Μαρία Αυγερινού

Μαρία Αυγερινού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Αυγερινού, γεννήθηκε στην Αθήνα.
Στάση ζωής από τα νεανικά της χρόνια η Ποίηση. Ποιήματα της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο, σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Στα γράμματα εμφανίζεται το 2014 με τη συλλογή «Διφορούμενες Αλήθειες», εκδόσεις Εντύποις. Υπό έκδοση η νουβέλα «Αιωνιότητα» και η δεύτερη ποιητική συλλογή «Αδιέξοδη Αμφισβήτηση». Είναι μέλος του Ομίλου για την Ουνέσκο Τεχνών, Λόγου & Επιστημών και του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης.

Διφορούμενες αλήθειες – Μαρία Αυγερινού

Διφορούμενες αλήθειες


«Το παράθυρο του Τρελού»
Προοπτική δεν υπάρχει
ούτε ύπαρξη
ένα παράθυρο μόνο κι ένας τρελός
που κρύβεται να σωθεί
απ’ τον κόσμο, τις σκέψεις
την απελπισία μιας ελπίδας
ενισχύοντας την τρέλα
κομματιάζοντας τον αέρα
καταπίνοντας σύννεφα…

Διάβασα την ποιητική συλλογή «Διφορούμενες Αλήθειες» της Μαρίας Αυγερινού και παρασυρμένος από το ύφος και την τεχνική του λόγου της, άρχισα να γράφω με μια φρασεολογία ποιητικού ύφους, νιώθοντας πως είναι φορές που τα δυνατά λόγια γίνονται ανάσες και σκεπάζουν όνειρα με απαλά σεντόνια… Λόγια ποτάμια, φλέβες ιερές π’ ακροβατούν πάνω σε έννοιες δυνατές, ικανές ν’ απογυμνώνουν αισθήσεις και παθιασμένες ανάγκες. Να μεταλλάσσουν στοχασμούς μέσα από λεκτικές εκρήξεις. Σκίζοντας Τοίχους χαράσσοντας σημάδια σε κορμιά με Σιωπή και Θλίψη. Σκέψεις ουσιαστικές όσο και με Διφορούμενες Αλήθειες, ακουμπούν σαν αφή στο χαρτί κάθε τους σημασία. Αφήνουν αποτυπώματα ψυχής βολτάροντας ανέμελα σε δρόμους πολυσύχναστους, θέλοντας να κερδίσουν τον άχρονο χρόνο μέσα στην Αιωνιότητα… Λέξεις μοναχικές, συνειρμικές, δοσμένες με τρόπο προσωπικό, εσωτερικά καταγγελτικό, φαντάζουν εαυτούς ως άλλα είδωλα μέσα στον καθρέφτη… Λέξεις γυμνές από περιττούς στόμφους, ανοίγουν μπροστά μας δρόμους γεμάτους αλήθεια και έμπυρη γνώση.
Αυτή είναι η δυναμική της γραφής της Μαρίας Αυγερινού εμπνευσμένη, στοχαστική, πνευματική. Ευαίσθητος και συνάμα σκληρός λόγος, αινιγματικός, κάνοντας τον αναγνώστη να σκεφτεί, να ψάξει τις απαντήσεις σαν μέσα από κώδικες που χρειάζονται την αντίληψη σε εγρήγορση για ν’ αποκρυπτογραφηθούν. Αυτά και πολλά άλλα στοιχεία θα βρείτε διαβάζοντας τα ποιήματα της.
Αξιέπαινη ετούτη η πρώτη της κατάθεση στα ελληνικά γράμματα, καθώς η φωνή της ηχεί με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντι στην «ποίηση».
Στον αέναο κύκλο του απέραντου λυκόφωτος, περιμένουν οι σιωπές να τις σπάσεις, Μαρία Αυγερινού, με τις εμπνευσμένες λέξεις σου, στη συνέχεια της πορείας σου. Συγχαρητήρια.
Δημήτρης Βαρβαρήγος

Ποίηση, Εντύποις, 2014, 80 σελ.

Ποίηση
Διφορούμενες αλήθειες (2014), Εντύποις

Πηγές: Biblionet, Εντύποις