά σκηνοθετημένη παραβίαση των αδύτων του Πανάγιου Τάφου;
Η αμαρτία, το φονικό και ένα άγνωστο θαύμα. Όταν ο θάνατος δεν είναι πρόβλημα, ούτε φέρνει λύτρωση…
Νουβέλα
24 γράμματα, 2018
128 σελ.

Νουβέλες
Ο πλανόδιος οδοντίατρος (2018), 24 γράμματα

Διηγήματα
Εσύ πάλι τι θέλεις να γράφει το μνήμα σου; (2013), 24 γράμματα
Λογιώ λογιώ Αθρώποι (2016), Direct

Συλλογικά έργα
Λαθρόψυχοι (2018), 24 γράμματα

Πηγές: BiblioNet, 24 γράμματα, Direct

Επισκέψεις: 16