Μαρία Καλατζή

Ελληνες λογοτέχνες
H Μαρία Καλατζή γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μυτιλήνη και την Αστυπάλαια.
Είναι αγιογράφος και παράλληλα ασχολείται με την ποίηση και τη λογοτεχνία. Η πρώτη εμφάνισή της στην ελληνική πεζογραφία έγινε με το μυθιστόρημα “Δύναμη ψυχής” (2007).
Μυθιστορήματα
Δύναμη ψυχής (2007), Σιδέρη Μιχάλη
Το στοιχειωμένο αρχοντικό (2008), Σιδέρη Μιχάλη
Ο θησαυρός του νερού (2016), Εκδόσεις Ακακία
Η λίμνη με τις νεράιδες (2019), Εκδόσεις Πηγή

Η λίμνη με τις νεράιδες – Μαρία Καλατζή
Κατά την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, μια ομάδα νεράιδων περνά το μυστικό πέρασμα που ενώνει τον νεραϊδόκοσμο με τη λίμνη του βασιλείου των λωτανθών. Ο σκοπός τους είναι να μαζέψουν τα κόκκινα άνθη των λωτών για τη νεραϊδόσκονη και το φεγγαρόνερο, που αποτελεί πηγή δύναμης για τον κόσμο τους. Καθώς χορεύουν ανυποψίαστες, δέχονται επίθεση από την κακόβουλη Κλειώ, η οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις νεραϊδένιες δυνάμεις, για να αποκαταστήσει το παραμορφωμένο πρόσωπο της κόρης της. Η Νεφέλη και η Μελένια παγιδεύονται, ενώ η δασκάλα τους Ευρυδίκη μεταμορφώνεται σε βράχο.
Λίγο αργότερα, ο πρίγκιπας Φίλιππος συναντά στη λίμνη τη Νεφέλη, να κλαίει μπροστά στην πετρωμένη δασκάλα της. Συνειδητοποιεί πως είναι η άγνωστη κοπέλα που για ανεξήγητο λόγο έβλεπε στα όνειρά του και ανακαλύπτει πως είναι μια παγιδευμένη νεράιδα. Μαζί θα περάσουν μια παραμυθένια περιπέτεια για να ελευθερωθεί και να επιστρέψει στον νεραϊδόκοσμο.
Ένα μεγάλο μυστικό που καλύπτει το παλάτι θα θέσει σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή του πρίγκιπα. Αυτή τη φορά θα είναι η Νεφέλη που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο. Ένας χείμαρρος από αποκαλύψεις, συνωμοσίες και ίντριγκες μέσα στο παλάτι, θα φέρουν στην επιφάνεια μυστικά που θα ταράξουν συθέμελα τη ζωή του.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Πηγή, 2019, 370 σελ.

Ο θησαυρός του νερού – Μαρία Καλατζή
Στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, ένας βαριά άρρωστος άνδρας διαισθάνεται πως πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Η συνείδησή του είναι φορτωμένη από τύψεις για το λάθος που έκανε πριν είκοσι χρόνια. Θέλοντας να ελαφρώσει το βάρος της αμαρτίας του, κάνει μια τελευταία προσπάθεια να διορθώσει το σφάλμα του. Διανύει τις τελευταίες του στιγμές κι αυτή την ύστατη ώρα, ένα άγνωστο παιδί βρέθηκε κατά τύχη δίπλα του. Είναι το μοναδικό πρόσωπο που μπορεί να τον βοηθήσει και του αναθέτει μια αποστολή. Θεωρούσε καθήκον του να την εκτελέσει εκείνος, μα πλέον αδυνατούσε να κάνει το σωστό, αφού τον πρόλαβε η αρρώστια. Το μικρό αγόρι καλείται να βρει το μυστηριώδες νησί και να επιστρέψει τη θαυματουργή εικόνα τού Αγίου Γεωργίου, εκεί απ’ όπου έκανε το μοιραίο σφάλμα να την κλέψει. Η έρευνά του εξελίσσεται σε μεγάλη περιπέτεια και μια θαυματουργή παρέμβαση επηρεάζει την δύσκολη αναζήτηση. Ταυτόχρονα μια κτηματική διαμάχη θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Ο πόλεμος μεταξύ δύο συνιδιοκτητών, για την μοναδική πηγή νερού στο κτήμα τους, θα φέρει στην επιφάνεια ένα ένοχο μυστικό. Οι εξελίξεις καθορίζονται από απρόσμενα γεγονότα και σφραγίζονται από αποκαλύψεις που σπέρνει μεθοδικά το χέρι της μοίρας. Μια συναρπαστική ιστορία μυστηρίου πλεγμένη με το θαύμα και τη θρησκευτική συνείδηση.

Μυθιστόρημα, Εκδόσεις Ακακία, 2016, 294 σελ.

Το στοιχειωμένο αρχοντικό – Μαρία Καλατζή
Η Μάχη δε θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι η επιστροφή της στο αρχοντικό των θείων της στο Πήλιο θα σηματοδοτούσε την αρχή μιας απίστευτης περιπέτειας. Ξαφνικά βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δίνης εξωπραγματικών γεγονότων. Ανακαλύπτει πως το πνεύμα της δούκισσας που κατοικούσε στο δωμάτιό της πριν από εκατό χρόνια, είναι ακόμη παγιδευμένο εκεί. Η Μάχη καλείται να περάσει από δοκιμασίες και να λύσει μια σειρά γρίφων για να ελευθερώσει το πνεύμα. Ταυτόχρονα έρχεται αντιμέτωπη μ’ έναν επικίνδυνο εχθρό. Ποιος είναι άραγε ο φθονερός νους και γιατί η ζωή της Μάχης και της θείας της στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά του;
Μια παραμυθένια ιστορία, καλυμμένη από πέπλα μυστηρίου και δολοπλοκίες· μια συνεχής αναζήτηση
για έναν ανεκτίμητο θησαυρό. Γεγονότα θαμμένα στις ομιχλώδεις σκιές του παρελθόντος ζωντανεύουν ξανά χαρίζοντας στη Μάχη ανεπανάληπτες εμπειρίες πέρα από κάθε φαντασία.

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2008, 204 σελ.

Δύναμη ψυχής – Μαρία Καλατζή
Η Άννα, μια κοπέλα από την επαρχία, έρχεται στην Αθήνα λαχταρώντας να ζήσει όσα η ζωή στο παρελθόν τής αρνήθηκε. Η μοίρα όμως, της επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.
Η γνωριμία της με τον Πέτρο θα ανατρέψει τα πάντα. Κανείς και τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ευτυχία τους. Η ίδια η ζωή υποκλίνεται στη δύναμη της ψυχής τους.
Η ηρωίδα του κειμένου μάς υπενθυμίζει ότι κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του ένα μικρό θεό, που μπορεί να κάνει θαύματα…

Μυθιστόρημα, Σιδέρη Μιχάλη, 2007, 271 σελ.

Πηγές: Biblionet, Εκδόσεις Σιδέρη Μιχάλη, Εκδόσεις Ακακία, Εκδόσεις Πηγή