Μάρα Χωματίδη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μάρα Χωματίδη γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στο Ιράκ μέχρι την ηλικία των 14 ετών.
Σπούδασε δημοσιογραφία και ψυχολογία, και αργότερα στις Βρυξέλλες επικοινωνία και marketing. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε διαφημιστικές εταιρείες, καθώς και ως εκπαιδεύτρια και συγγραφέας κειμένων στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης απο την Gruppogemello. Είναι μέλος της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Ευρώπης, από την οποία έχει τιμηθεί πολλές φορές για το ποιητικό της έργο.
Μυθιστορήματα
Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας (2017), Διάπλαση

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Ο τρομερός Βέιν στον αστερισμό του Κύκνου (2009), Διάπλαση
Βέιν ο Τρομερός (2011), Διάπλαση

Φόνος με ενδεχόμενο βλακείας – Μάρα Χωματίδη
Στον κήπο της βίλας του εφοπλιστή Αδάμαντα Αδαμαντίου, όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι έχουν εκβιαστεί ή ταπεινωθεί σαν δούλοι σε φυτείες από τον οικοδεσπότη, το πολυσυζητημένο ραγού έχει σερβιριστεί σ’ ένα καλοστρωμένο με αραχνοΰφαντο λευκό τραπεζομάντιλο τραπέζι.

Οι δύο δεν αγγίζουν ούτε καν το πιάτο τους και μία δεν πίνει ούτε γουλιά απ’ το κρασί της. Τα βλέμματα όσων κάθονται στο τραπέζι κοιτούν με μίσος τον εφοπλιστή, αλλά και με φανερή αηδία τον διπλανό τους, συμπεριλαμβανομένου και του υπηρετικού προσωπικού που πηγαινοέρχεται. Ώσπου ο Αδάμαντας Αδαμάντιος, μασώντας ίσως ο μοναδικός με όρεξη ένα γευστικότατο κομμάτι κρέατος, πέφτει ξαφνικά νεκρός μπροστά στα μάτια των “έκπληκτων” έξι υποψήφιων δολοφόνων του…

Μια αστυνομική ιστορία που φλερτάρει με το υπαρξιακό και το ψυχολογικό. Με χιούμορ και καυστική ειρωνεία, με συνεχείς ανατροπές και μυστήριο που κλείνει το μάτι στους Δέκα μικρούς νέγρους της Άγκαθα Κρίστι, η συγγραφέας συνεχίζει να σε εκπλήττει μέχρι την τελευταία σελίδα.

Eπιμέλεια σειράς: Ελένη Γκίκα

Μυθιστόρημα, Διάπλαση, 2017, 160 σελ.

Βέιν ο Τρομερός – Μάρα Χωματίδη
Μια φορά κι έναν καιρό
Ένα τέρας σκιερό
Το έβαπτισε η νονά του
Σε βαρέλα με νερό

Παραμύθια δε ζητούσε
Είχε χρώμα σταχτερό
Και ζαχαρωτά μισούσε
Λούνα παρκ και ροκ εντ ρολ…

Τον έλεγαν Βέιν ο τρομερός!

Η νύχτα κυλούσε ήρεμη στο απέραντο σύμπαν.
Τα αστέρια κολυμπούσαν ελεύθερα στην αγκαλιά του ουρανού.
Οι πλανήτες χόρευαν κυκλικά, ενώ οι γαλαξίες περιστρέφονταν όπως οι σβούρες γύρω απο τον εαυτό τους.
Ξαφνικά το φεγγάρι τρόμαξε… Άσπρισε…
Ένας εφιάλτης τρύπωνε κρυφά στα όνειρα των παιδιών της Γης… ο Βέιν ο τρομερός!

Η ιστορία του Βέιν του τρομερού είναι ένα μαγικό μουσικό παραμύθι γραμμένο για μικρούς και μεγάλους.
Γεννιέται και ταξιδεύει στο απέραντο σύμπαν μέσα απο την περιπέτεια, την δράση, το χιούμορ ξετυλίγοντας με απλότητα στα μάτια των παιδιών τον πιο γνωστό πόλεμο ανάμεσα στο καλό και στο κακό.
Ανακαλύπτει το θαύμα της αγάπης και της φιλίας καθώς επίσης και την δύναμη που προσφέρει η γνώση στο κάθε βήμα της ζωής ενάντια στην πονηριά, στην δίψα για εξουσία και στην άγνοια που δηλώνει υποταγή.

Ο Βέιν ο τρομερός μεταμορφώνεται και αγκαλιάζει την φαντασία των παιδιών μέσα απο την θεατρική και σκηνοθετική ματιά που μπορεί να γεννηθεί στο σχολικό περιβάλλον προσφέροντας την ευκαιρία για εξερεύνηση και για ένα μαγικό ταξίδι στη γνώση και στη δημιουργία.

Eικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής

Παιδική λογοτεχνία, Διάπλαση, 2011, 40 σελ.

Ο τρομερός Βέιν στον αστερισμό του Κύκνου – Μάρα Χωματίδη
Κάποτε σε μια επαρχιακή γαλλική πόλη η πραγματικότητα με τη φαντασία υπήρχαν παράλληλα. Όσοι κατοικούσαν στην πόλη αυτήν ήταν ευτυχισμένοι όσο κανένας άλλος άνθρωπος πάνω στη γη. Ό,τι συνέβαινε ήταν μυστήριο και μαγικά όμορφο. Ώσπου μια τρομακτική νύχτα συνέβη κάτι που άλλαξε τα πάντα… Ο ουρανός άρχισε να χάνει τη λάμψη των αστερισμών του, το φεγγάρι δάκρυσε και η θάλασσα γρύλιζε αγριεμένη, θυμωμένη και ενοχλημένη όσο ποτέ, εξαιτίας ενός απρόσκλητου και μοχθηρού επισκέπτη.
Ο τρομερός Βέιν ήταν εδώ…
Μια πρωτότυπη ιστορία εμπνευσμένη από τη φαντασία της ζωής.

Η συγγραφέας Μάρα Χωματίδη μάς αποκαλύπτει μερικά από τα απαραίτητα συστατικά της για την πετυχημένη συνταγή: 1 ποτήρι (γεμάτο) χιούμορ, 3 κουταλιές (της σούπας ) γνώση, 2 φλιτζάνια (του καφέ ) φιλία, 3 φλιτζάνια (του τσαγιού) σοφία της αγάπης , 4 πιάτα (σούπας) περιπέτεια, 1 κατσαρόλα (καζάνι ) μυστήριο…
Η εξαιρετική εικονογράφηση οφείλεται στον σεφ του είδους Νέστορα Ξουρή.

Eικονογράφηση: Νέστορας Ξουρής
Eπιμέλεια σειράς: Χρυσάνθη Καραΐσκου

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Διάπλαση, 2009, 96 σελ.

Πηγές: Biblionet, Διάπλαση