Μαρία Αθανασοπούλου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα, όπου και μεγάλωσε.
Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πολιτικό Τμήμα, τις οποίες δεν ολοκλήρωσε γιατί η γέννηση της κόρης της τής απορρόφησε τον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο της. Υπήρξε δικηγόρος Αθηνών και εργάστηκε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, και κατοικεί στην Αθήνα. Ασχολείται με το γράψιμο πάρα πολλά χρόνια.
Μυθιστορήματα
Ταξίδι εκλογών (2015), Εκδόσεις Γκοβόστη
Σαν μυθιστόρημα (2016), Εκδόσεις Γκοβόστη

Διηγήματα
Ιβάν… όπως Γιάννης… (2017), Εκδόσεις Γκοβόστη
Το μπουκαλάκι και άλλα 17 διηγήματα και αφηγήματα (2022), Εκδόσεις Γκοβόστη

Αφηγήσεις
Το μαγικό δώρο (2018), Εκδόσεις Γκοβόστη

Ποίηση
Ποιήματα από το 2016 στο 1990 (2017), Εκδόσεις Γκοβόστη
Έτσι, όπως έρχονται… (2018), Εκδόσεις Γκοβόστη

Θεατρικά έργα
5 + 1 (2021), Εκδόσεις Γκοβόστη

Δοκίμια-Μελέτες
Συνομιλώντας με τους Αλμπέρτο Καέιρο και Φερνάντο Πεσσόα (2015), Εκδόσεις Γκοβόστη
Δημοκρατία, βία και εξουσία (2019), Εκδόσεις Γκοβόστη

Το μπουκαλάκι – Μαρία Αθανασοπούλου

Το μπουκαλάκικαι άλλα 17 διηγήματα και αφηγήματα


Ακολουθώντας μία κυκλική διαδρομή οι ήρωες της παρούσας συλλογής διηγημάτων διατρέχουν κάμποσες δεκαετίες με αφετηρία εκείνη του ’60 στην «αυλή», κινούνται στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων από το 2010 και μετά, διασχίζουν τις μέρες της μάχης με τον αόρατο εχθρό που άλλαξε τις σταθερές μας όπως περιγράφονται στο «μπουκαλάκι» και στον «περίπατο» και καταλήγουν, με αφορμή τα πενήντα πέντε χρόνια από την Απριλιανή Χούντα των Συνταγματαρχών, επιστρέφοντας στην αφετηρία της διαδρομής τους με τις «Μνήμες Πολυτεχνείου».

Ο συνεκτικός ιστός ανάμεσά τους είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης που, δυστυχώς, συνοδεύτηκε από τη σταδιακή έκπτωση των αξιών και των προτεραιοτήτων μας έτσι ώστε από το «όνειρο του Αναστάση» να φτάσουμε στο «ερώτημα» και στην «απάντηση» που υπαγόρευσαν το «Ένα ιδιαίτερο ταξίδι» και τον «Απολογισμό».

Διηγήματα, Αφηγήματα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2022, 112 σελ.

5 + 1 – Μαρία Αθανασοπούλου

5 + 1Θέατρο


Ο κύκλος της ζωής, η υπαρξιακή αγωνία μέσα από τη ματιά ενός εξάχρονου κοριτσιού όταν αντικρίζει ένα νεκρό περιστέρι στα «Μολύβια της ψυχής», ο έρωτας ο μεγάλος, ο μοναδικός και τα διλήμματα στην «Επιστροφή», η συγγνώμη και η συγχώρεση, η φθορά και το αδιέξοδο των σχέσεων στη «Συγγνώμη», η απώλεια που ξεκλειδώνει το αμπάρι των αντοχών αποκαλύπτοντας τις πραγματικές διαστάσεις των δεινών που μας βρίσκουν στο «Μάθημα» και ο πόλεμος στην «Ταινία» αποτελούν τους πρωταγωνιστές στα πέντε μονόπρακτα.

