Μαρία Γ. Λουκάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Λουκάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και ζει στον Πειραιά με τον πολυαγαπημένο της σύζυγο. Με σύμμαχο την ίδια τη ζωή, εμπνέεται και γράφει απ’ τα δεκάξι της, ποίηση και κείμενα πεζού λόγου. Είναι απόφοιτος γραμματειακής υποστήριξης και αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου & διακόσμησης. Τον Νοέμβριο του 2001, σε ηλικία 21 ετών, εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Ευαισθησίες Ψυχής» την όποια προωθεί η ίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς πρόκειται για αυτοέκδοση σε τυπογραφείο. Ποιήματα της συλλογής της μπήκαν στο πιάνο του αείμνηστου μουσουργού – μουσικολόγου Ιωσήφ Μπενάκη.

Κατά τη διάρκεια του λογοτεχνικού της ταξιδιού, έως και σήμερα, αρέσκεται να συμμετέχει σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποιητικού και πεζού λόγου. Δημιουργίες της υπάρχουν σε ανθολογίες και λογοτεχνικά περιοδικά ενώ έχουν γίνει αναφορές για το έργο της, σε στήλες πολιτισμού από κριτικούς – λογοτέχνες. Το 2004 συμμετείχε ως σύνεδρος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λογοτεχνίας “Ολυμπιάδα Γραμμάτων”, με διεθνείς συμμετοχές και με διοργανωτές τα λογοτεχνικά περιοδικά «Νέα Αριάδνη» και «Κελαινώ» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει συμμετάσχει στην 24-τομη εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας «Από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι σήμερα» των εκδόσεων Χάρη Πάτση, η οποία βρίσκεται σε διάφορες βιβλιοθήκες Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και τακτικό του ομίλου UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Τον Νοέμβριο του 2021 απέσπασε το Β’ βραβείο για το πρωτόλειο μονόπρακτο θεατρικό της, με τίτλο “Το Θεάρεστο Όχι” από το Πετρίδειο Ίδρυμα και τις Εκδόσεις «Ζωή και Τέχνη», στην Πάφο της Κύπρου το οποίο στο μέλλον ενδέχεται να ανέβει στη σκηνή.

Η μεγάλη αγάπη της για τα παιδιά την ωθεί να δοκιμάσει τη συγγραφή του πρώτου της παραμυθιού «Μια φρουτιέρα ζαβολιές» (με προηγούμενο τίτλο Τα Φρούτα) το οποίο και βραβεύτηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό ’20 -’21 από τις εκδόσεις «Ηλιαχτίδα». Στα διαδραστικά παιχνίδια που συνοδεύουν την παιδική αυτή ιστορία και προς χάριν των παιδιών, συστήνεται ως «Μαριλού» από το όνομα και το επώνυμό της. Αναμένονται το πρώτο της μυθιστόρημα, το επόμενό της παραμύθι, ένα μη λογοτεχνικό βιβλίο με κύριο θέμα τη διαχείριση του πένθους, μέσα από μια προσωπική βιωματική της εμπειρία, η δεύτερη ποιητική της συλλογή, καθώς και ένα κωμικό θεατρικό έργο σε συνεργασία με τον συγγραφέα – ποιητή και καλό της φίλο Αντώνη Θ. Κομίνη.
Παιδική λογοτεχνία
Μια Φρουτιέρα ζαβολιές (2022), Εκδόσεις Φυλάτος

Μια Φρουτιέρα ζαβολιές – Μαρία Γ. Λουκάκη

Μια Φρουτιέρα


Σε μια ξύλινη φρουτιέρα ενός πέτρινου σπιτιού, τα φρούτα ζουν ευτυχισμένα. Μα όταν έρχεται η Άνοιξη και αποφασίζουν να γιορτάσουν τον ερχομό της με ένα γλέντι, η γκρινιάρα φράουλα τους χαλάει τα σχέδια… Ξαφνικά αρχίζει ένας μεγάλος φρουτοκαυγάς. Όλα τα φρούτα παρόλο που αγαπιούνται, διαφωνούν, πεισμώνουν και θυμώνουν μεταξύ τους. Γιατί άραγε; Επειδή είναι διαφορετικά; Πειράζει που η μπανάνα είναι πιο ψηλή απ’ τον λωτό; Πειράζει που το αχλάδι είναι ευαίσθητο; Πειράζει που το μήλο φοβάται ή που το ακτινίδιο δεν είναι ολόκληρο; Ο σαματάς είναι μεγάλος, ο γείτονας ξυπνά νευριασμένος και κανείς δεν αφήνει σε ησυχία κανέναν! Ποιος έχει δίκιο τελικά; Θα καταφέρουν οι ήρωες της ιστορίας να χορέψουν τον χορό που περίμεναν με τόση λαχτάρα, και προτού δύσει ο ήλιος;

Εικονογράφηση: Γεωργία Καψάλη

Παιδική λογοτεχνία, Εκδόσεις Φυλάτος, 2022, 40 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Φυλάτος