Μαργαρίτα Στ. Κοντού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαργαρίτα Στ. Κοντού κατάγεται από τη Μύκονο και κατοικεί στο Χαϊδάρι.
Αποφοίτησε με επιτυχία από το τμήμα “Ζωγραφική-Τέχνη και Τεχνική” του Στ΄ Κύκλου Ελληνικών Σπουδών του Ιωνικού Κέντρου Επιστημονικών και Πνευματικών Σπουδών Χίου, με Καθηγητή τον Αλέκο Φασιανό. Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου διδάχθηκε προσέγγιση στο σχέδιο και εισαγωγή στο χρώμα από την ζωγράφο Μελίνα Παπαγεωργίου, ενώ εμπλούτισε τις γνώσεις της στην προοπτική και την Ιστορία της Τέχνης από την ζωγράφο Α. Καρτά. Στα εργαστήρια του Μουσείου Μπενάκη παρακολούθησε σειρές μαθημάτων σχετικά με τη σύνθεση και διαχείριση εικαστικής επιφάνειας, τονική ερμηνεία και σύνθεση – ανάλυση με υπεύθυνη την ζωγράφο Μ. Σωνιέ. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής γυμνού και σύνθεσης στο Εικαστικό Εργαστήριο της Μ. Ιωαννίδου. Εργάσθηκε για 34 χρόνια στο μοναδικού κάλλους πνεύμονα πρασίνου του Βοτανικού Κήπου Διομήδους του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Κήπος φυσικό καταφύγιο χλωρίδας και πανίδας, χώρος οπτικής τέρψης και πνευματικής ηρεμίας, συνετέλεσε στη δημιουργία και διαμόρφωση της ευαισθησίας της όσον αφορά την ποίηση και τη ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει έργα της στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου στην ομαδική έκθεση “ΠΟΛΥΠΛΑΝΟ” (έτη 2005 και 2006) στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς (2006) στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) το 2007 και 2008, στο Λαογραφικό Μουσείο Βαρνάβα (2007) στην ΚΗ΄ Πανελλήνια Έκθεση Εικαστικών Τεχνών Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (2008) στην Έκθεση Εικαστικών αφιερωμένη στο περιβάλλον από τον Όμιλο για την UNESCO στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά (Ιούνιο 2008) όπου έλαβε έπαινο. Το Φεβρουάριο 2009 έλαβε μέρος στην Πανελλήνια Έκθεση “Η Τέχνη ενώνει την Αίγυπτο με την Ελλάδα” στο Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, όπου επίσης έλαβε έπαινο. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα λογοτεχνικών βιβλίων, λευκώματα, κάρτες και ημερολόγια. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι μολύβι, ακρυλικό, παστέλ, πενάκι, τέμπερα και λάδι σε μουσαμά. Το Νοέμβριο 2007 παρουσίασε τις πρώτες ποιητικές συλλογές της “Οικολογικές αδιαφάνειες” και “Ψηφίδες και βότσαλα” ενώ έλαβε δύο φορές βραβείο από Μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στον Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) τα έτη 2007 και 2008 για τα ποιήματα “Οι κρυψώνες μου” και “Περσεφόνη” αντίστοιχα. Τον Ιούλιο 2009 με την ευγενική χορηγία του Δήμου Μυκόνου εκδίδεται η ποιητική της συλλογή “Της ανεμόεσσας Μυκόνου” που παρουσιάζεται και βραβεύεται. Στις 2 Δεκεμβρίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο “Παλατάκι” του Δήμου Χαϊδαρίου παρουσιάστηκε η τέταρτη ποιητική της συλλογή με τον τίτλο “Οι Κυβευτές” σε μία μουσικο-ποιητική βραδιά, όπου παρουσιάστηκαν και τα ζωγραφικά της έργα. Στις 6 Δεκεμβρίου 2009 έλαβε το 1ο Βραβείο ποίησης στον 28ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το ποίημα “Οι δακτυλιωμένοι άγγελοι”.
Είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και συντονίστρια στις Λέσχες Ανάγνωσης Χαΐδαρίου και Νέας Φιλαδέλφειας.
Ποίηση
Οικολογικές αδιαφάνειες (2007), Προσανατολισμοί / E-trust
Ψηφίδες και βότσαλα (2007), Προσανατολισμοί / E-trust
Της ανεμόεσσας Μυκόνου (2009), Δήμος Μυκόνου
Οι κυβευτές (2009), Προσανατολισμοί / E-trust
Υπόσκαφα μεγέθη (2014), Οδός Πανός
Αμμοθίνες (2020), Εκδόσεις Βακχικόν

Αμμοθίνες – Μαργαρίτα Στ. Κοντού
Όταν καταλάγιασε η αγριάδα,
φάνηκαν από μακριά
κάτι κουρασμένες πατημασιές
που είχαν αφήσει βαθιά
τα σημάδια τους στην άμμο.