Η τρομοκρατία στην όποια μορφή της, οι πόλεμοι που γεννάει, οι απόψεις και η διαφορετική οπτική γωνία θέασης των πραγμάτων και βέβαια η αληθινή φιλία που δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα και το εύφορο έδαφος για το ξεδίπλωμά τους, καθώς επίσης και ένα οριακό γεγονός που ανατρέπει τα δεδομένα πρωταγωνιστούν στο θεατρικό έργο σε πέντε πράξεις «Ένας καφές».

Θεατρικό, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2021, 168 σελ.

Δημοκρατία, βία και εξουσία – Μαρία Αθανασοπούλου
“Η αυτοκρατορία που βασίζεται στη γνώμη και στη φαντασία βασιλεύει για λίγο καιρό και αυτή η αυτοκρατορία είναι μειλίχια και επιεικής. Η αυτοκρατορία της βίας βασιλεύει πάντα! Έτσι η γνώμη είναι κάτι σαν βασίλισσα του κόσμου, όμως η βία είναι ο τύραννός του”.
Πασκάλ
Σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, σε μία ζωή καρικατούρα αυτής που θα έπρεπε να βιώνουμε, φυλακισμένοι μέσα στα τετελεσμένα γεγονότα που έχουν επιβληθεί ενόσω εμείς είχαμε περιπέσει σε λήθαργο εξακολουθώντας να ονειροπολούμε μέσα σε μία οργάνωση, μέσα σε μία οικονομία που δεν λειτουργεί πια και φαίνονται όσα συμβαίνουν αναπόφευκτα και βαθιά ριζωμένα, πώς λειτουργούν και συμπλέκονται οι τρεις αυτοί πολιτικοί όροι;
Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας;

Δοκίμιο, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2019, 64 σελ.

Έτσι, όπως έρχονται… – Μαρία Αθανασοπούλου
Η καταιγιστικά σκληρή πραγματικότητα που επιμένει, που κάποιες φορές εκτοπίζει ακόμη και την ανθρώπινη φαντασία, οι απώλειες, οι απουσίες, οι οφειλές στους μεγάλους μας, οι χαμένες αξίες, η διαβρωτική μέσα στην ερημία του πλήθους μοναξιά, η αγάπη και ο έρωτας αποτελούν το έναυσμα αυτής της ποιητικής συλλογής, έτσι όπως έρχονται, έτσι όπως εγγράφονται και κυοφορούνται μέσα μου.
Και πάλι ζητούμενο τα αυτονόητα,τα απλά και καθημερινά, μα τόσο αναγκαία για το σύντομο, μέχρι να γίνουμε αστερόσκονη, πέρασμά μας απ’ αυτόν τον πλανήτη.

Ποίηση, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2018, 100 σελ.

Το μαγικό δώρο – Μαρία Αθανασοπούλου
Πόσο εύκολο είναι να μιλήσει κανείς γι’ αυτά που τον έχουνε σφραγίσει, γι’ αυτά που αλλάξανε τη ροή της ζωής του;
Θα προσφέρει κάτι αυτό το εγχείρημα; Μέσα από ποιες διεργασίες και με ποιες εμπειρίες ανακαλύπτει κανείς την Ιθάκη;

Αφηγήσεις, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2018, 64 σελ.

Ποιήματα από το 2016 στο 1990 – Μαρία Αθανασοπούλου
Ζητούμενο τα απλά, τα καθημερινά, όλα όσα στους καιρούς μας έχουν πάψει να θεωρούνται αυτονόητα και αναγκαία για το σύντομο ανθρώπινο ταξίδι.
Οι χαμένες αξίες, η απώλεια σε όλες της τις εκφάνσεις, και η καταιγιστική σύγχρονη πραγματικότητα αποτελούν τις σπίθες αυτής της ποιητικής προσέγγισης έτσι όπως την αποτυπώνει η κλεψύδρα του χρόνου.
Ζητούμενο τα απλά, τα καθημερινά, όλα όσα στους καιρούς μας έχουν πάψει να θεωρούνται αυτονόητα και αναγκαία για το σύντομο ανθρώπινο ταξίδι.

Ποίηση, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2017, 48 σελ.

