Μαρία Κοντού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Κοντού γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Φιλοθέη, σε μια οικογένεια που διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς τόσο με την Ελλάδα όσο και με τις ΗΠΑ, αφού ο Ελληνοαμερικανός πατέρας της είχε υψηλό πόστο στην αμερικανική πρεσβεία. Η ίδια γαλουχήθηκε με την αξία του «ευ αγωνίζεσθαι» καθότι είναι εγγονή του Στυλιανού Κυριακίδη, του θρυλικού δρομέα μεγάλων αποστάσεων που έγινε γνωστός όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στον Μαραθώνιο της Βοστόνης το 1946. Η νίκη του Κυριακίδη τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία συνέβαλε στην οικονομική ενίσχυση της καθημαγμένης μετά τον πόλεμο Ελλάδας, μετατρέποντάς τον σε αθλητή-σύμβολο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Walt Disney σκέφτεται να κάνει τη ζωή του ταινία.
Φοίτησε στο Αρσάκειο και τα Ανάβρυτα, ενώ σπούδασε οικονομικά στο Deree. Μέσα σε λίγα χρόνια το real estate γραφείο της στην Αθήνα έγινε ένα από τα πιο δυνατά στον χώρο. Ετσι, αποφάσισε να αναζητήσει μια υψηλότερη κορυφή στη δεύτερη πατρίδα της, την Αμερική.
Η TTR Sotheby’s International Realty έχει διαχειριστεί μερικές από τις ωραιότερες επαύλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για πραγματικά μυθικά σπίτια, η αγοραπωλησία των οποίων έχει αποτελέσει θέμα στα διεθνή media. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πώληση της πατρικής κατοικίας της Τζάκι Κένεντι, αλλά και η αγορά οικίας από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Amazon, Τζεφ Μπέζος, σε ένα από τα πιο προνομιούχα κτίρια της Νέας Υόρκης. Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Λος Αντζελες, Νεβάδα και Λας Βέγκας προσελκύουν αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτή την εποχή συνεργάζεται με το γραφείο Sotheby’s του Μπέβερλι Χιλς για την πώληση μιας από τις ωραιότερες κατοικίες της Σάντα Μόνικα, η οποία βρίσκεται μια ανάσα από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η καθημερινότητά της είναι μοιρασμένη ανάμεσα στις δύο κόρες της και τη δουλειά της.
Πηγή: ProtoThema.gr
Παιδκή λογοτεχνία
Στέλιος Κυριακίδης (2021), Εκδόσεις Καστανιώτη
Στέλιος Κυριακίδης (2014), Εκδόσεις Πατάκη

Στέλιος Κυριακίδης – Μαρία Κοντού

Στέλιος ΚυριακίδηςΟ άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό


20 Απριλίου 1946: Στον διάσημο Μαραθώνιο της Βοστώνης νικητής ανακηρύσσεται ο Στέλιος Κυριακίδης, ο πρώτος Έλληνας που θριάμβευσε σε αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός.

Στη χώρα του, που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της μετά από τον Πόλεμο, οι Έλληνες πανηγυρίζουν. Μετά τον αγώνα, ο Κυριακίδης μένει για άλλον ένα μήνα στην Αμερική, συγκεντρώνοντας οικονομική βοήθεια για τους συμπατριώτες του, βοήθεια που θα μείνει στην Ιστορία ως “Πακέτο Κυριακίδη”.

Από την Κύπρο στην Ελλάδα κι από την Αθήνα στη Βοστώνη, αυτή είναι η ζωή του μεγάλου αθλητή που ενέπνευσε γενιές και γενιές αθλητών. Του ανθρώπου που με επιμονή, υπομονή και ήθος έδωσε περηφάνια σε έναν ολόκληρο λαό.

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδκή λογοτεχνία, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021, 40 σελ.

Στέλιος Κυριακίδης – Μαρία Κοντού

Στέλιος ΚυριακίδηςΟ άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό


Στέλιος Κυριακίδης, ο μεγάλος ‘Ελληνας μαραθωνοδρόμος που συνέδεσε το όνομά του με την αγάπη για τον αθλητισμό και με την αξία της προσφοράς, ξεπερνώντας τον εαυτό του και πετυχαίνοντας το ακατόρθωτο!
Αθλητής με σημαντικές διακρίσεις στις μεγάλες αποστάσεις πριν από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το 1946 πουλά τα υπάρχοντά του για να μπορέσει να αγωνιστεί στον διεθνή μαραθώνιο της Βοστόνης. Εκεί, αδύναμος και υποσιτισμένος, και παρά τις έντονες αντιρρήσεις των γιατρών, αγωνίζεται απέναντι στους σπουδαιότερους αθλητές της εποχής, πετυχαίνοντας να χαρίσει στη βασανισμένη πατρίδα του τη χαρά της νίκης αλλά και να τραβήξει την προσοχή ολόκληρου του κόσμου πάνω στο μεγάλο δράμα της.
Η ανθρωπιστική βοήθεια και τα χρήματα που συγκεντρώνει μετά τη νίκη του από τους ομογενείς της Αμερικής, το περίφημο «πακέτο Κυριακίδη», χαρίζουν ανακούφιση στην Ελλάδα της μετακατοχικής περιόδου, ενώ ο ίδιος τιμάται ωε εθνικός ήρωας για την ανεκτίμητη προσφορά του στην πατρίδα.
Ένα βιβλίο γραμμένο από την εγγονή του Στέλιου Κυριακίδη, Μαρία Κοντού, σε συνεργασία με τον εικονογράφο Γιώργο Σγουρό.

Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός

Παιδκή λογοτεχνία, Εκδόσεις Πατάκη, 2014, 36 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Πατάκη, Εκδόσεις Καστανιώτη