Μαρία Χασάπη-Σιδερά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Χασάπη-Σιδερά είναι εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην αγγλική γλώσσα, ωστόσο πάντα είχε μια μεγάλη αγάπη προς τη λογοτεχνία. Ξεκίνησε να γράφει ποιήματα και πεζά από την εποχή των σπουδών της στο Γυμνάσιο. Η πρώτη της δημοσίευση ήταν στην εφημερίδα “Μακεδονία” όταν ήταν 17 ετών. Συνέχισε και συνεχίζει με δημοσιεύσεις σε τοπικές εφημερίδες, το “Κύτταρο Ιερισσού”, περιοδικό της ιδιαίτερης πατρίδας της, και την εφημερίδα του κλαδικού οργάνου της εργασίας της (Palso). Το καλοκαίρι του 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Όσο πυκνά κι αν είναι τα σύννεφα…” και τον επόμενο χρόνο κυκλοφόρησε η δεύτερη του έκδοση από τις εκδόσεις “Μαχητής”. Το 2014 παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής που διοργανώνει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παιονίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, και συμμετείχε σε ομαδική έκδοση ανθολογίας διηγημάτων από τις εκδόσεις “Ενδυμίων”. Τον Φεβρουάριο του 2016 ολοκλήρωσε τον κύκλο σεμιναρίων του ίδιου Πανεπιστημίου με θέμα το παραμύθι, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η ομαδική έκδοση παραμυθιών υπό την αιγίδα του Συλλόγου Επιστημόνων Κεντρικής Μακεδονίας “Αριστοτέλης”. Το 2016 το διήγημά της με τίτλο “Κοτζά Τσινάρ” διακρίθηκε και συμπεριελήφθη στην έκδοση των εκδόσεων “iWrite” με τίτλο “Κιλκίς – Ιστορίες του τόπου μας”. Το ίδιο έτος βραβεύτηκε στον 35ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό διηγήματος που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, της οποίας είναι μέλος, με το διήγημά της “Σε μιαν άλλη πατρίδα”. Από το 2014 έχει παρουσιάσει το βιβλίο της στην ιδιαίτερη πατρίδα της, στον τόπο διαμονής της, σε φιλολογικά βραδινά στη Θεσσαλονίκη, στο ετήσιο συνέδριο του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Β. Ελλάδας στο “Μακεδονία Παλλάς” και στα Βιβλιοπωλεία “Ιανός”.
Γραπτά της μπορεί να βρει κανείς στο ιστολόγιο της Εικόνες και Σκέψεις και στην ομάδα της στο facebook Μαρία Χασάπη-Σιδερά.
Μυθιστορήματα
Όσο πυκνά κι αν είναι τα σύννεφα της αγάπης (2014), Δυάς Εκδοτική
Όσο πυκνά κι αν είν’ τα σύννεφα (2015), Χασάπη-Σιδερά Μαρία
Η αγάπη είναι κλικ; (2019), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Παιδική λογοτεχνία
Τα ξεχωριστά δώρα του Άι Βασίλη (2020), Ινφογνώμων Εκδόσεις

Συλλογικά έργα
Ιστορίες του τόπου μας: Κιλκίς (2016), Εκδόσεις iWrite.gr

Τα ξεχωριστά δώρα του Άι Βασίλη – Μαρία Χασάπη-Σιδερά

Τα ξεχωριστά δώρα


Τι θα μοιράσει ο Άι Βασίλης αυτήν τη χρονιά;
Πώς κατέληξε σ’ αυτήν την απόφαση;
Τι καλό θα μας φέρει η απόφαση αυτή;

Η συγγραφέας αποφασίζει να βγάλει τον Άι Βασίλη από τη δύσκολη θέση όπου τον έχει φέρει η σκληρή πραγματικότητα και του δίνει την ευκαιρία να βγει στην μεγάλη βόλτα της παραμονής, να επισκεφθεί τους ανθρώπους σε όλη τη Γη, αλλά όχι μόνος του… Του δίνει την ευκαιρία να μοιράσει αυτά ακριβώς που χρειάζεται η ανθρωπότητα. Τι μοίρασε θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας το παραμύθι μας.