Ποίηση, Εκδόσεις Βακχικόν, 2020, 70 σελ.

Υπόσκαφα μεγέθη – Μαργαρίτα Στ. Κοντού
Σε υπόσκαφα μεγέθη
θα προσδιορίσουμε τώρα τις διαστάσεις μας
χωρίς ψυχαγωγούς.

Οι πλανόδιες φήμες ότι υπάρχουμε
σκιές ελλιπών χειραψιών
περιγράφουν ευκαιρίες απείρου κάλλους
που δεν επιβίωσαν.

Λαξεμένα στα πρανή των βράχων
μεταξύ ουρανού και θάλασσας
τα αποθέματά μας
εναλλακτικοί φεγγίτες
σε επαφή με φως και αέρα.

Ποίηση, Οδός Πανός, 2014, 64 σελ.

Οι κυβευτές – Μαργαρίτα Στ. Κοντού
Στο πρώτο μέρος γίνεται μια προσπάθεια ενδοσκόπησης, με την αίσθηση του επείγοντος, ενδοσκόπηση απρόβλεπτη και μυστηριακή, σπλαχνική και λυτρωτική που αναρωτιέμαι αν είναι τάση αναδημιουργίας ή συστροφή στις φόρμες. Στο δεύτερο μέρος παλεύω ν’ αποποιηθώ κυνικότητα, ματαιοδοξία, κενότητα και ν’ αγκαλιάσω πάλι τη φύση. Συγκρούομαι με την εποχή μου, σε μια σύγκρουση χωρίς συντριβή, που μορφοποιείται μέσω των λέξεων. Οι καιροί μας αντικατοπτρίζουν τις παραμορφώσεις των ενοχών, της μοναξιάς και του ανικανοποίητου ενώ οι υπεύθυνοι με απέραντη νωθρότητα διευθύνουν άτεχνα ορχήστρες ψιθύρων και νευρώσεων. Στην ποίηση όμως διατρανώνεται ένας τεράστιος μικρόκοσμος με πολλαπλά νοήματα. Στον μικρόκοσμο αυτό ο έρωτας θα έχει παντοτινά την εξέχουσα θέση!
Μ. Κ.

Ποίηση, Προσανατολισμοί / E-trust, 2009, 91 σελ.

Της ανεμόεσσας Μυκόνου – Μαργαρίτα Στ. Κοντού
Μπορεί κάποτε
στις ευαισθησίες να παραχωρήσουμε ουρανό,
εκείνον που αξίζει να στέκει πάνω
από τη δική μας Μύκονο…!

Ποίηση, Δήμος Μυκόνου, 2009, 60 σελ.

Οικολογικές αδιαφάνειες – Μαργαρίτα Στ. Κοντού
«Έτσι απλά»
Άραγε πότε δημιουργήθηκε
ό,τι σήμερα με ταχύτητα φωτός σπαταλάμε;
Τότε που
μια ελιά, ένα κλήμα, ένα πηγαδάκι με νερό δροσερό
αρκούσαν για ένα σπιτικό ευτυχισμένο!
Αύριο,
με της τεχνολογίας τις ευχές
οξυγόνο σε μερίδες … θ’ απολαμβάνουμε
για εισπνοές ζωής περιορισμένες,
με παγωμένα χαμόγελα,
αποστειρωμένοι και εφήμεροι,
σε κατοικίες πολυτελείας!

Ποίηση, Προσανατολισμοί / E-trust, 2007, 45 σελ.

Ψηφίδες και βότσαλα – Μαργαρίτα Στ. Κοντού

Ποίηση, Προσανατολισμοί / E-trust, 2007, 59 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Βακχικόν, Οδός Πανός, Προσανατολισμοί/E-trust

Please wait...