Μαρία Αθ. Ορφανίδου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Αθ. Ορφανίδου ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ως παιδοψυχολόγος.
Έχει σπουδάσει Ψυχολογία, και Μαθηματικά και ειδικεύθηκε στην Παι-γνιοθεραπεία. Τα ταξίδια της ψυχής και ο μαγικός κόσμος των παιδιών μαζί με τις πραγματικές δυσκολίες της ζωής, βρήκαν διέξοδο στη δημιουργία ιστοριών που χρησιμοποιεί στο παιχνίδι με τα παιδιά. Πιστεύει ότι πολύτιμη παρακαταθήκη στη ζωή του ανθρώπου είναι οι «συναντήσεις» του με τους άλλους ανθρώπους. Αυτές μοιράζεται με τις ιστορίες της.
Δοκίμια-Μελέτες-Συμβουλευτική
Για να ‘ρθει πάλι η χαρά (2021), Εκδόσεις Φυλάτος

Για να ‘ρθει πάλι η χαρά – Μαρία Αθ. Ορφανίδου

Για να ‘ρθειιστορίες
για να αντιμετωπίσουμε
δύσκολες στιγμές μας

Το κλαδί που ήθελε
να βγάλει ρίζες

Το μάλλινο γάντι
του χιονιά

Το γράμμα από τους
γονείς σου


Οι λέξεις κάνουν ιστορίες. Οι ιστορίες είναι αφηγήσεις μικρών και μεγάλων στιγμών στη ζωή ενός ανθρώπου. Οι ιστορίες μαθαίνουν, προβληματίζουν, δίνουν ερεθίσματα για σκέψη και μερικές φορές οδηγούν στη μίμηση.
Τρεις ιστορίες μιλούν για τη θέληση της ανταπόκρισης στην αγάπη κάποιου άλλου, τη σημασία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων, αλλά και τη σιγουριά ότι όποια και αν είναι η δυσκολία το παιδί είναι επιθυμητό και αγαπητό άνευ όρων από τους γονείς του.
Οι ιστορίες είναι αυτοτελείς. Ακολουθούν δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί μαζί με τον γονέα / κηδεμόνα να αναγνωρίσουν και να επικυρώσουν συναισθήματα και σκέψεις του παιδιού. Ο εσωτερικός κόσμος του παιδιού εξωτερικεύεται μ’ έναν απλό τρόπο.
Μπορούν να διαβαστούν ξανά και ξανά, κάθε φορά που μία δυσκολία φέρνει την αναστάτωση στη ζωή του παιδιού. Για να ‘ρθει πάλι η χαρά…

Εικονογράφηση: Μαρία Παπαδοπούλου

Συμβουλευτική, Γονείς και παιδιά, Εκδόσεις Φυλάτος, 2021, 50 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος