Μαρία Α. Μακρή

Μαρία Α. Μακρή

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Α. Μακρή γεννήθηκε και ζει στην Καστοριά.
Κατάγεται από το Βόιο Κοζάνης και τα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων. Είναι εκπαιδευτικός, Πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (T.Ε.Φ.Α.Α.) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Εξειδικεύτηκε με Διεθνή Πιστοποίηση στη Χειροπρακτική και στην Κινησιοθεραπεία & Αποκατάσταση Ατόμων με Μυοσκελετικά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει διεθνείς και ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς σε τμήματα παιδιών και ενηλίκων, Μουσικοκινητική Αγωγή για παιδιά και Εκγύμναση παιδιών και ενηλίκων. Η αγάπη της για τα παιδιά, τη φύση και τα ζώα, την ώθησαν στη δημιουργία του βιβλίου της “Απίθανες Μέλισσες”, στις σελίδες των οποίων κυριαρχούν οι εικόνες, τα χρώματα, η φαντασία, το χιούμορ, αλλά σε αυτές συναντά κανείς κι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κομμάτι, που αφορά στον κύκλο της ζωής των μελισσών.
Παιδική λογοτεχνία
Απίθανες μέλισσες (2020), Εκδόσεις Κομνηνός
Τα στολίδια το ‘σκασαν (2020), Εκδόσεις Κομνηνός
Σιγά τ’ Αυγά … Πασχαλίτσες εν δράσει (2021), Εκδόσεις Κομνηνός
Η Περσεφόνη και τα… Πάνω, Κάτω (2021), Εκδόσεις Κομνηνός

Η Περσεφόνη και τα… Πάνω, Κάτω – Μαρία Α. Μακρή

Η Περσεφόνη


Ο ερευνητής Σπίθας ξεκινάει το ταξίδι του για τον Όλυμπο, όπου τον παρασύρει ένας από τους πιο σημαντικούς μύθους της ελληνικής μυθολογίας, με πρωταγωνίστρια την πανέμορφη Περσεφόνη, Θεά του Κάτω Κόσμου.

Σ’ αυτό το ψηλό βουνό θα γνωρίσει πολλούς ξεχωριστούς φίλους, ταξιδιάρικα πουλιά και ζώα που έρχονται από τον ποταμό Αχέροντα, όπου βρισκόταν κάποτε το βασίλειο του Πλούτωνα.

Ποιοι ήρωες θα εμπλακούν στην εξέλιξη του μύθου και ποιος θα απαντήσει στο μυστήριο των τεσσάρων εποχών του χρόνου; Ποιοι έρωτες θα αλλάξουν τη ροή του και θα επηρεάσουν τα καιρικά φαινόμενα;

Μια παραμυθένια ιστορία για τον πιο όμορφο ελληνικό μύθο με τους ιδιαίτερους συμβολισμούς, τα πολλά και διαφορετικά συναισθήματα και τις αναπάντεχες εκπλήξεις.

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2021, 44 σελ.

Σιγά τ’ Αυγά … Πασχαλίτσες εν δράσει – Μαρία Α. Μακρή

Σιγά τ’ αυγά


Στη Φάρμα Πλo όλα τα πτηνά, άσπρα, κανελί, κόκκινα και μαύρα, κόκορες με πολύχρωμες ουρές, κοτόπουλα, πάπιες και γαλοπούλες ετοιμάζονται για το Πάσχα, για τον μεγαλύτερο Διαγωνισμό Αυγού της χρονιάς. Για να είναι όμως καλλίγραμμο, στρουμπουλό και δυνατό το αυγό, θα πρέπει οι υποψήφιες κοτούλες να γυμναστούν και να κάνουν αυτοσυγκέντρωση.
Την ώρα που τα ζωάκια της Φάρμας σκουπίζουν, βάφουν, επιδιορθώνουν φωλιές και βάζουν αφράτο άχυρο στα σαλόνια τους, η νέα κοτούλα, η κανελί στρουμπουλή, καλοσυνάτη Λορέτα, που κάνει διαλογισμό με κίνδυνο να δεθεί κόμπος, έχει ν’ αντιμετωπίσει την εγωίστρια, δολοπλόκο Βερίτα, που κατακκόκινη από τον θυμό της και με κρατημένη ανάσα, διατάσσει, λίγο πριν σκάσει, να της βάλουν μια γερή τρικλοποδιά.
Η πασχαλίτσα Λίζα και το κουνελάκι Μπία θα καταφέρουν να καταστρέψουν τα σχέδια τής κακότροπης Βαρίτας και να στεφανώσουν νικήτρια τη Λορέτα;

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2021, 46 σελ.

Τα στολίδια το ‘σκασαν – Μαρία Α. Μακρή

Τα στολίδια


Στη βιτρίνα του καταστήματος του Αστέριου Ονειράτου όλα ήταν μαγικά, αλλά δεν ήταν όλοι ευτυχισμένοι. Γιατί άραγε τα πέντε στολίδια είχαν χάσει το χαμόγελό τους; Γιατί αποφάσισαν να το σκάσουν; Τι ήθελαν τον Άι-Βασίλη; Τι συνέβη στον δρόμο τους; Ποια κυνηγούσε να κάνει τηγανιά ο μάγειρας; Γιατί ήταν αλαφιασμένη η γαλοπούλα; Γιατί τσαντίστηκε η γάτα Τουφίτα; Γιατί το κουνουνάρι έκανε το διακοσμητικό ανάμεσα σε πατατόφλουδες στον πάγκο μιας κουζίνας; Γιατί οι δύο άγνωστοι πήγαιναν πέρα-δώθε; Ποια ευγενική πράξη έκανε ο σκίουρος Πούκελ; Γιατί καιροφυλακτούσαν τα δύο καλικαντζαράκια;
Ένα παραμύθι για τη φροντίδα των άλλων, για την αγάπη και τη συμπαράσταση, για την πραγματοποίηση κάθε ευχής. Γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ονειρεύονται.

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2020, 68 σελ.

Απίθανες μέλισσες – Μαρία Α. Μακρή

Απίθανες μέλισσες


Η λιβελούλα Σένια και η σκνίπα Φιόνα σ’ έναν παραμυθένιο τόπο ανακαλύπτουν… τον μυστηριώδη, μαγευτικό κόσμο του “Βασιλείου του Μελιού”. Η Βασίλισσα Φλερίνα και όλοι οι υπήκοοί της χορεύουν, τραγουδούν και μπιζζζάρουν από λουλούδι σε λουλούδι…

Όμως, μια απειλή καιροφυλακτεί, που πανικοβάλει τις εργάτριες και τους κηφήνες, τις “Λουλουδένιες”, τις ανιχνεύτριες και τις “Παρασκευάστριες”, τους “Νερουλάδες” και την ομάδα του “Κεριού”… Οι μελισσοφάγοι, τα χελιδόνια, οι σφήκες απειλούν να χαλάσουν τον βασιλικό χορό και το γαμήλιο ταξίδι της Βασίλισσας. Θα τα καταφέρουν;

Δεν είναι όμως μόνο οι εχθροί… Η Βασίλισσα Φλερίνα πρέπει να διαλέξει το ταίρι της ανάμεσα σε γαμπρούς με κοστούμια από φύλλο μουριάς και καπέλα από άνθη κερασιάς, πριν η νέα υποψήφια Βασίλισσα Άτζυ αναμετρηθεί μαζί της.

Μια μεγάλη μάχη θα ξεσπάσει… Ποιος θα είναι ο μεγάλος χαμένος;

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Κομνηνός, 2020, 74 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Κομνηνός