Μαρία Αργυρίου-Παπαδημητρίου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Αργυρίου Παπαδημητρίου, συνταξιούχος σήμερα, γεννήθηκε στην Αθήνα.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, έχει ολοκληρώσει διετές πρόγραμμα σπουδών στο Edimburgh Napier University πάνω στην Ανθρωπιστική Προσωποκεντρική Προσέγγιση, με εστίαση στην καλλιέργεια της αυτεπίγνωσης και του δυναμικού για θετική αλλαγή, πάνω στη θεμελίωση της συμβουλευτικής σχέσης στις αρχές της ανθρωπιστικής φιλοσοφίας και την ανάπτυξη θεωρίας και δεξιοτήτων ανθρωπιστικής συμβουλευτικής και τέλος στην εξοικείωση με τον χειρισμό προβλημάτων ψυχικής υγείας, πένθους και απώλειας και ζητημάτων που άπτονται του φύλου, της σεξουαλικότητας και της εξουσίας. Έχει επίσης παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων «Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα» στην Gordon Hellas.
Διδάχτηκε «Ανάλυση και Ερμηνεία των ονείρων» στο Δίκτυο Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας / Γνωσιακής–Συμπεριφορικής Ψυχοθεαπείας και μελέτησε την «Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία – Δυσλεξία» στον Όμιλο για την UNESCO, ενώ έκανε πρακτική στο ΚΕΘΕΑ σε θέματα εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοολισμού.
Στη διάρκεια των ετών της ειδίκευσής της συνεργάστηκε στενά με τη Χάρις Κατάκη στο Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων (7 έτη) πάνω στη Συστημική θεραπεία. Επίσης, συνεργάστηκε στη Συστημική Αναπαράσταση με τον Δημήτρη Σταυρόπουλο.
Συμμετείχε σε συνεδρίες Ομαδικής Ψυχοθεραπείας, όπως και σε ελλαδικά και διεθνή συνέδρια ψυχικής υγείας.
Επίσης, είναι απόφοιτος του προγράμματος Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).
Εργάστηκε ως κλινική ψυχολογός στο ΨΝΑ ΔΑΦΝΙ και ως ελεύθερη επαγγελματίας. Συνεργάστηκε ακόμα με τις εταιρίες Μότορ Όιλ και Ιντεραμέρικαν.
Ως συνταξιούχος πρόσφερε εθελοντικά υπηρεσίες στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ανθρώπινοι άνθρωποι» όπου, μεταξύ άλλων, έδωσε ομιλίες πάνω την αυτογνωσία, στη Στέγη Γερόντων για την ψυχαγωγία και υποστήριξη ηλικιωμένων, στη Συνύπαρξη: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ψυχολογικής Υποστήριξης και στο ΚΕΘΕΑ.
Συνεχίζει την εθελοντική της προσφορά σε κατοίκους του Λαυρίου, καθώς και στην Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, όπου παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε συνεργασία με την Κατερίνας Μάτσα (συνιδρύτρια του 18 άνω). Πηγή: be-live.gr
Το αυτοβιογραφικό πεζογράφημα Λευκότητα αποτελεί την πρώτη της συγγραφική δουλειά.
Αφηγήσεις
Λευκότητα (2022), 24 γράμματα

Λευκότητα – Μαρία Αργυρίου-Παπαδημητρίου

Λευκότητα


«Για την κυρία Ζωή ο Υμηττός ήταν μια κιβωτός για τις μνήμες και τα όνειρα. Για τα υπαρκτά και γι’ αυτά που πρόκειται να υπάρξουν ανάμεσα στη συστολή και την επιθυμία». Από τη μια, η κυρία Ζωή, η προσφυγοπούλα από το Πέρα. Η σύζυγος. Η μάνα. Το καθήκον. Από την άλλη, η μεγάλη της κόρη, η Καλλιόπη, δεμένη, από πάντα θαρρείς, με το μωβ του Υμηττού, το «χρώμα της μάνας». Μαζί τους, πρόσωπα οικεία κι αγαπημένα, πρόσωπα που συγκινούν με το «μέγεθος» της ύπαρξής τους. Μέσω της αποσπασματικής μνήμης και αφήγησης, η Μαρία Αργυρίου-Παπαδημητρίου, στο πρώτο της πεζογράφημα με τον τίτλο Λευκότητα, βουτά με τόλμη στο βίωμα, στο τραύμα. Διαδρομές της παιδικής κι ενήλικης ζωής της, διαδρομές του χτες και του σήμερα διασταυρώνονται με τα μονοπάτια του Υμηττού, τα μονοπάτια της ποίησης και του ονείρου. Σε ένα παιγνίδι της γραφής, η συγγραφέας επιλέγει κομμάτια του παζλ και μας παρασύρει στην αγωνιώδη και καθόλα ειλικρινή προσπάθειά της να ξεδιαλύνει το μυστήριο του «παιχνιδιού με το σπάγκο», να ξεμπλέξει το κουβάρι των ρόλων της ζωής της, να πετάξει από πάνω της το «μαύρο ρούχο» του πένθους και των «πρέπει»… Να υπερβεί το «αδύνατο» και το φόβο των λευκών σελίδων. Στην αναζήτηση νέας γυναικείας ταυτότητας συναντά ξανά την ιστορία της. Αντιμετωπίζοντας κατάματα τη λευκότητα που την παγιδεύει από παιδί, θα καταφέρει άραγε να βγει στο μπλε της θάλασσας;…

Αφηγήσεις, 24 γράμματα, 2022, 100 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα