Μαργαρίτα Αρβανίτη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαργαρίτα Αρβανίτη γεννήθηκε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά της.
Η αγάπη της για τις τέχνες και τα γράμματα ξεκίνησε σαν ευχαρίστηση μέσα από τις σχολικές δραστηριότητες. Μαθήτρια ακόμα του Δημοτικού Σχολείου έγραψε το πρώτο της ποίημα. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με την ποίηση, τη ζωγραφική, με σπουδές κλασικής και μοντέρνας κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο, εργάστηκε ως μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο και ασχολήθηκε με το θέατρο και την εξέλιξή του. Η αγάπη της για τη φωτογραφία και την πόλη που την “ανέθρεψε” την οδήγησε στη φωτογράφηση των ιστορικών και αρχαιολογικών μνημείων της Αθήνας για δέκα συνεχή χρόνια. Ασχολήθηκε με την εκμάθηση της τουρκικής γλώσσας και τη μετάφραση τουρκικών ποιημάτων. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και ασχολείται με βιβλιοκριτικές και παρουσιάσεις βιβλίων. Συνεντεύξεις, κείμενα και ποιήματά της περιέχονται σε ανάλογους ιστότοπους.

Ανεκλήρωτοι έρωτες – Μαργαρίτα Αρβανίτη
«Πληγή, η ανομολόγητη αγάπη μου για σένα»
Βαθειά στα φυλλοκάρδια μου
πληγή ανοίγει η θλίψη
για να σε κρύψω μέσα της
πού τόσο μου έχεις λήψει.

Στο φως δε βγήκε η χαρά
δε βγήκε η αγάπη
και της κρατάω ζεστασιά
με το καυτό μου δάκρυ.

Μόνο στα μάτια σε κοιτώ,
μηνύματα σου στέλνω
νοιώσε με πόσο σε αγαπώ
και πόσο υποφέρω!

Είναι για μας παράνομο
να σμίξουμε χαρά μου
Το Αστέρι που μας ζήλεψε
σε θέλει μακριά μου

Ποίηση, Ελληνική Πρωτοβουλία, 2013, 40 σελ.

Του έρωτα και της ζωής – Μαργαρίτα Αρβανίτη
Ποιήματα ερωτικά, γεμάτα προσδοκίες για την ανάγκη της ποθητής αποδοχής που βιώνουν οι άνθρωποι μεταξύ τους, Του Έρωτα και της Ζωής. Πλημμύρα αισθημάτων και ζωής, μηνυμάτων για όσα ζούμε με τον έρωτα μέσα από τις αντινομίες του. Ο έρωτας μας γνωρίζει το νόημα της ζωής! Άλλο να υπάρχεις και άλλο να ζεις! Άνδρας και γυναίκα μαζί, η υπέρτατη αρμονία της ένωσης σε σάρκα μία.
Ποιητική συλλογή, από τον σχεδιασμό της μικρή, οικονομικά προσιτή, μόνο ερωτική, για να μπορεί να λειτουργήσει και ως δώρο σε φίλους, γνωστούς και αγαπημένους σε μέρες γιορτής, αγάπης, την ημέρα των ερωτευμένων και όχι μόνο!
Επιθυμητός προορισμός, οι καρδιές των ανθρώπων!

Ποίηση, Σιδέρη Μιχάλη, 2015, 45 σελ.

Ξεπέρνα τον φόβο, ζήσε το θαύμα – Μαργαρίτα Αρβανίτη
Ένα θαύμα είναι η ζωή, που αξίζει να το ζήσουμε! Ξεπερνώντας εμπόδια, φόβους πραγματικούς και πλασματικούς, ο στόχος είναι όχι μόνο να ζήσουμε αλλά και να ευτυχήσουμε.
Βασική προϋπόθεση η υγεία, την οποία θεωρούμε δεδομένη μέχρι τη στιγμή που εισβάλλει το απροσδόκητο της απώλειάς της.
Ο φόβος είναι το πρώτο συναίσθημα αφύπνισης όταν το αυτονόητο αγαθό της ύπαρξης γίνεται πλέον αγαθό διεκδίκησης με αγώνα.
Η Ελπίδα, η ηρωίδα του βιβλίου, έρχεται αντιμέτωπη με τη συνειδητότητα του αναπόφευκτου της προσωρινότητας της ζωής. Αιτία η απώλεια υγείας, Ca του μαστού. Πρόβλημα που επιβάλλει την άμεση αντιμετώπισή του.
Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, πιάνει αποφασιστικά τη θέση της στη μάχη! Θα νικήσει;
Πολύτιμο δώρο η ζωή, αξίζει να το διεκδικούμε!

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2017, 544 σελ.

Ανα-κατευθύνσεις – Μαργαρίτα Αρβανίτη
Εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, που ανάμεσά μας αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν, εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι το πέρασμά μας από αυτή τη γη δεν θα είναι μόνο μια πορεία σταύρωσης προς τον Γολγοθά των προβλημάτων αλλά και μια ανάσταση στο όνειρο ότι άξιζε τελικά η γνωριμία μας με την πανέμορφη αυτή πατρίδα, με την πανέμορφη αυτή γη.
Σε αυτή την “ανάσταση” στοχεύω με τον λόγο μου, σαν το δικό μου λιθαράκι μέσα στη γενικότερη συλλογική προσπάθεια για καλύτερη ποιότητα ζωής παρά τις δυσκολίες.
Ο αγώνας, η αγωνία και οι αναζητήσεις του σύγχρονου ανθρώπου να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει γύρω του για πιο σωστές απαντήσεις-τοποθετήσεις, επαναπροσδιορισμούς και πράξεις ζωής, προκειμένου να ζήσει τα όσα ποθεί και δεν τα ζει, περιέχονται στα ποιήματα που ακολουθούν.
Προσδοκώ τα λόγια μου να συναντήσουν την καρδιά σου, αναγνώστη, σε κοινή πορεία προς τα εκεί που όλα γίνονται πιο όμορφα, πιο φιλικά, στα μέτρα της καρδιάς.
Στο μοίρασμα είναι η χαρά και τα οφέλη της επικοινωνίας!
Μαργαρίτα Αρβανίτη

Ποίηση, Κάκτος, 2018, 84 σελ.

Ποίηση
Ανεκλήρωτοι έρωτες (2013), Ελληνική Πρωτοβουλία
Του έρωτα και της ζωής (2015), Σιδέρη Μιχάλη
Ανα-κατευθύνσεις (2018), Κάκτος

Μυθιστορήματα
Ξεπέρνα τον φόβο, ζήσε το θαύμα (2017), Σιδέρη Μιχάλη

Πηγές: Biblionet, Ελληνική Πρωτοβουλία, Σιδέρη Μιχάλη, Κάκτος