Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συμμετείχε σε αρχαιολογικές ανασκαφές. Παράλληλα αποφοίτησε από τη Σχολή Ξεναγών του ΕΟΤ. Μετέβη στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Sorbonne I) και ακολούθησε νέα κατεύθυνση σπουδών, Βιολογίας και Ιατρικής Ανθρωπολογίας, στο Universite Paris – Jussieu και στο Ecole de Medecine de Saints-Peres, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πήρε μέρος σε ανασκαφές (Θράκη και Άβδηρα) μελετώντας το σκελετικό υλικό. Εργάστηκε επί σειρά ετών στην έρευνα για την υγεία του παιδιού (ΙΥΠ – Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία – Τομέας Κοινωνικής Παιδιατρικής) πάνω σε θέματα Φυσιολογίας και Αυξολογίας. Ήταν η κύρια ερευνήτρια της έρευνας “Εθνικά Πρότυπα Ανάπτυξης Ελληνοπαίδων 6-18 ετών”, που χρησιμοποιείται σήμερα σε όλα τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Η διατριβή της στο Εργαστήριο Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε ως θέμα “Αυξολογικά χαρακτηριστικά Ελληνοπαίδων – Ακτινοδιαγνωστική μελέτη”. Πολλές εργασίες της έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά. Το 2000 ξεκίνησε νέο κύκλο σπουδών, Αστροφυσικής και Κοσμολογίας (Αμερική, Πανεπιστήμιο UMD). Στη συνέχεια σπούδασε ψυχοθεραπεία -εξαετούς φοίτησης- στη συστημική και ραϊχική μέθοδο. Από το 1990 δημοσιογραφεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο (Θεαθήναι, Ελεύθερος Τύπος, Τηλεθεατής, Espresso κ.ά.) εκδίδοντας και περιοδικά (Mara’s Life). Εργάστηκε στην τηλεόραση. Εκπομπή της ήταν oι “Ιστορίες Μυστηρίου” (ANT1), ενώ συμμετείχε και στον “Πρωινό καφέ” (ANT1), στο “Υπάρχει λόγος” (Star), καθώς και στο σίριαλ “Οι Μάγισσες της Σμύρνης” (Mega). Έχει δύο μαγαζιά στην Αθήνα: το “Μάγισσες της Σμύρνης Shop”, με όλη τη σμυρναίικη κουλτούρα, και “Το Μποτέ της Ευταλίας”, με σπιτικά σμυρναίικα καλλυντικά από παλιές συνταγές. Έχει εκδώσει τα βιβλία: “Οι Μάγισσες της Σμύρνης”, το πρώτο λογοτεχνικό της έργο που έγινε best seller, “Deste – Η τράπουλα της Κατίνας”, όπου διέσωσε και αναπαρήγαγε μία παλιά μαντική τράπουλα, “Βιβλίο Μαγείας Ι” και “Ατταρτικός Κύκλος”, με τα παλιά σμυρναίικα ξόρκια. Η “Ντάσταρ” είναι το δεύτερο λογοτεχνικό της βιβλίο. Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια. Παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία του Σμυρναϊκού Μουσείου.
Έχει την πολύ όμορφη ιστοσελίδα: Οι Μάγισσες της Σμύρνης.
Οι μάγισσες της Σμύρνης (2002), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ντάσταρ (2011), Εκδόσεις Καστανιώτη
Κατίνα (2020), Ελευθερουδάκης
Θεατρικά έργα
Σωκράτης και Πλούτων (2020), Ελευθερουδάκης
Παιχνίδια με τράπουλα, Μαντεία, Μαγεία – Λαογραφία
Deste, η τράπουλα της Κατίνας (2004), Εκδόσεις Καστανιώτη
Βιβλίο μαγείας Ι (2006), Εκδόσεις Καστανιώτη
Ατταρτικός Κύκλος – Βιβλίο μαγείας ΙΙ (2008), Εκδόσεις Καστανιώτη
Κατίνα – Μάρα Μεϊμαρίδη
1922-1925
Όταν, το 2002, κυκλοφόρησε η μυθιστορηματική βιογραφία Οι Μάγισσες της Σμύρνης, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την απίστευτη επιτυχία που θα ακολουθούσε. Δοσμένη αριστοτεχνικά από τη γεμάτη φαντασία, γλαφυρή πένα της Μάρας Μεϊμαρίδη, η ζωή της Κατίνας Καραμάνου έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία, τηλεοπτική σειρά, θεατρική παράσταση και η φήμη της δεν ξεπεράστηκε ποτέ! Η ιστορία της ξεκινά από τη Σμύρνη και το μικρό μαγαζάκι χειροποίητων καλλυντικών που άνοιξε με τη μητέρα της, περνά από τη διδαχή της τέχνης της μαγείας, αποθεώνεται στα πιο κοσμοπολίτικα σαλόνια της πόλης και ολοκληρώνεται, στο βιβλίο, με τον ερχομό της Κατίνας και της οικογένειάς της στην Ελλάδα, τρεις μήνες πριν την Καταστροφή, την οποία η ίδια είχε προβλέψει.
