Μαρία Κουτσούκου

Ελληνες λογοτέχνες
Η Μαρία Κουτσούκου είναι ηθοποιός και ζει στην Αθήνα.
Έχει σπουδάσει θέατρο κι έχει δουλέψει σε πολλούς θιάσους, εταιρικούς και μη. Επί δεκαπέντε χρόνια ανήκε στο δυναμικό του Εθνικού Θεάτρου συμμετέχοντας σε πολύ σημαντικές παραστάσεις. Επίσης έχει εργαστεί στο κρατικό ραδιόφωνο σε πάρα πολλές εκπομπές: θεατρικές, παιδικές σειρές, μουσικές δικές της παραγωγές -λάιβ-, εκπομπές ποίησης-λογοτεχνίας κ.τ.λ. Έχει κάνει αρκετές τηλεοπτικές μεταγλωττίσεις κινουμένων σχεδίων και αφηγήσεις σε διάφορα ντοκιμαντέρ. Όπως δηλώνει η ίδια, το καταφύγιο της από τότε που θυμάται τον εαυτό της ήταν και είναι το γράψιμο, γιατί της δίνει τη δυνατότητα να εκφράζεται όπως ακριβώς νιώθει. Αγαπάει την τέχνη της ηθοποιού, της δημιουργεί έντονα και ποικίλα συναισθήματα. Όμως το γράψιμο την απογειώνει, της δημιουργεί ακόμα πιο βαθιά αίσθηση πληρότητας και αποτελεί πηγή ζωής για κείνη. Το πρώτο της βιβλίο “Κοντά στα 14” κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο “Συγγραφικά Μονοπάτια” με μεγάλη επιτυχία κι έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια.
Μυθιστορήματα
Γιατί;… Και γιατί όχι; (2012), Συγγραφικά Μονοπάτια
Ανθρώπινες ψυχές με φτερά αγγέλων (2017), Πληθώρα
Ανώμαλη προσγείωση (2019), Πληθώρα

Νουβέλες
Κοντά στα 14 (2011), Συγγραφικά Μονοπάτια
Η δική μου αλήθεια (2016), Πληθώρα

Ανώμαλη προσγείωση – Μαρία Κουτσούκου
Η Νίκη και ο Αλφρέντο είναι οι δυο κεντρικοί ήρωες του βιβλίου όπου οι ζωές τους μπλέκονται απρόσμενα – αφού οι ψυχές που μοιάζουν έλκονται αναπόφευκτα.
Ο Αλφρέντο είναι ένας ταλαντούχος τραγουδοποιός, ερμηνευτής, ελεύθερο πνεύμα, μποέμ τύπος, που όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, δεν μπορεί να αγκυροβολήσει ούτε μια φορά, γιατί ξέρει ότι στο ποτάμι της ζωής υπάρχει και η απέναντι όχθη.
Η Νίκη είναι παιδαγωγός και συνεργάτης στη ραδιοφωνική εκπομπή -με συνεντεύξεις καλλιτεχνών απ’ όλο το φάσμα της τέχνης- όπου επιμελείται ο Σοφοκλής. Ξάδερφός της και μέντοράς της. Το μεγαλύτερο κεφάλαιο στη ζωή της. Μια ζωή γεμάτη με ανατροπές και με όχι και τόσο ευχάριστες εκπλήξεις, που πολλές φορές την προσγειώνουν σε ανώμαλο έδαφος, αλλά όχι για πολύ.
Είναι μια χαρισματική γυναίκα με ισχυρή προσωπικότητα και μεγάλη δύναμη ψυχής, που όταν διαπιστώνει πως δεν την εκτιμάει κάποιος, δεν προσπαθεί να του αλλάξει γνώμη και εντύπωση αλλά φεύγει μακριά του.
Δεν είναι χαμένοι όλοι όσοι περιπλανώνται στη ζωή, γιατί δεν υπάρχει διαδρομή προς την ευτυχία! Ευτυχία είναι η διαδρομή!

Μυθιστόρημα, Πληθώρα, 2019, 176 σελ.

Ανθρώπινες ψυχές με φτερά αγγέλων – Μαρία Κουτσούκου

Με τα μάτια μιας ενδύτριας


Η Αγάπη και η Ζωή δουλεύουν στο Εθνικό Θέατρο. Η πρώτη ως ηθοποιός και η δεύτερη ως ενδύτρια. Η Ζωή εκτός από την ευθύνη των κοστουμιών που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί στις παραστάσεις τους, κάθε φορά στις πρόβες τους, στις γενικές τους δοκιμές και στις παραστάσεις τους, βρίσκεται και πίσω από τις κουίντες για να τους βοηθάει…
Ανάμεσα στις δύο γυναίκες θα δημιουργηθεί μια δυνατή φιλία. Η επιρροή της Αγάπης, όμως, θα αποβεί μοιραία για τη ζωή της ενδύτριας. Η Ζωή γίνεται η φανατικότερη θαυμάστριά της ηθοποιού και το πρότυπό της, και έτσι την ωθεί διαρκώς στο να “ανεβάζει τον πήχη”.
Νεανικό της όνειρο της Ζωής ήταν να γίνει κι εκείνη ηθοποιός, αλλά οι αντικειμενικές συνθήκες που βίωνε δεν της το επέτρεψαν. Λατρεύει το θέατρο και τους ηθοποιούς και τους θεωρεί μοναδικά πλάσματα. Τους έχει εξιδανικεύσει μία και θέλει να είναι “αγγελικά πλασμένοι”.
Η πραγματικότητα, όμως, βρίσκεται κάπου στη μέση, σίγουρα κάπου λίγο μακρύτερα από τον μύθο που έχει πλάσει γι’ αυτούς.
Αφού τα όνειρα δεν κοστίζουν τίποτα, ποτέ δεν θα μείνουμε άφραγκοι από υπερβολική φαντασία. Μπορεί να χανόμαστε κάποιες στιγμές στη ζωή μας, αλλά, αν δεν χαθούμε, δεν θα ψάξουμε να βρούμε το μονοπάτι που μας βγάζει στο φως!

Μυθιστόρημα, Πληθώρα, 2017, 176 σελ.

Η δική μου αλήθεια – Μαρία Κουτσούκου
Η φιλία και οι αληθινές σχέσεις των ανθρώπων -γενικότερα- απασχολούν τις δυο ηρωίδες του βιβλίου που τυχαίνει να είναι και πολύ καλές φίλες αφού ταιριάζουν οι απόψεις τους και οι βιορυθμοί τους. Η Ευτυχία, η κεντρική ηρωίδα, είναι ένα άτομο που ακτινοβολεί σιγουριά και αυτοπεποίθηση με την πρώτη ματιά. Κουμαντάρει τη ζωή της όπως θέλει επενδύοντας πάντα σε ελπίδες και δράση. Αυτοδημιούργητη, ανεξάρτητη, έχει πολλές προσδοκίες για τη ζωή και τους ανθρώπους, αναζητώντας συνέχεια το ιδανικό και το ανέφικτο. Δεν αφήνει να χαθεί κανένας κρίκος της ζωής και τις όποιες ατυχίες και αποτυχίες τις εκλαμβάνει ως εφαλτήριο για την επιτυχία που θα έρθει. Γεύεται τη γοητεία που εμπεριέχει η εμπειρία και η μάθηση από οποιοδήποτε γεγονός -ευχάριστο ή δυσάρεστο- και ποτέ δεν δίνει ενέργεια στο πρόβλημα αλλά στη λύση του. Όταν δεν πετυχαίνει κάποιο στόχο της δεν απογοητεύεται, συνεχίζει την προσπάθεια με μεγαλύτερη ζέση, κι όταν δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα αλλάζει τις προσδοκίες της. Ζει την κάθε στιγμή, το κάθε συναίσθημα με όλο της το είναι αποχτώντας έτσι τις αμέτρητες αποχρώσεις της ζωής, που στο σύνολό της τη βλέπει ερωτικά. Και όπως λέει : Όταν δεν αγαπάει μειώνεται το αμυντικό της σύστημα.

