Μαρία Χονδρού

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Χονδρού γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στη σχολή Σκηνοθεσίας Λυκούργου Σταυράκου. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αστρονομίας και δημιουργικής γραφής. Χόμπι της είναι η ανάγνωση και οι κατασκευές. Διακρίθηκε σε διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων ANIMA, με διήγημα που περιλαμβάνεται στη συλλογή «Σταγόνες του χειμώνα». Με άλλο διήγημα συμμετείχε στη συλλογή «Ιστορίες κάτω από το γκι» (Εκδ. Πολύτροπον, 2014). Τιμήθηκε με έπαινο για το παραμύθι της «Ο κόσμος των δράκων» στον τριακοστό τρίτο διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, για το έτος 2014. Επίσης, διακρίθηκε στον διαγωνισμό της VERAMAND LIMITED, με το διήγημά της «Θολή Πραγματικότητα» να περιλαμβάνεται σε συλλογή ηλεκτρονικής μορφής (2017). Τον Ιούνιο του 2017 εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό βιβλίο από τις εκδόσεις ANIMA, με τίτλο «Ο μαγικός κόσμος της Δριπαικόσας». Τον Μάρτιο του 2018 εκδόθηκε το δεύτερο προσωπικό της βιβλίο με τίτλο «Θαμμένες Μνήμες» (εκδ. ANIMA). Τον Οκτώβριο του 2020 εκδόθηκε το τρίτο προσωπικό της βιβλίο «Θολά πρόσωπα» από τις εκδόσεις Λυκόφως.
Μυθιστορήματα
Θαμμένες μνήμες (2018), Anima Εκδοτική
Θολά πρόσωπα (2020), Λυκόφως

Παιδική λογοτεχνία
Ο μαγικός κόσμος της Δριπαικόσας (2017), Anima Εκδοτική

Θολά πρόσωπα – Μαρία Χονδρού

Θολά πρόσωπα


Τα όνειρα της Μάρθας ζωντανεύουν όταν η εφτάχρονη Ίρις μπαίνει στη ζωή της. Έχει πια ένα παιδί που πάντα ποθούσε, μια οικογένεια όπως ακριβώς την είχε πλάσει στο μυαλό της, για την ίδια και τον σύντροφό της Γιάννη. Όμως, αγνόησε τις προειδοποιήσεις της αδελφής της, ότι η Ίρις μιλάει τις νύχτες μόνη της και την ημέρα σιωπά. Άλλωστε, η Μάρθα είχε το χάρισμα: μπορούσε να νιώσει τους άλλους χωρίς λόγια. Να αισθανθεί αυτά που δεν τολμούσαν να πουν, απλώς αγγίζοντάς τους. Μόνο που αυτήν τη φορά, το χάρισμα προκάλεσε παραισθήσεις. Έφερε εικόνες και πρόσωπα από το παρελθόν. Ο χρόνος άρχισε να τρέμει. Και τα πρόσωπα στη ζωή της θόλωσαν. Τίποτα δεν μοιάζει πια αληθινό.

Ή μήπως τελικά το μόνο πρόσωπο που θόλωσε ήταν το δικό της; Της ψυχής της;

Μυθιστόρημα, Λυκόφως, 2020, 260 σελ.

Θαμμένες μνήμες – Μαρία Χονδρού
Ποιοί είμαστε τελικά; Πόσα γνωρίζουμε για τη ζωή μας… για το εαυτό μας. Οι μνήμες μας τελικά είναι επιλεκτικές; Ορίζουν ζωές και χτίζουν συρματοπλέγματα ενάντια στο χρόνο; Σε όλα αυτά που ζήσαμε αλλά ποτέ δεν μάθαμε. Ή τελικά είναι όλα στημένα. Ένα ανόητο παιχνίδι με τον εαυτό μας. Μήπως τελικά τα σημάδια, αυτά που θεωρούμε κομμάτια διαίσθησης, πυγολαμπίδες στο σκοτάδι, τα έχουμε καρφώσει εμείς οι ίδιοι; Για να θυμηθούμε. Να θυμηθώ. Κανείς δεν με ρώτησε τι θέλω. Δε μου έδειξε τις επιλογές. Η ζωή σου. Η ζωή μου. Μάλλον δε χρειάστηκε καν.. δεν υπήρχε θέμα επιλογής. Η μοίρα ήταν ήδη κεντημένη. Δε ξέρω από ποιον. Δεν έχει σημασία. Το αποτέλεσμα θα ήταν ακριβώς το ίδιο.

Μυθιστόρημα, Anima Εκδοτική, 2018, 236 σελ.

Ο μαγικός κόσμος της Δριπαικόσας – Μαρία Χονδρού
Ονειρεύεσαι; Πιστεύεις στη μαγεία; Στα παραμύθια; Στις νεράιδες, στα ξωτικά, στους δράκους; Κάνεις με την φαντασία σου περίπλοκα σχήματα χαζεύοντας τα σύννεφα; Αν ναι, τότε μπορείς να βοηθήσεις. Ναι σίγουρα μπορείς. Γιατί αυτό το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου… σσς… μη το πεις δυνατά… είναι ένα μαγικό ταξίδι για να επιστρέψουμε ξανά στον κόσμο των παραμυθιών. Κράτα τα μάτια σου ανοιχτά μα και το μυαλό σου περισσότερο, γιατί η μαγεία κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Είσαι έτοιμος; Κλείσε τα μάτια σου για λίγο και ονειρέψου. Ακολούθησε προσεχτικά το Ζαχαρία, τον Άγγελο και όλα τα μυστήρια πλάσματα σε ένα μοναδικό ταξίδι γιατί ο τελευταίος δράκος πρέπει να σωθεί. Ακολούθησε τους στον κόσμο της Δριπαικόσας. Πρόσεξε μόνο, πρέπει να πιστεύεις αλλιώς όλα θα χαθούν. Να είσαι έτοιμος. Πιστεύεις; Τότε ναι, υπάρχει ελπίδα. Και μην ξεχνάς, η επιλογή είναι πάντα και μόνο δική σου.

Εικονογράφηση: Ηλιάννα Καλαδάμη

Παιδική λογοτεχνία, Anima Εκδοτική, 2017, 100 σελ.

Πηγές: Biblionet, Anima Εκδοτική, Λυκόφως