Ένα παραμύθι για όλα τα παιδιά κι τους μεγάλους.

Εικονογράφος: Χρύσα Πολύζου

Παιδική λογοτεχνία, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2020, 26 σελ.

Η αγάπη είναι κλικ; – Μαρία Χασάπη-Σιδερά
Άραγε η αγάπη είναι κλικ; Ένα κλικ που κάνει η καρδιά; Ένα κλικ σαν ανοιγοκλείσιμο ματιού; Μήπως ένα κλικ του υπολογιστή; Ποιος ξέρει; Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί και τίποτα απ’ όλα αυτά… Για τη Ρωξάνη της ιστορίας μας τι ήταν η αγάπη τελικά;

Ο αναγνώστης αυτού του μυθιστορήματος θα βρεθεί σε μια πραγματικότητα που ονειρικά θα τον ταξιδέψει, μέσα από άπειρα κλικ, σ’ έναν κόσμο που αναζητά τη χαρά, παλινδρομεί, χαίρεται και λυπάται, χαμογελά και κλαίει, πονά και αναπολεί ανάμεσα σε χρώματα ανθρώπων, φυλές και απόψεις, φοβίες και αναστολές, για να ανακαλύψει στο τέλος πως τα κλικ της αγάπης δεν χάνονται στο πέρασμα του χρόνου, παρά μόνον όταν το συναίσθημα δεν είναι αληθινό.

Μυθιστόρημα, Ινφογνώμων Εκδόσεις, 2019, 239 σελ.

Όσο πυκνά κι αν είν’ τα σύννεφα – Μαρία Χασάπη-Σιδερά
Η Αφροδίτη έχει εγκαταλείψει τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή για να παντρευτεί τον μεγάλο της έρωτα, τον Άλκη Πετροπουλέα, δικηγόρο και γόνο μεγάλης και πλούσιας οικογένειας της Αθήνας.
Μετά από οχτώ χρόνια δυστυχισμένου γάμου ανακαλύπτει πως ο άντρας της εκτός των άλλων την απατάει κιόλας….
Ένας ξυλοδαρμός… και έρχεται η μεγάλη ανατροπή. Θα συναντηθεί με τον Άλκη μετά από έξι χρόνια…
Τι έχει συμβεί στη ζωή τους εν τω μεταξύ; Ποιός έχει χάσει και ποιός έχει κερδίσει; Η μοίρα φροντίζει τελικά για μας; Υπάρχει δικαιοσύνη;

Μυθιστόρημα, Χασάπη-Σιδερά Μαρία, 2015, 270 σελ.

Όσο πυκνά κι αν είναι τα σύννεφα της αγάπης – Μαρία Χασάπη-Σιδερά
Η Αφροδίτη έχει εγκαταλείψει τις σπουδές της στην Ιατρική Σχολή για να παντρευτεί τον μεγάλο της έρωτα, τον Άλκη Πετροπουλέα, δικηγόρο και γόνο μεγάλης και πλούσιας οικογένειας της Αθήνας.
Μέσα όμως σε αυτόν τον αποτυχημένο γάμο η Αφροδίτη «πνίγεται» καθημερινά βρισκόμενη προ αδιεξόδων. Μέσα όμως στη δυστυχία της αυτή θα ανακαλύψει παράλληλα πως εκείνος την απατά. Ένας ξυλοδαρμός και ένα διαζύγιο θα τους χωρίσει. Η μοίρα όμως θα τους φέρει πάλι αντιμέτωπους μετά από έξι χρόνια. Εκείνη με μια δική της οικογένεια κι εκείνος υγιής μετά από ένα ατύχημα που τον είχε καθηλώσει στην αναπηρική καρέκλα για δυο χρόνια αλλά ανεξάρτητος πια από την καταστροφική επιρροή του πατέρα του. H συνάντηση αυτή θα αναστατώσει την ζωή τους και τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν θα την ανατρέψουν και θα αποκαλύψουν πολλά μυστικά της…

Μυθιστόρημα, Δυάς Εκδοτική, 2014, 280 σελ.

Πηγές: Biblionet, Δυάς Εκδοτική, Εκδόσεις Μαχητής, Ινφογνώμων Εκδόσεις