Νουβέλα, Πληθώρα, 2016, 116 σελ.

Γιατί;… Και γιατί όχι; – Μαρία Κουτσούκου
Η Ελευθερία είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα, με έντονη προσωπικότητα και ανεπτυγμένο σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της ελευθερίας.

Έχει μια πολυτάραχη ζωή γεμάτη πάθος, ερωτικές συγκινήσεις -κι όχι μόνο-, πλούσιες εμπειρίες, πολλές εκπλήξεις αλλά και ανατροπές.

Δεν ακολουθεί την πεπατημένη ούτε μπαίνει εύκολα σε καλούπια, παρ’ όλο που το τίμημα είναι ακριβό και το πληρώνει πολλές φορές με απέραντη μοναξιά.

Έχοντας ανακαλύψει από πολύ νωρίς την κλίση της -από μικρή ήθελε να γίνει σκιτσογράφος, γιατί με αυτό τον τρόπο εκφράζεται απόλυτα-, τη διεκδικεί με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Αυτοδημιούργητη, καταφέρνει με πίστη, θέληση, υπομονή, επιμονή και συνεχή προσπάθεια να κατακτήσει το όνειρό της.

Κυνηγά συνέχεια τα όριά της για να τα πάει όλο και πιο πέρα και δεν μπορεί τίποτα να την αποτρέψει απ’ αυτό που αγαπά, επειδή υπάρχει πάντα η πρόκληση να τα καταφέρει και γιατί το παιχνίδι της ζωής είναι όμορφο αλλά απαιτητικό.

Τίποτα και κανείς δεν της χαρίζεται στην πορεία της. Κι αυτό τελικά είναι πολύ θετικό και αποτελεί μεγάλο κέρδος γι’ αυτήν, γιατί τη μαθαίνει να εκπληρώνει μόνη της τις προσδοκίες της και να είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη τη ρήση που λέει:
“Τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτώνται”.

Μυθιστόρημα, Συγγραφικά Μονοπάτια, 2012, 141 σελ.

Κοντά στα 14 – Μαρία Κουτσούκου
Η Ελπίδα είναι ένα κορίτσι χωρισμένων γονιών που ζει με τον πατέρα της. Είναι αλκοολικός, πολύ σκληρός και άξεστος, χωρίς ίχνος από πατρικά συναισθήματα. Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά την πληγώνει ανεπανόρθωτα και τη γεμίζει με χιλιάδες φόβους και ανασφάλειες που την κάνουν να χάνει την ψυχική της ισορροπία. Η ζωή της γίνεται κόλαση και ακροβατεί συνέχεια σε τεντωμένο σκοινί χωρίς ελπίδα και συμπαράσταση από κανέναν. Μόνη της κι όπου βγει. Αθώα και άβγαλτη καθώς είναι, δεν έχει αίσθηση του κινδύνου που ανά πάσα στιγμή παραμονεύει γύρω της, όταν θα φύγει από το σπίτι και θα αρχίσει την περιπλάνησή της στο πουθενά. Εμπιστεύεται τον πρώτο τυχόντα που θα βρεθεί στο δρόμο της και θα την παραμυθιάσει προσφέροντάς της όλα αυτά τα συναισθήματα που έχει ανάγκη. Όταν θα καταλάβει τις προθέσεις του θα είναι πολύ αργά γι’ αυτήν και θα οδηγηθεί στην πιο ακραία πράξη. Η ειρωνεία της τύχης: εκείνη τη μοιραία βραδιά είχε τα γενέθλια της. Έκλεινε τα 14… Και αυτό ήταν το δώρο που της έκανε η ζωή δείχνοντας μόνο τη μια πλευρά της. Την άσχημη και τη σκληρή.

Νουβέλα, Συγγραφικά Μονοπάτια, 2011, 102 σελ.

Πηγές: Biblionet, Συγγραφικά Μονοπάτια, Πληθώρα