Μανούσος Γρυλλάκης

Ελληνες λογοτέχνες
Ο Μανούσος Γρυλλάκης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα.
Είναι φιλόλογος και διπλωματούχος ηθοποιός της Δραματικής Σχολής του Ιορδάνη Μαρίνου και της Κυβέλης Μυράτ. Παράλληλα με τα διδακτικά του καθήκοντα, ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο και τη μουσική, στην οποία είναι αυτοδίδακτος. Έγραψε το έργο “Μπερντές και Γλέντι” που έλαβε το 2ο Βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Σύγχρονου Δράματος. (Η κωμωδία τότε παρουσιάστηκε ως έργο ανωνύμου καραγκιοζοπαίχτη). Σκηνοθέτησε και συνέθεσε μουσική για το έργο του Ευριπίδη “Ιφιγένεια εν Ταύροις”, που έλαβε το 3ο Βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Αρχαίου Δράματος το 1996. Συνέθεσε μουσική για την παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Κυβέλης Μυράτ, που έλαβε επίσης έπαινο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Αρχαίου Δράματος. Συνέθεσε μουσική για το σατιρικό δράμα Κύκλωψ του Ευριπίδη (σκηνοθεσία Ι. Μαρίνου, κοστούμια Θ. Δαυλού, χορογραφία Μ. Γκούτη) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Λυκαβηττού 1982.
Συμμετείχε στη λαϊκή ορχήστρα για την ηχογράφηση του ορατόριου Κοσμάς ο Αιτωλός του αείμνηστου Σωκράτη Βενάρδου.
Με αφορμή κείμενα που διδάσκονται στο σχολείο δραματοποίησε ποιήματα και έγραψε θεατρικά μονόπρακτα: “Διώξτε τον Μένιππο”, έργο εμπνευσμένο από τον νεκρικό διάλογο του Λουκιανού Πλούτων ή “Κατά Μενίππου Περιμένοντας”, δραματοποίηση του διηγήματος του Γιάννη Μαγκλή “Το Πακέτο”. Υπηρετώντας στο Γυμνάσιο Λέρου σκηνοθέτησε και συνέθεσε μουσική για το παιδικό έργο του Ι. Μαρίνου “Το τίμιο καλικαντζαράκι”. Ανέβασε την κωμωδία “Γάμος με το στανιό” του Μολιέρου, και την κωμωδία του Άγγελου Βλάχου “Η κόρη του παντοπώλου”. Συμμετείχε ενεργά επί πολλά έτη στη διοργάνωση των εορτών του λέρικου καρναβαλιού, γράφοντας επίκαιρες διασκεδαστικές επιθεωρήσεις και σκετς. Συνεργάστηκε με τον εκπολιτιστικό σύλλογο της Λέρου “Άρτεμις” και το “Ράδιο Λέρος” σκηνοθετώντας ραδιοφωνικά σκετς. Ως ενεργό μέλος της θεατρικής ομάδας Λέρου σκηνοθέτησε και συνέθεσε τη μουσική για τα έργα: “Το όνειρο του σκιάχτρου” του Ευγένιου Τριβιζά, “Ο καλόκαρδος και η χρυσή ροδιά’ της Ειρήνης Μάρρα, “Ο Οδυσσεβάχ” της Ξένιας Καλογεροπούλου. Ο Μανούσος Γρυλλάκης υπηρέτησε στο 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Αθηνών.
Θεατρικά έργα
Μπερντές και γλέντι (2017), Δωδώνη

Μπερντές και γλέντι – Μανούσος Γρυλλάκης

Κωμωδία: Θεατρικό έργο για ράμπα και μπερντέ με ιντερμέδια


Οι στρηλατημένοι από σειρήνες και φωτισμούς εκτυφλωτικούς, στον ίλιγγο εξακοντισμένοι υποσχέσεων αλαζονικών, ξεχάσαμε τα χαμηλά κεριά που άναβαν μυστικά την αθώα μας χαρά μπρος από το πανί του Καραγκιόζη. Κάνοντας μια στροφή στο παρελθόν, ίσως χαρίσουμε στην ψυχή μας, έστω για λίγο, τη γαλήνη που τόσο όλοι αναζητάμε.

Θεατρικό, Δωδώνη, 2017, 62 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δωδώνη