Σήμερα, σχεδόν 20 χρόνια μετά, η Μάρα Μεϊμαρίδη παρουσιάζει τη συνέχεια της ιστορίας της Κατίνας Καραμάνου, στο νέο βιβλίο της που ετοιμάζεται να σημειώσει μια νέα μεγάλη επιτυχία! Η συγγραφέας του συνεχίζει με το μοναδικό ύφος της τη συναρπαστική αφήγηση, ακολουθώντας την Κατίνα σε έναν μαγικό λαβύρινθο που συνδέει τις φυστικοφυτείες με έναν γοητευτικό Κερκυραίο νέο υποψήφιο σύζυγο, τη μάγισσα Βαλιντέ με τον Κάιζερ και την κατασκοπεία του Μεγάλου Πολέμου. Μια αληθινή ιστορία γεμάτη μαγεία!
Μυθιστόρημα, Ελευθερουδάκης, 2020, 624 σελ.
Σωκράτης και Πλούτων – Μάρα Μεϊμαρίδη
Περί θανάτου κωμωδία κατά Αγάθωνα
Θεατρικό, Ελευθερουδάκης, 2020, 145 σελ.
Ντάσταρ – Μάρα Μεϊμαρίδη
Τροία Τουρκίας, 1853.
Ένα βρέφος με χρυσά μαλλιά και βιολετιά μάτια βρίσκεται στο Σκάμανδρο ποταμό, ανάμεσα σε δυο χωριά: ένα ελληνοχώρι κι ένα τουρκοχώρι που μισούνται αιώνες. Είναι η Ντάσταρ, η θεά της αρχαίας Τροίας, που ξανάρθε στη ζωή αναζητώντας το χαμένο έρωτά της. Η Ντάσταρ μεγαλώνει στα φτωχόσπιτα των αγροτών -μαζί με τη ρωμιά Κλειτώ, την τουρκάλα Χαπούσα, τη βαβογριά μάγισσα που διαβάζει το μέλλον και βλέπει στο παρελθόν- και στα αρχοντικά των λεβαντίνων γαιοκτημόνων της Τρωάδος. Πλησιάζει τους πιο διάσημους αρχαιολόγους της εποχής, τον Ερρίκο Σλήμαν, τον Φρανκ Καλβέρ και τον Τζίμυ Μέλαρτ, και τους καθοδηγεί, προκειμένου ο αρχαίος θησαυρός να ξαναβγεί στο φως από τα ερείπια της Τροίας.
Μια ιστορία αγάπης τριών χιλιάδων χρόνων περνά σαν στρόβιλος από τις σελίδες του βιβλίου. Μια περιπέτεια που οδηγεί όλες και όλους σε πάθη ακραία. Μια συναρπαστική αλληγορία για τη διαχρονικότητα του έρωτα.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011, 561 σελ.
Ατταρτικός Κύκλος – Μάρα Μεϊμαρίδη
Βιβλίο μαγείας ΙΙ
Ο “Ατταρτικός Kύκλος” φέρνει στο φως τη μαγεία και τη φιλοσοφία της Ανατολίας. Κρυμμένα σ’ ένα μπαούλο που σώθηκε από την καταστροφή της Σμύρνης για περισσότερα από εκατό χρόνια, τα γριμόρια και οι κώδικες, οι μυστικές αυτές παλαιές γραφές, περιείχαν τα ξόρκια, τις επωδές, τα αήτια και τα βεύκια της Κατίνας Σερμπέτογλου-Καραμάνου-Αλία Σαμπαντζή Μπέη, μιας Σμυρνιάς μάγισσας, η ζωή της οποίας περιγράφεται στο βιβλίο “Οι Μάγισσες της Σμύρνης”. Τα μυστικά του Ατταρτικού Κύκλου τα γνώριζαν, κατά την παράδοσή μας, οι ατταρτίνες μάγισσες, οι μάγισσες επ’ αγαθώ. Εφαρμόζοντας τα “μυστικά”, στόχος της κλειστής αυτής ομάδας, ήταν η εξασφάλιση ενός αρμονικού τρόπου ζωής, μιας ευτυχισμένης ζωής, γεμάτης γνώση, πρόοδο και αρμονία.
