Μαρία Κανελλάκη

Ελληνες λογοτέχνες
Γέννημα Αθήνας, θρέμμα ηρωικής Μεγαλονήσου. Μεγάλωσε με αγάπη, κρητική διατροφή, Καζαντζάκη και μουσικές του Ξυλούρη, του Φουσταλιέρη & του Μουντάκη. Σπουδές στο χώρο της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων και εργασία στο χώρο της πληροφορικής. Είχε την τιμή να φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε ηλεκτρονικούς χώρους όπως: 24γράμματα, Βibliotheque, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Ιnner & στο ΑΝΕΜΟΛΟΓΙΟ του Γιώργου Ιατρίδη. Συμμετείχε στην έντυπη έκδοση: “Mια εικόνα……χίλιες λέξεις” (tovivlio.net-2016).
Συμμετείχε επίσης σε συλλογικές δουλειές στα e-books: “Το γραμμόφωνο”, “Μια ιστορία αγάπης | 15+1 bloggers”, “Ένας πίνακας… δυο ιστορίες: Αντανάκλαση – Παραμορφωτικός καθρέφτης” (Εκδόσεις: 24γράμματα), “25th hour project”, “Η Σοφίτα”, “Το μυστήριο του καφενείου”. Κείμενά της ερμηνεύτηκαν στη θεατρική παράσταση “DEADlivery boy”,της ομάδας εκπαιδευτικών: ΠΟΛΥΔΡΑΣΗ, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ιούλιος 2014).
Μυθιστορήματα
Βίοι αγρίων και αδέσποτων αγίων (2018), 24 γράμματα
Στα παπούτσια των άλλων (2020), 24 γράμματα

Αφηγήσεις
Ιστορίες της διπλανής κρίσης (2017), 24 γράμματα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
Χωρίς σύνορα με τα φτερά της τέχνης (2022), 24 γράμματα

Συλλογικά έργα
Μια ιστορία αγάπης (2014), OpenBook.gr
Λαθρόψυχοι (2018), 24 γράμματα
Πανδημία (2020), 24 γράμματα
Σκληρός Απρίλης, του 2020 μ.Χ. (2020), Ατέχνως

Χωρίς σύνορα με τα φτερά της τέχνης – Μαρία Κανελλάκη

Χωρίς σύνοραΠοίηση και ζωγραφική


Μια αφηγηματική περιπλάνηση στις πιο απόμακρες γειτονιές του κόσμου, με συνταξιδιώτες τη Ζωγραφική και τον Λόγο. Η διαδρομή μας ξεκινάει απ’ τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, διαπερνά τις Αιγυπτιακές Πύλες, για να καταλήξει στα γαλάζια νερά του Αιγαίου.
Κάθε ζωγραφικό έργο έχει να διηγηθεί και μια ιστορία. Απ’ αυτές που δεν χαρτογραφούνται και είναι οικείες σ’ όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία. Έχοντας πάντα στις αποσκευές μας τον σεβασμό και την κατανόηση τού κάθε πολιτισμού και με την πυξίδα μας κολλημένη σε σταθερό προσανατολισμό. Τον Άνθρωπο.

Εικονογράφηση: Ρόζα Φύτιζα

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, 24 γράμματα, 2022, 58 σελ.

Στα παπούτσια των άλλων – Μαρία Κανελλάκη
Ανατομικές ιστορίες παντός καιρού και εδάφους, σε ποικιλία δερμάτων και χρωμάτων, για όλες τις (χ)ώρες και για όλα τα πέλματα. Η νέα τάξη υποδημάτων θέλει έντονες αντιθέσεις και άτολμους βηματισμούς.
Σ’ αυτό το καλαπόδι κατασκευάστηκαν και οι ιστορίες του βιβλίου. Ψηλοτάκουνες γόβες για «φλατ» ήρωες και παπούτσια γδαρμένα για ανθρώπους-λουστρίνια. Ολοκαίνουργια μοντέλα, αλλά και παλιά παπούτσια-μνήμης, πολυφορεμένα βέβαια, αλλά και απελπιστικά διαχρονικά.
Το ταξίδι στα παπούτσια των άλλων, έχει τελικό προορισμό την ενσυναίσθηση. Με ενδιάμεση και απαραίτητη στάση την αυτογνωσία ή έστω την παραδοχή πως τα χνάρια που αφήνει η περπατησιά μας είναι αυτά που θα ακολουθήσουν οι επόμενοι περιπατητές της ζωής.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2020, 242 σελ.

