Μαρία Αρ. Καραγιάννη

Μαρία Αρ. Καραγιάννη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Αρ. Καραγιάννη είναι απόφοιτη Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις και ερευνητικές δραστηριότητες, αρθρογραφεί και παράλληλα συγγράφει για ενηλίκους και παιδιά.

«Κάποτε, σε έναν τόπο όχι και τόσο μακρινό, υπήρχε μια μικρή ξωτικούλα με μυτερά αυτιά και αστεία ρούχα. Της άρεσε τόσο πολύ να εξερευνεί τον κόσμο, να μαθαίνει και να ψαχουλεύει, ώσπου κάποια μέρα έφτασε και στον κόσμο των ανθρώπων, με τον οποίο ενθουσιάστηκε! Τα πάντα ήταν διαφορετικά από τον τόπο που ζούσε εκείνη και αποφάσισε να μείνει για πάντα εκεί. Για να τα καταφέρει, έκανε τα ξόρκια της κι έτσι έπαψε να είναι ξωτικό και έγινε άνθρωπος. Πήρε το όνομα Μαρία, άφησε μακριά μαλλιά και φόρεσε κοριτσίστικα ρούχα. Έτοιμη! Το μόνο που δεν πέτυχε εντελώς στο ξόρκι ήταν τα αυτιά, που δεν έγιναν όσο μικρά έπρεπε, αλλά δεν την πείραζε και πολύ, γιατί ποιος θα το πρόσεχε άλλωστε… Πήγε στο μικρό, στο μεγάλο και στο πιο-πιο μεγάλο σχολείο κι έμαθε πράγματα που δεν φανταζόταν ότι υπήρχαν. Επειδή, όμως, σε κανένα βιβλίο δεν διάβασε ποτέ όλα όσα εκείνη ήξερε από τον τόπο των ξωτικών, αποφάσισε να αρχίσει να τα γράφει για να τα μάθουν όλοι. Οι άλλοι άνθρωποι είπαν αυτές τις ιστορίες «παραμύθια», γιατί κανένας δεν πίστευε ότι όλα αυτά είχαν πράγματι συμβεί! Η Μαρία, βέβαια, δεν το έβαλε ποτέ κάτω και έχει σκοπό να μάθει σε όλους όσες καταπληκτικές ιστορίες γνωρίζει. Κυρίως στα παιδιά, καθώς είναι σίγουρη ότι εκείνα θα την πιστέψουν! Κι έπειτα είναι κρίμα να γίνεται κάποιος μεγάλος και να μην ξέρει αυτά που συμβαίνουν σε άλλους κόσμους! Κι αν σας φαίνονται απίθανα όλα αυτά, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε έξω παρατηρήστε τους ανθρώπους γύρω σας… Σίγουρα θα δείτε ότι κάποιοι από αυτούς έχουν λίιιγο μεγαλύτερα αυτιά! Ίσως να ήταν κάποτε ξωτικά και ήρθαν σ’ αυτόν τον κόσμο, για να βάλουν μια πινελιά φαντασίας και να προσπαθήσουν να τον κάνουν λιγάκι ομορφότερο! Όπως η Μαρία!»
Πηγή: www.e-biblioscopio.gr
Παιδική λογοτεχνία
Ένας ξύλινος αδελφός (2017), Βιβλιοσκόπιο
Ο Αϊ-Βασίλης… απεργεί (2021), Εκδόσεις Καστανιώτη

Ο Αϊ-Βασίλης… απεργεί – Μαρία Αρ. Καραγιάννη

Ο Αϊ-Βασίλης... απεργεί


Φθάνουν, λοιπόν, κι αυτά τα Χριστούγεννα! Τα παιδιά περιμένουν το δώρο τους πώς και πώς από τον Αϊ Βασίλη και ήδη μετρούν τις μέρες αντίστροφα! Εκείνος, όμως, παίρνει την απόφαση να μην μοιράσει δώρα, αλλά… να κάνει απεργία. Είναι τόσο κουρασμένος, ώστε το μόνο που θέλει είναι να κλειστεί στο δωμάτιό του και να απολαύσει επιτέλους τις γιορτές χωρίς να δουλεύει. Αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στα ξωτικά, τα οποία αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Αλήθεια, πώς θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς δώρο από τον Αϊ Βασίλη; Θα καταφέρουν τα ξωτικά να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Θα χρειαστούν άραγε βοήθεια; Κι αν ναι, από ποιον;

Και τελικά θα καταλάβει ο Αϊ Βασίλης πως χωρίς εκείνον οι γιορτές δεν μπορούν να είναι συναρπαστικές;

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021, 32 σελ.

Ένας ξύλινος αδελφός – Μαρία Αρ. Καραγιάννη

Ένας ξύλινος αδελφός


Μια φορά κι έναν καιρό …
Έτσι δεν αρχίζουν τα παραμύθια;
Μα φυσικά, όλοι το γνωρίζουν αυτό!

Αλλά τι γίνεται με όλες εκείνες τις ιστορίες που συνεχίζουν και μετά το “ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα”;

Πολλοί λίγοι ξέρουν! Κι εγώ είμαι ένας απ’ αυτούς! Αλήθεια, πιστέψτε με!

Μάλιστα θα σας πω τι συνέβη όταν ο Πινόκιο έγινε αληθινό παιδί και όλοι πίστεψαν πως το παραμύθι τελείωσε…

Εικονογράφηση: Marcela Calderόn

Παιδική λογοτεχνία, Βιβλιοσκόπιο, 2017, 32 σελ.

Πηγές: Biblionet, Βιβλιοσκόπιο, Εκδόσεις Καστανιώτη