Μαγεία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008, 395 σελ.
Βιβλίο μαγείας Ι – Μάρα Μεϊμαρίδη
Από τις μάγισσες της Σμύρνης: Βότανα, μάγια, φίλτρα, ξόρκια
Το βιβλίο αυτό φέρνει στο φως τα σμυρναίικα μάγια, τα φίλτρα και τα ξόρκια, έναν κόσμο απόκρυφο, που είχε μείνει ερμητικά κλειστός για αιώνες.
Τον κόσμο αυτό τον γνώριζαν καλά εκείνες, οι Μάγισσες της Σμύρνης, αλλά ποτέ δεν τον φανέρωναν. Με απόλυτη μυστικότητα, τα μαγικά, τα λόγια, τα υλικά περνούσαν από στόμα σε στόμα, από μάνα σε κόρη, από μάγισσα σε μάγισσα. Κάθε μία συσσώρευε τις δικές της εμπειρίες και τη δική της ιδιαίτερη γνώση πάνω σε ό,τι κληρονομούσε: μάγια, ξόρκια, σκόνες, πιόματα, δεσίματα και αμποδέματα για κάθε ανθρώπινη επιθυμία, για κάθε ανθρώπινο πόνο, για κάθε ανεκπλήρωτη ελπίδα.
Αυτήν ακριβώς τη γνώση προσπαθεί η συγγραφέας να συγκεντρώσει σ’ αυτό το βιβλίο. Πρόθεσή της δεν ήταν να γράψει ένα απλοϊκό εγχειρίδιο περί μαγείας, αλλά να σταχυολογήσει και να συνταιριάξει τις απόκρυφες ψηφίδες της λαϊκής μας παράδοσης σε ένα βιβλίο αναφοράς, που αποκαλύπτει για πρώτη φορά έναν κόσμο αθέατο αλλά πραγματικό.
Επιμελητής: Στέλιος Κουμέντης
Μαγεία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006, 412 σελ.
Deste, η τράπουλα της Κατίνας – Μάρα Μεϊμαρίδη
Πώς έριχναν τα χαρτιά οι μάγισσες της Σμύρνης
Ένα μικρό, κατατοπιστικό βιβλιαράκι σας μυεί στη Deste, την τράπουλα που χρησιμοποιούσε η Κατίνα για να μαντεύει το μέλλον και στον πιο απλό τρόπο μαντείας μ’ αυτή, την tanridna. Συνοδεύεται από την ίδια την τράπουλα που αποτελείται από 65 κάρτες.
Παιχνίδια με τράπουλα, Μαντεία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2004, 176
Οι μάγισσες της Σμύρνης – Μάρα Μεϊμαρίδη
Εξιστόρηση
Σμύρνη στα 1887. Η Κατίνα είναι μια έξυπνη κι αδίστακτη Σμυρνιά. Στους φτωχομαχαλάδες όπου ζει γνωρίζει την Αττάρτη, μια Τούρκα, που τη μυεί στη μαγεία. Κανένα εμπόδιο δε σταματά πλέον μια μάγισσα, κι η Κατίνα βάζει μπρος να ανέβει ψηλά. Ερωτικά φίλτρα, μπουγιούμ, λιώματα και μαγικά αποδεικνύονται αλάνθαστα… Καταφέρνει να πάρει τέσσερις άντρες, τον ένα καλύτερο από τον άλλον, τον έναν πλουσιότερο από τον άλλον.
Ανεβαίνοντας όλο και πιο ψηλά στο ράγκο (κοινωνική τάξη), η Κατίνα ανακατεύεται στις δουλειές τους και κουμαντάρει άξια τα εμπόρια, τις μπάνκες, τα καπνά, φτάνοντας μια μέρα να διαφεντέψει και την ίδια τη Σμύρνη. Οι γραφές της, τα ξόρκια και τα μαγικά βρέθηκαν σ’ ένα σκονισμένο μπαουλάκι, εκατό χρόνια μετά, στο σπίτι της Αίγινας.
Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2002, 558 σελ.
Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Καστανιώτη, Ελευθερουδάκης