Βίοι αγρίων και αδέσποτων αγίων – Μαρία Κανελλάκη
Ένα κοινό τάμα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, θα γίνει η αφορμή για να γνωριστούν. Η ιστορία τους εξελίσσεται χρονολογικά, με βάση το ορθόδοξο συναξάρι και τους βίους των επισήμων, αλλά και των αχαρτογράφητων αγίων. Η Μπέτυ κι ο Νέστορας θα ζήσουν συμπυκνωμένα σε μια χρονιά, όλα όσα είχαν αφήσει παρακαταθήκη στο παρελθόν για τους εαυτούς τους? τους στεναγμούς του έρωτα και τα αδιέξοδα της αγάπης. Ξεκινούν με λαχτάρα το στήσιμο της κοινής τους ζωής, για να διαπιστώσουν σύντομα όμως, πως είναι αλυσοδεμένοι στις υποχρεώσεις και στις φροντίδες των οικείων τους. Μια σειρά από πιεστικά διλήμματα κλονίζουν τις ισορροπίες στη σχέση τους, μέχρι τη μέρα που ένας δεκαπεντάχρονος μαθητής, μια μονογονεϊκή οικογένεια κι o διευθυντής του τοπικού γυμνασίου, θα φέρουν απρόβλεπτους οιωνούς? τώρα θα κληθούν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και ν’ αναλάβουν νέους ρόλους στη ζωή τους. Παλιές αμαρτίες και άγνωστες δυνάμεις που κρύβονται στον καθένα, θα βγουν στην επιφάνεια και θα καθορίσουν το μέλλον τους.
Με φόντο μια λινή πετσέτα που τυλίγει ευλαβικά το πρόσφορο και το ιερό δίπτυχο· χαρτάκια με ψυχές και ονόματα προσφιλών, συγχώρια και ικεσίες για υγεία και ψυχική δύναμη και μυρωδιές από μοσχολίβανο, αγιοκέρι και λεβάντες. Λίγα ψίχουλα απ’ το αντίδωρο μιας κυριακάτικης λειτουργίας, ξεχασμένα στην τσέπη ενός παλτού. Στο “Άξιον Εστί” μιας ιεροτελεστίας, θα αναμετρηθούν το σκοτάδι με τη ζωή κι ο πέτρινος φόβος με τις αφράτες ζύμες που υγραίνονται απ’ τα μητρικά δάκρυα.

Μυθιστόρημα, 24 γράμματα, 2018, 367 σελ.

Ιστορίες της διπλανής κρίσης – Μαρία Κανελλάκη

Μικρά (αντιασφυξιογόνα) αφηγήματα


Οι “Ιστορίες της διπλανής κρίσης” δεν είναι παρά μια προσωπική καταγραφή της “μνημονιακής” Ελλάδας, έτσι όπως έχει χαρτογραφηθεί ήδη στα κιτάπια της σύγχρονης ιστορίας. Άνθρωποι, συνάνθρωποι, υπάνθρωποι και απάνθρωποι, υπάλληλοι, ντελιβεράδες και μανατζαρέοι, παιδιά γερασμένα, γερασμένοι που νιώθουν παιδιά, ανήσυχες υπάρξεις και φιλήσυχες συνειδήσεις, γυναίκες και άντρες που τιμούν το ρόλο τους και ρόλοι που δεν βρήκαν ακόμα τους εκφραστές τους. Οι προσωπικοί μου ήρωες και αντι-ήρωες, κάτι άνθρωποι-διαμάντια που είχα την τύχη ν’ ανταμώσω, αλλά κι άνθρωποι-σαλιγκάρια, π’ αφήνουν μόνο λεκέδες στο πέρασμά τους… όλοι σε μια μεγάλη γειτονιά, που ξεδιπλώνεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Το λες και “Οδηγό Επιβίωσης”…

Αφηγήσεις, 24 γράμματα, 2017, 148 σελ.

Πηγές: Biblionet, 24 γράμματα

Please wait...