Μαρία Δ. Αποστολάκη

2022 Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Αποστολάκη γεννήθηκε στη Λάρισα.
Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Λάρισας, στη Σχολή Νηπιαγωγών της Αθήνας και στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Ιωαννίνων στη Γενική Αγωγή και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές αρχικά στην Ορθοδοξία, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, και στη συνέχεια στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Επίσης, ολοκλήρωσε σπουδές στην αγιογραφία και στην αργυροχρυσοχοΐα. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις, ενώ έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην αγιογραφία και στην αργυροχρυσοχοΐα. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό. Εργάστηκε ως δασκάλα σε αρκετές πόλεις ανά την Ελλάδα. Διετέλεσε Διευθύντρια δημοτικών σχολείων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Έχει γράψει επιστημονικές μελέτες και παραμύθια.
Παιδική λογοτεχνία
Η πριγκίπισσα Ρούλα που ήταν “γεματούλα” (2021), Οσελότος
Πιπίτσα η αραχνίτσα και Λίτσα η πασχαλίτσα (2022), Οσελότος

Δοκίμια-Μελέτες-Εκπαίδευση-Ιστορία
Το κοινωνικό, οικονομικό και ιστορικό περιβάλλον στην Ελλάδα την περίοδο 1949-1974 (2019), Οσελότος

Πιπίτσα η αραχνίτσα και Λίτσα η πασχαλίτσα – Μαρία Δ. Αποστολάκη

ΠιπίτσαΣεβασμός, διαφορετικότητα


Ένα διασκεδαστικό παραμύθι που βοηθάει το παιδί να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα της αξίας του σεβασμού στη ζωή του. Μέσω της καλλιέργειας της αρετής του σεβασμού και της χρήσης του διαλόγου, ως στάση ζωής, να μπορέσει να αναγνωρίσει και να αποτρέψει φαινόμενα εκφοβισμού και βίας. Επιπλέον μέσω της υιοθέτησης της αξίας του σεβασμού να μπορέσει να εκτιμήσει τη διαφορετικότητα ως μια πρόκληση για τη δημιουργία νέων φίλων.

Η Πιπίτσα η αραχνίτσα και η Λίτσα η πασχαλίτσα είναι καλεσμένες στο πάρτυ γενεθλίων της χελώνας Ανεμώνας που κλείνει τα 129! Στο πάρτυ αυτό όμως, μόλις αρχίζει ο χορός κάτι εντελώς αναπάντεχο συμβαίνει.
Μήπως ξέρει κανείς σας…

• Γιατί τρέχουν έτσι όλοι πίσω από την αραχνίτσα και την πασχαλίτσα και γιατί αυτές επισκέφτηκαν εκνευρισμένες τη σοφή κουκουβάγια;
• Ποιες είναι οι συμβουλές που έδωσε η Βάγια η κουκουβάγια;
• Γιατί ο Φάνης ο σοφός δικαστής είναι θυμωμένος; Ποιος τον έχει εξοργίσει;
• Γιατί ο δικαστής Λαχανάκης των Βρυξελλών εμφανίστηκε εκτάκτως στο σκάιπ;
• Που βρίσκεται τώρα η αραχνίτσα και η πασχαλίτσα και τι άλλαξε άραγε στη ζωή τους;

Τι λέτε εσείς παιδιά; Εγώ προτείνω να διαβάσουμε όλοι το παραμύθι προσεκτικά
μήπως μπορέσουμε επιτέλους να ξεσκεπάσουμε το μυστήριο που κρύβεται
πίσω από όλα τα ερωτήματα αυτά.

Εικονογράφηση: Αντιγόνη Καψάλη

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2022, 34 σελ.

