Μαρία Καζάντη

Μαρία Καζάντη

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Καζάντη γεννήθηκε το 1966 στην Καρδάμαινα της Κω.
Γράφει πάνω από δέκα χρόνια στο παιδικό περιοδικό “Ερευνητές” της εφημερίδας “Καθημερινή”.
Παιδική και εφηβική λογοτεχνία
…της μετανάστευσης, της κρίσης, της ειρήνης… (2012), Σαββάλας
Οι τρεις εξερευνητές της Αλάσαρνας (2017), Σαββάλας
Ο Ιππόλυτος εν δράσει (2022), Ατρειδών Κύκλος

Ο Ιππόλυτος εν δράσει – Μαρία Καζάντη

Ο Ιππόλυτος


Ένα παιδί στην αρχαία Ελλάδα με πήρε από το χέρι, με ταξιδεύει, είδα μέσα από τα μάτια του να απλώνεται η πολύχρωμη μέρα του…η καθημερινότητά του, μαθήματα, μουσική, γυμναστήριο και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ολόγυρά του. Ο χρωστήρας των λέξεων έχει τόσες έντονες τονικότητες που από τις πρώτες σελίδες με παρέσυρε, ζούσα εκεί μαζί του, γελούσα με τις ίδιες ολοζώντανες εικόνες, γνώρισα τον ζηλιάρη γείτονα, τον φίλο του τον κολλητό, αλλά και τον σπασίκλα, τον παιδοτρίβη, τον γραμματικό, όλους μα όλους, ναι θα πω μόνο απλά γνώρισα την πόλιν όλη μέσα από τα παιδικά μάτια. Έπαιξα μαζί του στις αλάνες της εποχής, παίξαμε τα παιχνίδια του τότε που μοιάζουν με όλα τα παιχνίδια του κόσμου που μοιάζουν με όλα τα παιχνίδια των παιδιών!
Με έναν τρόπο “μαγικό” είδα ξόρκια επωδές, δεσίματα, στο περιθώριο του βίου… και το παιδί πάντα να μαγεύεται με όλα τούτα τα θαυμαστά κι εγώ μαζί του! Στο προσκύνημα στους Δελφούς ήμουν εκεί… κι εγώ καμάρωσα μαζί με τον πατέρα τον παίδα τον γλυκύ, τον παίδα τον αιώνιο, να λαμβάνει μέρος σε τελετές ιερές και σεμνές, με την αθωότητά του και την καθαρή ματιά του.
Επέστρεψα στο τώρα από το ταξίδι αυτό γεμάτη εικόνες, γεμάτη καινούργιες γνώσεις, γεμάτη ζωή, χαρούμενη και ευτυχής που το βιβλίο τούτο για όλα τα παιδιά, για όλους μας δηλαδή, το βιβλίο της Μαρίας Καζάντη, θα έχουμε την τύχη να το εκδώσουμε εμείς, εμείς από τον Κύκλο των Ατρειδών.

Εικονογράφηση: Φωτεινή Μαυρίδη

Παιδική λογοτεχνία, Ατρειδών Κύκλος, 2022, 32 σελ.

Οι τρεις εξερευνητές της Αλάσαρνας – Μαρία Καζάντη

Οι τρεις


Καλοκαίρι στην Κω, ο Μανώλης και οι φίλοι του αρχίζουν να εξερευνούν την περιοχή τους.

Ένα μυστήριο πλανιέται στο χωριό τους. Σκοτεινά υπόγεια και μυστηριώδεις σοφίτες, χτήματα κι αμμόλοφοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους.

Κατά την περιπετειώδη αυτή αναζήτηση, χωρίς να το γνωρίζουν, “συναντιούνται” με τη Φίλιννα και την παρέα της. Τους χωρίζουν πάνω από 2.000 χρόνια, αλλά ένα άγαλμα, ένα θέατρο κι ένας κίονας συνδέουν τις δυο παρέες στις δυο παράλληλες ιστορίες. Δυο ιστορίες που ξετυλίγονται στα ίδια χώματα, στην Καρδάμαινα ή αλλιώς στην αρχαία Αλάσαρνα της Κω.

Εικονογράφηση: Μαρούσα Πλατή

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Σαββάλας, 2017, 160 σελ.

…της μετανάστευσης, της κρίσης, της ειρήνης… – Μαρία Καζάντη

της μετανάστευσηςκαι άλλα διηγήματα για παιδιά


Ένας γνωστός δημοσιογράφος γράφει την προσωπική του ιστορία, για την εποχή που ερχόταν με τα πόδια μετανάστης από την Αλβανία. Μια όμορφη κοπέλα -γοργόνα άραγε;- τρώει θαλασσινά σ’ ένα φαστφουντάδικο.’Ενας ξενιτεμένος Έλληνας τη δεκαετία του 1920 γράφει συγκινητικές επιστολές στους γονείς του. Μια γλυκιά γυναίκα κεντά μια κουρτίνα που αλλάζει μορφές. Ένα θαύμα παρουσιάζεται στο φλοιό ενός καρπουζιού.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά -και άλλα πολλά- μεταξύ τους; Πώς εμπλέκονται δύο αγόρια και ένα κορίτσι, φίλοι κολλητοί, στις ιστορίες αυτές;

Στην Ελλάδα της εποχής της κρίσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η νεαρή παρέα κάνει βόλτες, συζητά, προβληματίζεται, “συνομιλεί” με το παρελθόν, χωρίς ποτέ να χάνει το χιούμορ και την αισιοδοξία της.

Εικονογράφηση: Γιώργος Καλτσίδης

Παιδική και εφηβική λογοτεχνία, Σαββάλας, 2012, 95 σελ.

Πηγές: Biblionet, Ατρειδών Κύκλος, Σαββάλας