Μαρία Καντάνη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Καντάνη γεννήθηκε στο Αγρίνιο.
Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών το διάστημα 2015-2019. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του προγράμματος Δημόσια Ιστορία στο ΕΑΠ. Από μικρή αναζητούσε αφορμές να ξεχυθεί στο δημιουργικό κόσμο του γραπτού ξεκινώντας με μικρά, συμβολικά ποιήματα. Συμμετείχε σε εφηβικούς διαγωνισμούς απ’ όπου απέσπασε το Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο σύνθεσης τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνοαμερικανικό Κολλέγιο Ψυχικού με θέμα τον Παπαδιαμάντη. Στα φοιτητικά της χρόνια αρθρογραφούσε περιστασιακά σε τοπικές εφημερίδες και σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά δοκίμια, άρθρα, ποιήματα και διηγήματα. Το 2016 το ποίημα «Χρυσάνθεμα» απέσπασε Τιμητική Διάκριση σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης, Πνοές του Λόγου που πραγματοποιήθηκε στην Πετρούπολη. Λατρεύει τη μουσική και ειδικότερα το κλασικό τραγούδι, που αποτελεί αντικείμενο σπουδής της τα τελευταία χρόνια με πολλές συμμετοχές σε μουσικές εκδηλώσεις.
Ποίηση
Κέρινα ομοιώματα (2020), Συμπαντικές Διαδρομές

Κέρινα ομοιώματα – Μαρία Καντάνη
Δε γράφουμε για να μας διαβάζουν! Είναι ότι πιο ανούσιο και ανώφελο… Γράφουμε για αφύπνιση και επαγρύπνηση!

Οι ποιητές ένα χρέος έχουν, να γίνονται έμπνευση στους αγώνες ενάντια στην τυραννία. Είναι η φυσική τους θέση να σταθούν πρώτοι μπροστά στο κτήνος με στίχο και με σώμα.

Ίριδα Μελάνη

Ως μια αδέσμευτη ψυχή, τα Κέρνα Ομοιώματα έρχονται να δώσουν στον αναγνώστη κάποιες πτυχές του εσώτερου εαυτού όπως αυτές τις διαισθάνεται και τις αποτυπώνει με λέξεις η ποιήτρια-πρωταγωνίστρια του βιβλίου Ίριδα Μελάνη.

Κι έτσι, παρουσιάζεται ένας διάλογος μεταξύ ενός προσώπου και του ανώτερου εαυτού του. Η ποιήτρια συνομιλεί με τρεις παλαιούς και ευρέως γνωστούς συγγραφείς-ποιητές, τον Γκαίτε, τον Σαίξπηρ και τη Βιρτζίνια Γουλφ. Καρπός αυτών των συνομιλιών είναι η μετάδοση της τέχνης από τις τρεις καλλιτεχνικές μορφές στην ασκούμενη Ίριδα, η οποία καταλήγει στις δικές της ποιητικές δοκιμές .

Η παρούσα ποιητική συλλογή δεν φιλοδοξεί τίποτα. Αρμόζει άραγε σε μια ελεύθερη ψυχή να μένει απαγκιστρωμένη στις πεπερασμένες συμβάσεις ενός φθαρτού κόσμου που διαρκώς αποσυντίθεται;

Η Ίριδα προχωρά στο δικό της πλάσιμο, στις δικές της φιγούρες, στα Κέρινα Ομοιώματα. Δημιουργεί και δίνει την πνοή της στο σύμπαν της δικής της δημιουργίας. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει πως πέτυχε τη θέαση και το συσχετισμό με τον κόσμο των ιδεών, των άγραφων νόμων και της ειμαρμένης. Είναι έτοιμη λοιπόν να δείξει σε όλους μας τα πορίσματά της όπως αυτά διατυπώνονται όταν ο ασκούμενος ενεργοποιήσει την έκτη αίσθηση και συναισθανθεί τη δύναμή του. Καιρός να την ενεργοποιήσουμε κι εμείς …

Ποίηση, Συμπαντικές Διαδρομές, 2020, 56 σελ.

Πηγές: Biblionet, Συμπαντικές Διαδρομές