Η πριγκίπισσα Ρούλα που ήταν “γεματούλα” – Μαρία Δ. Αποστολάκη

Η πριγκίπισσαΠαχυσαρκία και αυτοπειθαρχία


Ένα διασκεδαστικό παραμύθι που βοηθάει το παιδί να αντιληφθεί την αξία της αυτοπειθαρχίας στη ζωή του έτσι ώστε να υιοθετήσει μια ορθή στάση ζωής ως προς τη διατροφή του και να αποφύγει την παχυσαρκία. Η Πριγκίπισσα Ρούλα, που τη φωνάζουν και Λυγερούλα, είναι η κόρη του Μεγάλου Βασιλιά. Είναι όμορφη πολύ και θέλει έναν πρίγκιπα, όμορφο σαν αυτή, για να τον παντρευτεί. Όλα καλά μέχρις εδώ, αλλά ένα μυστήριο κρύβεται στο παλάτι αυτό, που δεν μπορώ ακόμη να το βρω.
Μήπως ξέρει κανείς σας…
• Γιατί οι πρίγκιπες φεύγουν τόσο βιαστικά από το παλάτι του Βασιλιά;
• Γιατί ο Βασιλιάς θύμωσε πολύ με τους διαιτολόγους του παλατιού;
• Τι κάνει άραγε κάθε βράδυ στα κρυφά η κόρη του Βασιλιά;
• Γιατί η πριγκίπισσα είναι πικραμένη πολύ; Θα πάρει μήπως αποφάσεις για να αλλάξει κάτι στον τρόπο ζωής της;
• Ποιον τελικά από όλους τους όμορφους πρίγκιπες θα ερωτευτεί και θα παντρευτεί η Ρούλα;
Τι λέτε εσείς παιδιά;
Εγώ προτείνω να διαβάσουμε όλοι το παραμύθι προσεκτικά,
μήπως μπορέσουμε επιτέλους να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά.

Παιδική λογοτεχνία, Οσελότος, 2021, 32 σελ.

Το κοινωνικό, οικονομικό και ιστορικό περιβάλλον στην Ελλάδα την περίοδο 1949-1974 – Μαρία Δ. Αποστολάκη

Το κοινωνικόΟι σχέσεις επιστήμης, εκπαίδευσης και θρησκείας
μέσα από το περιοδικό “Ακτίνες”, της ίδιας περιόδου


Ποια η ιστορική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας την περίοδο 1949-1974; Ποια η κοινωνικοοικονομική της κατάσταση κατά την ίδια περίοδο, αλλά και την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας από το 1967-1974; Τι θέση είχε η εκπαίδευση στην Ελλάδα και τι έγινε με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964;
Μέσα σε ποιο ιστορικό και κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον εμφανίστηκαν οι πρώτες χριστιανικές οργανώσεις της Ελλάδας; Ποια ήταν η χριστιανική οργάνωση η οποία παρουσίασε την πιο εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ελλάδα; Ποια οργάνωση και πότε εξέδωσε το επιστημονικό περιοδικό “Ακτίνες”; Ποια ήταν η ταυτότητα αυτού του επιστημονικού περιοδικού; Ποιες οι θέσεις του περιοδικού για την αγωγή των νέων σύμφωνα με τα ελληνοχριστιανικά ιδανικά; Ποιες οι ιστορικοκοινωνικές αντιλήψεις καθώς και οι θέσεις του περιοδικού για την επιστήμη, την εκπαίδευση και τη θρησκεία; Στα προαναφερθέντα ερωτήματα και σε κάποια άλλα ακόμη έρχεται να απαντήσει το παρόν βιβλίο.
Το περιοδικό, για το μυστήριο του γάμου αναφέρει: “Γάμος σημαίνει ο άνδρας σε όλη τη διάρκεια της ζωής του να προσπαθεί να κερδίσει τη γυναίκα, να προσπαθεί να την κερδίσει ως το βαθύτερο σημείο του είναι της και η γυναίκα σε όλη της τη ζωή να αφήνει να κερδίζεται. Μόνο όσο αυτό διαρκεί ο γάμος είναι υγιής. Ο γάμος ως έργον οδηγεί στον εξανθρωπισμό, στην “προσωποποίηση”, στην καλλιέργεια. Η θέληση για γάμο όπως εκφράζεται με το “ναι” είναι απόφαση για το έργο και είναι πράγματι όταν αντιμετωπίζεται με ευθύνη. Ο γάμος είναι σε κάθε περίπτωση ένα τόλμημα με αρκετό μέρος ανυπολόγιστου στοιχείου. Μπορεί να ενεργήσει σαν σχολείο της ανθρώπινης ύπαρξης και να προσφέρει στον εξανθρωπισμό της κοινωνίας”.

Ιστορία, Εκπαίδευση, Οσελότος, 2019, 120 σελ.

Πηγές: Biblionet, Οσελότος