Μαρία Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς

Ελληνες λογοτέχνες
«Γεννηµένη τον Αύγουστο του ‘87 και πιο συγκεκριµένα στις 16 Αυγούστου… την ίδια ακριβώς µέρα που χρόνια µετά έφερα την µονάκριβή µου κόρη στον κόσµο. Ενώ στις 15 Αυγούστου είναι γεννηµένος ο άντρας της ζωής µου. Έναν Αύγουστο, µου γεννήθηκε η ανάγκη να γράψω αυτό το βιβλίο. Το πρώτο µου βιβλίο!

Ο Αύγουστος λοιπόν είναι αναµφίβολα ο µήνας µου!

Μεγαλωµένη στο πιο όµορφο νησί, στην Κέρκυρα, είχα πάντα την ανάγκη να κάνω τον κόσµο πιο όµορφο είτε µε τα πινέλα µου, ανάγκη που µε οδήγησε σε σπουδές µακιγιάζ και αισθητικής, είτε µε τις λέξεις µου, ανάγκη που µε οδήγησε να αποτυπώνω στο χαρτί συχνά τις σκέψεις µου.

Τα χρόνια περνούν και θέλω να µπορώ να πω στην κόρη µου, όταν µεγαλώσει, πως δεν έµεινα ποτέ σιωπηλή και πάλεψα πολύ για να δικαιώµατα των ζώων.

Αγαπώ πολύ τα ζώα, τον σκύλο µου Ίµπρα, το ποδόσφαιρο και τον καφέ.

Εθισµένη στη µυρωδιά των βιβλίων και στα ταξίδια. Όσοι µε γνωρίζουν καλά λένε πως είµαι εκρηκτική, δοτική και ασυµβίβαστη…

Τυχερός αριθµός το 11. Υπάρχει λόγος!

Αν µε ρωτήσει κανείς ποια είναι η µεγαλύτερη αρετή στον κόσµο, θα απαντώ πάντα πως είναι η καλοσύνη.

Από φόβους δεν µε τροµάζει τίποτα περισσότερο από τα δάκρυα του παιδιού µου.

Ο,τι µου προκαλεί ρίγος, αδυνατώ να το περιγράψω µε λέξεις, ενώ µπορώ να το ζωγραφίσω!!!»
Μυθιστορήματα
Λίγο πριν φύγω (2020), Υδροπλάνο

Λίγο πριν φύγω – Μαρία-Γκεράλντα Ζύκα Νίκιτς
Πόσο μπορεί άραγε να αλλάξει η ζωή σου από Αύγουστο σε Αύγουστο; Και πόσα είναι όλα εκείνα που μπορείς να διδαχθείς από όλες εκείνες τις τυχαίες συμπτώσεις και συναντήσεις με ανθρώπους σταθμούς στη ζωή σου; Μια αυγουστιάτικη νύχτα ξεκίνησαν όλα… Η Ντάρια που έμοιαζε να έχει τη ζωή που ονειρευόταν, ο Στέφανος που αγωνιούσε να λύσει τα δικά του δεσμά, ένα παραλίγο ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη μια μυστηριώδης γιαγιά και ο σκύλος της, ήταν αρκετά για να ξεκινήσει να ξετυλίγεται μια περίεργη ιστορία. Γεμάτη θυσίες για την αγάπη, φιλίες που διατηρήθηκαν αναλλοίωτες στον χρόνο και κυρίως εκείνο το «θα είμαι δίπλα σου για πάντα» να ηχεί με θορυβώδη βήματα μέσα στο βιβλίο.

Αβίαστη και ρέουσα γραφή, απλή και κατανοητή, αλληλουχίες γεγονότων, εναλλαγές σκηνικών, πολύχρωμες εικόνες, ζωντανοί διάλογοι, ποδοσφαιρικές συζητήσεις, ταξίδια, πρόσωπα που μπλέκονται οι ζωές τους, λέξεις που γεννούν συναισθήματα και όλα μαζί σε ένα απρόσμενο συνταίριασμα να σκιαγραφούν πως η ευτυχία κρύβεται στα πιο απλά πράγματα δίπλα μας. Μέσα στις καρδιές ανθρώπων που ποτέ δεν μπορούμε να κρίνουμε πριν την τελική έκβαση της σχέσης μας μαζί τους. Αγάπη, προδοσία, απογοήτευση, αγωνία, φόβος, θυμός, συγχώρεση, συμφιλίωση, σεβασμός, συμπόνια, δικαίωση, καινούρια ζωή. Και ανάμεσα τους μηνύματα αγάπης και σεβασμού για όλα τα ζώα που είναι εδώμε μας και όχι για μας. Μέχρι πού μπορεί να φτάσει τελικά η αγάπη για έναν σκύλο που συνάντησες τυχαία εκείνον τον Αύγουστο;

Μυθιστόρημα, Υδροπλάνο, 2020, 274 σελ.

Πηγές: Biblionet, Υδροπλάνο