Μαρία Χειλά

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Χειλά γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά και κατοικεί στον Κορυδαλλό.
Σπούδασε πληροφορική και εργάστηκε σε μηχανογραφικά κέντρα τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και της Δ/νσης πληροφορικής των ΕΛ.ΤΑ. από όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2010 συμπληρώνοντας 32 χρόνια εργασιακού βίου. Στα πλαίσια της δια βίου μάθησης εκτός των προγραμμάτων που αφορούσαν στην ειδίκευση της, παρακολούθησε επιτυχώς το πρόγραμμα “Ανάπτυξη Στελεχών Διοίκησης Επιχειρήσεων” του κέντρου ερευνών του Πανεπιστήμιου Πειραιά. Μετά την ολοκλήρωση του επαγγελματικού κύκλου, ένας νέος κύκλος άνοιξε κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Η ενασχόληση με τα εικαστικά καθώς επίσης και η συγγραφή έδωσαν την δυνατότητα της έκφρασης συσσωρευμένων ανησυχιών.
Η “Κόκκινη κορδέλα” αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη συγγραφική απόπειρα

Η κόκκινη κορδέλα – Μαρία Χειλά
H μάνα βλέπει το αίμα να τρέχει και φαντάζεται ότι τους ακολουθεί το αίμα του άντρα της. Το μυαλό δίνει μια, πηδάει και χάνεται στα ανταριασμένα νερά του λιμανιού. Το σώμα γονατισμένο στο πλακόστρωτο, τα πόδια βουτηγμένα στο αίμα… ακούει κλάμα μωρού, ψαχουλεύει ένα γύρω, ααα! αυτή τη γυναίκα κάπου την ξέρω, είναι η γυναίκα του Αβράμογλου, τί καλός γιατρός; Αλήθεια τι γυρεύει εδώ ξαπλωμένη στην παραλία χωρίς το κεφάλι της; Μα τι μανία και τούτη, τώρα τελευταία, όλα τα σώματα να αποχωρίζονται από τα κεφάλια τους;

29 Αυγούστου ’22 Βραδιάζει… σε μια παλιόβαρκα γεμάτη ανθρώπινα ερείπια, σαν τα ερείπια της πόλης που γεννήθηκε, αγάπησε και τώρα εγκαταλείπει με ένα ξένο μωρό στην αγκαλιά. Μπροστά η ξύλινη σκάλα του αμερικάνικου αντιτορπιλικού, πίσω φλόγες και στάχτες, μπροστά το άγνωστο μέλλον, πίσω το γλυκό παρελθόν, στα αυτιά οι τελευταίες λέξεις της μάνας, καλύτερα που σάλεψε, δεν αντέχεται τόσος πόνος. Ο αέρας μυρίζει καμένες ζωές και όνειρα. Οι παλιοί νεκροί σηκώθηκαν και φεύγουν απ’ τα μνήματα, φεύγουν να γλυτώσουν απ’ τους βανδάλους. Καλά ήταν τόσα χρόνια στην ησυχία τους. Και να τώρα που τρέχουν να μπερδευτούν με τους ζωντανούς και τους σκοτωμένους της προκυμαίας, να γενούν ένα κουβάρι όλοι μαζί και να πλέξουν το σάβανο της χαμένης πατρίδας με στάχτες, φλόγες και ολοφυρμούς.

Μια ματιά μονάχα πίσω… αντίο μάνα Ιωνία.

Μυθιστόρημα, ΑΩ Εκδόσεις, 2019, 200 σελ.

Μυθιστορήματα
Η κόκκινη κορδέλα (2019), ΑΩ Εκδόσεις

Πηγές: Biblionet, ΑΩ Εκδόσεις