Ιβάν… όπως Γιάννης… – Μαρία Αθανασοπούλου

και άλλα ασύνδετα διηγήματα


Η ζωή του Ιβάν αρχίζει ευοίωνα, με τις καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές.΄Ενα απρόβλεπτο γεγονός την ανατρέπει ολοκληρωτικά και ξαφνικά βρίσκεται στο πουθενά.
Από τη φύση του προικισμένος με την ικανότητα να αφήνει πίσω του οτιδήποτε τον αρρωσταίνει, με επιμονή και πείσμα, προσηλωμένος στις σταθερές διαχρονικές αξίες, βρίσκει και πάλι τη χαρά της ζωής.

Διηγήματα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2017, 64 σελ.

Σαν μυθιστόρημα – Μαρία Αθανασοπούλου
Το οδοιπορικό ενός νέου που αψηφώντας τα σίγουρα και ασφαλή κυνηγάει με πάθος το όνειρο και τις προσδοκίες του. Είναι οι επιλογές του που καθόρισαν την πορεία του; Οι αστάθμητοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο, επηρέασαν τη ζωή και την υγεία του ; Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι αντανάκλαση και αποτέλεσμα της πραγματικότητας που βιώνουμε; Ένα κοινωνικοπολιτικό σύστημα που γεννάει ανισότητες, που αλέθει όνειρα και ελπίδες, ένα σύστημα που νοσεί μπορεί να δώσει τη λύση;

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2016, 192 σελ.

Ταξίδι εκλογών – Μαρία Αθανασοπούλου
Ένα μικρό κορίτσι και μία ηλικιωμένη γυναίκα, που οι συγκυρίες της ζωής τις έφεραν πολύ κοντά, βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη και σιγά σιγά, λιθαράκι λιθαράκι, κρίκο με κρίκο χτίζεται ανάμεσά τους μία ακατάλυτη σχέση. Μία σχέση που ίσως να νικάει ακόμη και τον θάνατο.
Πώς αλλιώς να εξηγήσει η Μαργαρίτα αυτό το δώρο που της επιφύλαξε η τύχη έτσι όπως το αντίκρισε μέσα από τις αναρτημένες καταστάσεις με τους διορισμούς των δικαστικών αντιπροσώπων στο Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας;
Ένα ταξίδι αναψυχής στην παιδική της ηλικία, γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ’50, αποτέλεσε την αφετηρία γι’ αυτήν τη μεγάλη συναισθηματική προσέγγιση.
Ένα ταξίδι σε κάποια επαρχιακή κωμόπολη, σε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από τη σημερινή και σε μία χρονική περίοδο που οι πολιτικοκοινωνικές εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες, καταιγιστικές και, σε μερικά σημεία τους, σκοτεινές.
Όλα αυτά γέννησαν μέσα της την αμφισβήτηση και της έδωσαν τα στοιχεία και τα ερεθίσματα για να καλλιεργήσει τη δική της ματιά στον κόσμο.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2015, 160 σελ.

Συνομιλώντας με τους Αλμπέρτο Καέιρο και Φερνάντο Πεσσόα – Μαρία Αθανασοπούλου
Η πρώτη επαφή μου με τον “Φύλακα των κοπαδιών” του Φερνάντο Πεσσόα υπήρξε αποκαλυπτική. Όπως και με άλλους μεγάλους και αγαπημένους, αισθάνθηκα ότι πρέπει να του πιστώσω κι άλλο χρόνο. Έτσι προέκυψε η δεύτερη επικοινωνία μου με αυτόν τον ύμνο στη Φύση, την άνοιξη του 2009. Αυτή η δεύτερη ανάγνωση αποδείχτηκε συγκλονιστική και γόνιμη, και έτσι γεννήθηκε αυτή η συνομιλία σαν κραυγή αγωνίας για όλα εκείνα που, επαναπροσδιορίζοντας το μέτρο της ζωής μας, οφείλουμε να κάνουμε, έστω και στο και πέντε, χωρίς καμία άλλη αργοπορία για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί, βλέποντας τούς εαυτούς μας όχι ως το όλον του σύμπαντος, αλλά ως μέρος του.

Δοκίμιο, Εκδόσεις Γκοβόστη, 2015, 80 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Γκοβόστη

Please wait...